Κοινοτικοί πόροι στήριξης στην επιχειρηματικότητα
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ενημερώνει τις επιχειρήσεις-μέλη του για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ, που βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν την ενεργοποίησή τους και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάκαμψη. Σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι συνολικά 40 δις ευρώ, χωρίς την εθνική συμμετοχή, πρόκειται να διατεθούν σε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας μας, σύμφωνα με το σχέδιο κατανομής των κονδυλίων που κλείδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναλυτικά, το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει για την Ελλάδα αύξηση πόρων 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο ΠΔΠ, καθώς και νέα κατανομή σε βασικούς τομείς της οικονομίας.
Αφορά στη διασύνδεση της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, την προσαρμογή της ελληνικής βιομηχανίας στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον με τη δημιουργία αξίας σε όλα τα πεδία του επιχειρείν, την ενδυνάμωση της καινοτομικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας. Ο στόχος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με το τωρινό πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ, ενισχύεται κατά περίπου 50%, με μεγάλο μέρος των κοινοτικών πόρων να κατευθύνεται στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Τα τομεακά προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση, την εκπαίδευση, όπως και εκείνο του περιβάλλοντος, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Το 30% των κοινοτικών πόρων 21 δις ευρώ κατανέμονται στα 13 περιφερειακά προγράμματα της χώρας, καθώς και στα προγράμματα διασυνοριακής εδαφικής συνεργασίας (Interreg) με τις 13 Περιφέρειες να διαχειρίζονται έως το 2027 σχεδόν 7 δις ευρώ. Συγκεκριμένα, το περιφερειακό πρόγραμμα για την Αττική αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2,3 δις ευρώ, με αύξηση που υπερβαίνει το 100% συγκριτικά με το προηγούμενο πρόγραμμα, το οποίο ανήλθε σε 1,1 δις ευρώ.
Το συνολικό επενδυτικό ποσό των περίπου 40 δις ευρώ από τώρα και για τα επόμενα επτά χρόνια προέρχεται κυρίως από δύο πηγές κοινοτικού χρήματος. Αρχικά, από το νέο ΕΣΠΑ, με τα 21 δις ευρώ χωρίς την εθνική συμμετοχή, καθώς και τα 19 δις ευρώ του συνολικού πακέτου των άμεσων ενισχύσεων και επιχορηγήσεων για την αγροτική ανάπτυξη την περίοδο 2021-2027 στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Υπάρχει όμως και μια τρίτη πηγή που συνδέεται με την μεταφορά των κερδών ομολόγων 4,5 δις ευρώ, τα οποία διακρατούνται σε κεντρικές τράπεζες (ANFA και SNP) από το λογαριασμό απομείωσης του χρέους για συγκεκριμένες «συμφωνημένες επενδύσεις».