Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ιατρός της Φωνής Ενημερώνει και προστατεύει

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Αγγελίνας-300x225Η ομοιοπαθητική ιατρική είναι ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα.

Ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης πρώτος ανακάλυψε τους νόμους και την αποτελεσματικότητα της, την ονόμασε από τον τρόπο δράσης της και την εφάρμοσε στην κλινική πράξη.

Η λέξη ομοιοπαθητική είναι σύνθετη και αποτελείται από δύο συστατικά «όμοιον» και «πάθος». Ο Νόμος των Ομοίων -ο βασικός νόμος της ομοιοπαθητικής- αναφέρει: «δια τα όμοια νούσος γίγνεται και δια τα όμοια προσφερόμενα εκ νοσευόντων υγιαίνεται» ή  «τα όμοια των ομοίων εισίν ιάματα».

Η ομοιοπαθητική θεραπεία έχει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα η οποία συχνά ξεπερνά το 60%. Διπλά τυφλά πειράματα, συγκριτικές μελέτες ομάδων ασθενών που λαμβάνουν ομοιοπαθητική θεραπεία με ομάδες που λαμβάνουν εικονικό φάρμακο (placebo) έχουν στατιστικά αποδείξει ότι η αντικειμενική δράση και αποτελεσματικότητα του ομοιοπαθητικού φαρμάκου, είναι πολύ ανώτερη του 33%, την αναμενόμενη βελτίωση δηλαδή από το εικονικό φάρμακο.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αποτελούνται από φυσικές ουσίες σε απειροελάχιστη δόση και δεν έχουν καμία απολύτως παρενέργεια.

Σήμερα με την ίδρυση της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ (ΔΙΕΠΟ) εφαρμόζεται η προηγμένη ομοιοπαθητική με την χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμακευτικών σχημάτων. Τα ομοιοπαθητικά φαρμακευτικά σχήματα είναι ΣΥΝΘΕΣΙΣ ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Δηλαδή συνδυασμός στον οποίο το κάθε ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο διατηρεί την ανεξαρτησία του στην δράση.

Η προηγμένη ομοιοπαθητική εφαρμόζεται από τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων χρησιμοποιώντας τα ομοιοπαθητικά φαρμακευτικά σχήματα (synthesis). Η προηγμένη ομοιοπαθητική είναι η εξέλιξη της ομοιοπαθητικής. Η συνεργασία είναι απαραίτητη για το συμφέρον του ασθενούς και την προστασία της δημόσιας υγείας. Η επικοινωνία λύνει απορίες, εγκαθιστά συναδελφικές σχέσεις και καταρρίπτει το μύθο της αντιπαλότητας. Η προηγμένη ομοιοπαθητική δεν επιτρέπει ανταγωνισμό και εναντίωση με κανένα θεραπευτικό μέσο, χημικό ή άλλο.

Τα χημικά φάρμακα διακρίνονται σε συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ). Τα ίδιο και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορεί να είναι συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ). ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ χημικά ή ομοιοπαθητικά, χορηγούνται βάσει του νόμου και της δεοντολογίας σε ασθενείς των οποίων η κατάσταση υγείας είναι πλήρως διερευνημένη και δεν χρήζει περαιτέρω ιατρικής διερεύνησης.

Τα ομοιοπαθητικά φαρμακευτικά σχήματα ανήκουν στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) και αποτελούν συμπληρωματική θεραπεία, επομένως μπορούν να χορηγηθούν παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία. Είναι εύχρηστα για τον ασθενή. Δεν χρειάζεται να τροποποιήσει την χημική θεραπεία του, ούτε να κόψει τον καφέ ή να αλλάξει τη διατροφή του. Χρησιμοποιούνται τα τελευταία 30 χρόνια στην κλινική πράξη και είναι δοκιμασμένα σε περισσότερες από 350.000 περιπτώσεις με πολύ σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Με τα ομοιοπαθητικά φαρμακευτικά σχήματα γίνεται πιο αποτελεσματική και ταχεία η χημική θεραπεία. Το ομοιοπαθητικό φαρμακευτικό σχήμα δηλαδή θα ενισχύσει γενικότερα τον οργανισμό και έτσι μπορεί να τον κάνει πιο ικανό να αντιμετωπίσει το κύριο πρόβλημα, για το οποίο λαμβάνει ήδη ο ασθενής μια χημική θεραπεία.

Τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σχήματα, εφόσον είναι ομοιοπαθητικά αποτελούνται κι αυτά από φυσικές ουσίες σε απειροελάχιστη δόση και έτσι δεν έχουν καμία απολύτως παρενέργεια ούτε και ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι απόλυτα ασφαλή για την υγεία των ασθενών, παρέχοντας ένα υψηλό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ανήκουν στη διαχείριση του φαρμακοποιού διότι είναι φαρμακοτεχνικά ή αλλιώς γαληνικά σκευάσματα. Μόνον ο φαρμακοποιός δηλαδή μπορεί να τα παρασκευάσει, οπότε διατηρούν πάντα το κύρος του φαρμάκου. Επίσης είναι παρασκευασμένα με πιστοποίηση GMP. GMP είναι η σύντμηση του διεθνούς όρου “GOOD MANUFACTURING PRACTICE” δηλ. “ΟΡΘΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ” και δίδεται ως πιστοποίηση σε κάθε φαρμακευτική μονάδα που περνά τους αυστηρούς ελέγχους από το υπουργείο Υγείας κατά τα διεθνή πρότυπα. Με βάση το GMP παρασκευάζονται όλα τα φάρμακα τα αποδεκτά για κυκλοφορία σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου.

Τα ομοιοπαθητικά φαρμακευτικά σχήματα βοηθούν αποτελεσματικά μεγάλο φάσμα των προβλημάτων υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτά μπορεί να τα επιλέξει ο ασθενής μόνος του ή με τη βοήθεια του φαρμακοποιού του για τα εξής προβλήματα:

Το στρες, το άγχος τις φοβίες, την κόπωση, τις φθορές του χρόνου λόγω ηλικίας, τις χρόνιες υποτροπιάζουσες φλεγμονές, το πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα συχνά κρυολογήματα και τις ιώσεις, τα προβλήματα του ύπνου, την παχυσαρκία, τις τροφικές δυσανεξίες, τα μυοσκελετικά προβλήματα όπως: οσφυαλγία, ισχυαλγία, πόνοι ώμου, πλάτης και αυχένα, πόνοι αρθρώσεων, μώλωπες ή τραύματα, τενοντίτιδες, κακώσεις γονάτων, μυϊκοί πόνοι.

Επίσης για τα προβλήματα αλλεργιών, ρινίτιδας, ωτίτιδας, δυσκοιλιότητας, αιμορροΐδων, ακμής, κονδυλωμάτων, έρπητα, κεφαλαλγιών, ημικρανίας, ιλίγγων, στύσης, περιόδου, εξάψεων, εμμηνόπαυσης, κυτταρίτιδας, πριν ή μετά από επέμβαση, φλεβίτιδας, καπνίσματος, αλκοολισμού και τοξίνωσης του οργανισμού.

Σήμερα σημαντική θέση στη θεραπεία ασθενειών κατέχει η πρόληψη, διότι «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» (Ιπποκράτης). Τα ομοιοπαθητικά φαρμακευτικά σχήματα εφαρμόζονται και προληπτικά, ώστε να διατηρήσουν την υγεία και λειτουργία του οργανισμού σε υψηλά επίπεδα και να προλάβουν την εμφάνιση των ασθενειών.

Συμπερασματικά, με τα ομοιοπαθητικά θεραπευτικά σχήματα η ομοιοπαθητική ιατρική επιστήμη εξελίσσεται και νέα «όπλα» προστίθενται στο ομοιοπαθητικό οπλοστάσιο, απαραίτητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του ανθρώπου.

Γιώργος Αγγελίνας Ιατρός

gaggelinas@yahoo.gr, 697 405 2509

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *