Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάλογος για την μητρότητα στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

μητρότηταΗ αρχή είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η μητρότητα είναι μία πολύ μεγάλη ευθύνη. Αυτό που χρειάζονται οι σημερινοί γονείς, είναι να βιώνουν αυτήν την ευθύνη συνειδητά.

Μία ακόμη εκδήλωση στο πλαίσιο της σειράς «Ελεύθεροι διάλογοι», του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

Συμμετείχαν η κα Κατερίνα Τζωρτζακάκη, Ψυχολόγος – Συγγραφέας και η κα Γεωργία Τσούμπα, Ψυχολόγος – Συγγραφέας σε μια συνάντηση ευθύνης με λόγο και ανταλλαγή ιδεών, με θέμα την μητρότητα.

Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή του κοινού και μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την αναφορά στο βιβλίο που έχουν συγγράψει από κοινού, με τον τίτλο «Μητρότητα: Η δύναμη στην αδυναμία», και αποτελεί έναν διάλογο ανάμεσά τους, χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία, όπου επιλέγουν να μιλήσουν όχι ως ψυχολόγοι αλλά ως άτομα, ως μητέρες, ως πολίτες.

Η αρχή είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η μητρότητα είναι μία πολύ μεγάλη ευθύνη, τόνισαν. Αυτό που χρειάζονται οι σημερινοί γονείς, είναι να βιώνουν αυτήν την ευθύνη συνειδητά.

Τα παιδιά δεν είναι κτήμα των γονέων, έχουν έρθει μέσα από αυτούς. Και για κάποια χρόνια τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των γονιών τους, κι εκεί οφείλουν να είναι δίπλα τους, να τα καθοδηγούν και να τους μαθαίνουν όσο γίνεται περισσότερα πράγματα και να καταλάβουν ότι δεν ασκούν τεράστιο έλεγχο σε αυτά.

Τα παιδιά είναι του Θεού και δεν μπορούν να θέλουν οι γονείς, αυτά να ικανοποιήσουν και να πραγματώσουν επιθυμίες που οι ίδιοι δεν κατάφεραν να κάνουν στην ζωή, γιατί τότε τα παιδιά δεν θα είναι ευτυχισμένα.

Το σημαντικό είναι να μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά, συνέχισαν. Κι αν καταφέρουν οι γονείς να βρουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κάθε παιδί, τότε αυτό θα αγαπάει αυτό που κάνει και θα παίρνει την χαρά.

Η μητρότητα για κάθε γυναίκα, βιώνεται ήδη μέσα από την μήτρα της μητέρας της. Και ακόμα και οι γυναίκες που δεν γεννήσουν, έχουν βιώσει την μητρότητα σαν παιδιά, μέσα από την σχέση που ανέπτυξαν με την δική τους μητέρα.

Είναι σημαντικό, ακόμη, ο πατέρας να μπορεί να σταθεί δίπλα στην έγκυο, τη λεχώνα, γιατί σε αυτή τη φάση, επειδή γίνονται πολλές ορμονικές αλλαγές στην μητέρα, είναι πιο ευάλωτη.

Στον πατέρα οι μεταβολές γίνονται σε συναισθηματικό επίπεδο, με έντονα συναισθήματα και είναι υποτιμημένος ο ρόλος του, ακόμη και από τους ειδικούς.

Ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν υπάρχει κάποια δυσκολία στην εγκυμοσύνη ή στη λοχεία, ο ρόλος του πατέρα είναι καθοριστικός, για να νοιώσει η γυναίκα ότι δεν είναι μόνη της και δεν θα τραβήξει όλη αυτήν δυσκολία μόνη της.

Γι’ αυτό και η μητέρα πρέπει να παραχωρήσει λίγο από τον ρόλο της στον πατέρα, να ακούει τον σύντροφο της και να δεχτεί ότι μπορεί να μην έχει πάντα δίκιο εκείνη.

Είναι καλό να μην υπάρχουν στερεότυπα και να κοιτάει κάθε οικογένεια να βρει την δική της ισορροπία, ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες της.

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *