H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιφέρεια Αττικής.Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Κεντρικό Τομέα Αθηνών και Πειραιώς, Νήσων.

πατούλης απορρίμματαΜε ομόφωνη απόφαση ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, η οποία συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, τους φακέλους που είχε υποβάλλει πριν από λίγες μέρες ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούληςγια την υλοποίηση με ΣΔΙΤ, δύο Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού Τομέα Αθηνών και Πειραιώς, Νήσων.

Οι φάκελοι-προτάσεις είχαν υποβληθεί από τον κ. Πατούλη στον Αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάση καθώς και στον Γ. Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Ο. Καβαλάκη.

Στη συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, μετείχαν εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής, οι κ.κ. Υπουργοί: Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστης Καβαλάκης και ο Πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Κόκκαλης.

Οι συμπράξεις αφορούν στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση α) Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνώνκαι  β) Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) για τις ανάγκες των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Νήσων με σκοπό την πλήρωση των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων, καθώς και από το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα [ΠΥΣ 39/31.08.2020 (ΦΕΚ Α’ 185/2020].

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αν. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάση για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Περιφέρειας και τους υπουργούς Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη, Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη και Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο, για τη συνεχή συμπαράσταση και στήριξη τους. Επίσης τον υπ. Οικονομικών Χ. Σταικούρα και τον υπ. Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή για τη βοήθεια τους.

Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη μνεία στις υπηρεσίες και τους μελετητές της Περιφέρειας Αττικής αλλά και στις υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα του έργου τους.

«Αυτό δείχνει πως είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δώσουμε μία βιώσιμη και οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων» τόνισε και πρόσθεσε:« Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, αφήνοντας πίσω μας παθογένειες που μας κόστισαν. Στόχος μας είναι αφενός μέχρι τα τέλη του χρόνου να απορροφήσουμε πόρους του ΕΣΠΑ και να μη μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο και αφετέρου να συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς τη συντονισμένη προσπάθεια για τη δημοπράτηση των έργων υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και την προώθηση ολοκληρωμένων λύσεων για την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων».

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως είναι ανεπίτρεπτο η Αττική να παραμένει ουραγός σε αυτό το ζήτημα και σημείωσε πως παρά την κρίσιμη υγειονομική συγκυρία, η Περιφέρεια κινείται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προχωρά, μετά και την ανακοίνωση του εθνικού σχεδιασμού από το υπ. Περιβάλλοντος,σε αυτό που δεσμεύθηκεαπέναντι στους πολίτες.

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ για την κατασκευή των δύο νέων μεγάλων μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων στην Αττική θέτει τις βάσεις έτσι ώστε η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να γίνει Ευρώπη σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα».

Τη σημασία δρομολόγησης των συγκεκριμένων έργων στο δρόμο για την επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων υπογράμμισαν από την πλευρά τους και οι υπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ο Αναπληρωτής Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη τους στην Περιφέρεια Αττικής.

Τα έργα θα συμβάλουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων ώστε:

-Το μέγιστο ποσοστό αστικών αποβλήτων που θα καταλήγουν σε υγειονομική ταφή το 2030 να μην ξεπερνά το 10%.

-Να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο δίκτυο υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, με χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών,

-Να αξιοποιούνται ενεργειακά τα υπολείμματα των ΑΣΑ και των δευτερογενών καυσίμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *