Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Η συνταγή της Φωνής

Βολιώτικη κασερόπιτα

με σπιτικό φύλλο της γιαγιάς!

κασερόπιταΥλικά:

Για τη ζύμη των φύλλων: 6 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ, 60 ml ελαιόλαδο, 20 ml ξύδι, 1/2 κ.γ. αλάτι, 350-400 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου, 80 γρ. Κορν φλαουρ για το άνοιγμα, 4-5 κ.σ βούτυρο για τα φύλλα σε θερμοκρασία δωματίου, 60 ml ελαιόλαδο για τα φύλλα και το ταψί

Για τη γέμιση: 600 ml γάλα πλήρες, 60 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό, 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα, 900 γρ. Κασέρι τριμμένο (edam ή Gouda ή γραβιέρα), Αλάτι-πιπερι.

Εκτέλεση:

Για την γέμιση σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το γάλα, ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει το μείγμα και να γίνει σαν κρέμα. Το αποσύρετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.

Για την ζύμη των φύλλων σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι, το νερό σταδιακά όσο πάρει ζυμώνοντας μέχρι να έχετε μια εύπλαστη λεπτή ζύμη. Την χωρίζετε σε 18 κομμάτια. Βάζετε το κορν φλαουρ σε μπολ και βουτάτε κάθε μπάλα εκεί για να διευκολυνθείτε στο άνοιγμα των φύλλων.

Ανοίγετε την κάθε μπάλα. Βουτυρώνετε ελαφρώς τα φύλλα και ανοίγετε με τα χέρια σας. Ενώνετε τα φύλλα κάνοντας 4αδες και ανάμεσα τα αλείφετε με βούτυρο.

Έτσι δημιουργείτε 3 τετράδες από ζύμη που θα ανοίξετε σε φύλλο για να το χρησιμοποιήσετε σε βάση. Με τα υπόλοιπα που θα ανοίξετε τα βάζετε το ένα πάνω στο άλλο και τα αλείφετε με βούτυρο ανάμεσα.

Ανοίγετε την πρώτη τετράδα σε αλευρωμένο πάγκο σε φύλλο το λαδώνετε και το αφήνετε στην άκρη. Με την ίδια διαδικασία ανοίγετε και τις άλλες δύο τετράδες. Βάζετε τα 3 φύλλα σε λαδωμένο ταψί το ένα πάνω στο άλλο έτσι ώστε οι άκρες τους να βγαίνουν έξω.

Για την συναρμολόγηση προσθέτετε στην κρύα κρέμα από σιμιγδάλι, τα αυγά, το κασέρι και το αλατοπιπερο και ανακατεύετε. Στρώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στα φύλλα.

Ανοίγετε την πρώτη τριάδα σε αλευρωμένο πάγκο σε φύλλο. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα. Τοποθετείτε τα 2 φύλλα πάνω στη γέμιση και τα στρώνετε χωρίς να τα τεντώσετε, απαλά έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα τσαλάκωμα στην επιφάνεια και το φύλλο να έχει πτυχώσεις. Γυρίζετε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα σαν στεφάνι.

Λαδώνετε και βουτυρώνετε την επιφάνεια της πίτας και χαράζετε σε κομμάτια τα πάνω φύλλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα περίπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *