Να σωθεί το κτήριο του «Χάι-Λάιφ» της πλατείας Κοραή του Πειραιά
Οι Πειραιώτες γνωρίζουμε το «Χάι-Λάιφ» στην πλατεία Κοραή, ως το κτίριο της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από τη δεκαετία του 1980. Με το ομώνυμο ουζερί και το μπαρ «Corfu» στην όψη της πλατείας. Οι παλαιότεροι θυμούνται τις Τεχνικές Σχολές «Πυθαγόρας» στους ορόφους μετά τον πόλεμο και το σχολείο θηλέων Παπακώστα πριν από αυτόν. Το μέγαρο κτίστηκε την περίοδο μεταξύ του 1908 και 1912 και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικά κτίρια εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής της πόλης.
Το ισόγειό του κρύβει ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, την αυθεντική κινηματογραφική αίθουσα του 1925 με τις πρώτες ομιλούσες ταινίες στον Πειραιά. Είναι ένας χώρος σινεμά και συναυλιών του Μεσοπολέμου με αρτ-ντεκώ διακόσμηση, θεωρεία και εξώστη ο οποίος έχει ταυτιστεί με τη συλλογική μας μνήμη. Το «Χάι-Λάιφ» είχε την τύχη να διασωθεί από τις μαζικές κατεδαφίσεις της περιόδου της δικτατορίας και του δημάρχου της που θεωρούσε «ανάπτυξη» την εξαφάνιση των ιστορικών κτιρίων.
Υπάρχει άλλη μία άγνωστη ιστορία: Το 1943, όταν το επιτελικό κέντρο των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής εγκαταστάθηκε στην πλατεία Κοραή, το «Χάι-Λάιφ» επιτάχθηκε και στέγασε τα κεντρικά γραφεία της γερμανικής Γκεστάπο. Η πληροφορία σώθηκε, χάρη στον χάρτη του βρετανικού Γραφείου Πολέμου που αποτύπωσε εκείνη τη χρονιά τον κατεχόμενο Πειραιά.
Μετά τη Μεταπολίτευση και για σχεδόν σαράντα χρόνια, το Κ.Κ.Ε. ως ιδιοκτήτης του κτιρίου σεβάστηκε την κινηματογραφική αίθουσα, το ίδιο και οι ιδιοκτήτες των δύο πολυχώρων που εγκαταστάθηκαν εκεί αργότερα, του «Passport» και του «Κρεμλίνου». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το κτίριο πουλήθηκε πρόσφατα σε πολυεθνικό όμιλο υπερκαταστημάτων ρούχων.
Το «Χάι-Λάιφ» προστατεύεται ως διατηρητέο με δύο κυβερνητικές αποφάσεις του ΥΧΟΠ/ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΔ 27.7.1982 ΦΕΚ 410Δ/1982 και ΥΑ 1.4.1986 ΦΕΚ 408Δ/1986) όπου αναφέρεται ρητά και η αίθουσα κινηματογράφου.
Όμως δυστυχώς αυτό δεν αρκεί. Ο Πειραιάς έχασε χωρίς λόγο τρεις μεγάλους κινηματογράφους του Μεσοπολέμου οι οποίοι και οι τρεις καταστράφηκαν με την αλλαγή ιδιοκτήτη και την ανέγερση πολυκαταστημάτων ενώ αυτοί μπορούσαν να ενσωματωθούν στα νέα κτίρια. Ήταν το «Σπλέντιτ», το «Καπιτόλ» και τελευταίο το «Παλλάς» στο Πασαλιμάνι.
Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε ότι το «Χάι-Λάιφ» πρέπει να σωθεί και με τη νέα εμπορική χρήση του κτιρίου. Για να συμβεί αυτό χρειάζονται γρήγορες πρωτοβουλίες προς το Υπουργείο Πολιτισμού για ισχυρότερη θεσμική θωράκιση. Οι νέοι ιδιοκτήτες αγόρασαν το κτίριο γνωρίζοντας τη δέσμευση, οφείλουν να τη σεβαστούν αλλά ας έχουμε και το νου μας.
Προτείνουμε στον Δήμαρχο Πειραιά με τη στήριξη όλου του Δημοτικού Συμβουλίου να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση. Αν δεν το κάνει, θα το κάνουμε εμείς. Το Σινέ «Χάι-Λάιφ» δεν μπορεί να χαθεί.