Δήμος Ύδρας.Εορτή Αγίας Ματρώνης
Με ιδαίτερη λαμπρότητα αλλά και κατάνυξη εόρτασε και εφέτος η Ιερά Μονή Αγίας Ματρώνης Ύδρας. Των Ιερών ακολουθιών προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ.
Πλήθος προσκυνητών ανηφόρισε εις την Ιεράν Μονήν όπου την κυριώνυμον Ιερούργησε ο κ. Εφραίμ με την συμμετοχή κληρικών της νήσου και εκήρυξε εμπνευσμένα τον Θείον Λόγον.
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η λιτάνευσις της Ι. Εικόνος της Αγίας πέριξ του «καθολικού» και ο κ. Εφραίμ ευχαρίστησε και συνεχάρη τήν Αγία Καθηγουμένη μ. Νεκταρία και την συνοδεία της για την άψογη διοργάνωση της Ι. πανηγύρεως και διά τους κόπους και τους μόχθους των. Ακολούθησε εόρτιο κέρασμα.
Tην προηγούμενη μέρα γιόρτασε με εσπερινό και η εκκλησία του Αγίου Αρτέμη στην Κιάφα, της οποίας τη φροντίδα έχει η οικογένεια Τσιγκάρη. Την λειτουργία ετέλεσε ο π. Γεώργιος Βλαχόπουλος και ψάλτες ήταν ο Βαγγέλης Τσιγκάρης και ο Νίκος Ρούσσης.
Η Αγία Ματρώνη ήταν Χιώτισσα μοναχή, που αγιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η μνήμη της τιμάται στις 20 Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή εορτάζουν όσες φέρουν τα ονόματα Ματρώνα, Κυρατσώ και Κερασία.
Στην κοσμική της ζωή η Ματρώνη ονομαζόταν Μαρία. Γεννήθηκε στη Βολισσό της Χίου, στους κόλπους πολυμελούς οικογένειας, που διακρινόταν για τα πλούτη της και τη χριστιανική της πίστη. Όταν πέθαναν οι γονείς της αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιο της περιουσίας της και να γίνει μοναχή με το όνομα Ματρώνη. Διακρίθηκε για τη διαγωγή της και μετά το θάνατο της ηγουμένης και πνευματικής της μητέρας, ανέλαβε την ηγουμενία του μοναστηριού.
Η Ματρώνη κοιμήθηκε εν ειρήνη το 1462.
Επειδή στα γυναικεία μοναστήρια συνήθιζαν να λέγουν την ηγουμένη κυρά, επικράτησε μέχρι και σήμερα να καλούμε την Οσία Ματρώνη, Αγία Κυρά και από αυτό προέρχονται και τα ονόματα Κυρατσώ και Κερασία που εορτάζουν στις 20 Οκτωβρίου.