Τι ΤΡΩΜΕ για Ισχυρό Ανοσοποιητικό
Δηλαδή Γιατρέ, ΤΙ πρέπει να τρώμε για να να δυναμώσει το ανοσοποιητικό των παιδιών; Να μια καλή ερώτηση, δεν νομίζετε; Υποδηλώνει μια απόφαση του γονιού να κάνει κάτι ενεργητικά για να ενισχύσει το παιδί του! Τέτοια πράγματα τα χειροκροτώ με χέρια και με πόδια, γελάστε ελεύθερα!
Ορίστε λοιπόν, βασικές αρχές διατροφής που θα ήταν καλό να ακολουθείτε για μακροπρόθεσμη υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών σας (και του δικού σας φυσικά!):
Επανεξετάστε το γάλα που καταναλώνετε
Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Όταν άρχισα να διαπραγματεύομαι στο ιατρείο το θέμα του γάλακτος, συνάντησα συχνά έναν Τοίχο με Τ κεφαλαίο.
Το βλέμμα των γονιών ή της γιαγιάς είχε μέσα την ερώτηση «ΤΙ ΔΗΛΑΔΗ, να ΜΗΝ πιει το παιδί το ΓΑΛΑ του;». Αφήστε, με κοιτούσαν σαν να είχα χάσει τα λογικά μου και νομίζω πως ουκ ολίγοι αναρωτιόντουσαν γιατί με είχαν συστήσει τόσο θερμά οι φίλοι τους.
Τώρα πια – EYTYXΩΣ – βλέπουμε τακτικά και κατσικίσιο γάλα στο σουπερμάρκετ, και γάλατα φυτικής προέλευσης. Και όταν μιλάμε για γάλατα δεν με κοιτούν πια τόσο συχνά σαν να είχα… καπνίσει κάτι.
Επισημαίνω σε αυτό το σημείο πως το «γάλα» σόγιας, ρυζιού, αμυγδάλου, βρώμης κλπ. ΔΕΝ είναι αληθινό γάλα αλλά απλά ένα ρόφημα που παράγεται από αυτά τα δημητριακά ή τον εκάστοτε ξηρό καρπό.
ΔΕΝ ισχυρίζομαι πως δεν είναι καλά, καλά είναι. Αλλά, δεν είναι αληθινά γάλατα. Δεν έχει παραχθεί από θηλαστικό, πώς να το κάνουμε!
Αν θέλετε να αντικαταστήσετε το αγελαδινό γάλα με άλλο γάλα, μπορείτε να βρείτε γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο (ή γαϊδούρας ή φοράδας, αλλά είναι και δυσεύρετα και πανάκριβα).
Ή αλλιώς μπορείτε να είστε σούπερ-επαναστατικοί και, απλά, να δίνετε ελάχιστο ή καθόλου γάλα. Εμείς τελικά απομακρύναμε (μεταξύ άλλων) το αγελαδινό γάλα από το διαιτολόγιό. Οι γονείς μου ακόμα δεν πιστεύουν απόλυτα πως αυτό ήταν σημαντικό.
ΜΑ ΓΙΑΤΙ; Τι έχει το αγελαδινό και δεν είναι καλό;
Επειδή η πλήρης απάντηση σε αυτό γεμίζει άλλο ένα βιβλίο, ορίστε τα δύο βασικά επιχειρήματα εν συντομία:
Το αγελαδινό γάλα προορίζεται για αγελαδάκια και όχι για ανθρωπάκια. Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνες που οδηγούν σε υπερβολικά γρήγορη για τον άνθρωπο ανάπτυξη – σκεφτείτε το μοσχάρι του ενός έτους, είναι ήδη ΤΕΡΑΣΤΙΟ! – και δεν επεξεργάζεται καλά στο πεπτικό μας, προκαλώντας φλεγμονή, φουσκώματα, ανωμαλίες αφόδευσης κλπ.
Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ζώο στον πλανήτη που καταναλώνει εφ’ όρου ζωής το γάλα άλλου ζώου. Στην φυσική «εκδοχή» μας, καταναλώνουμε ΜΟΝΟ μητρικό γάλα για 1-2 χρόνια, γιατί μετά το καταναλώνει το αμέσως επόμενο αδελφάκι μας. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να μην καταναλώσει καθόλου γάλα μετά την ηλικία των 2 ετών περίπου χωρίς κανένα πρόβλημα εφόσον έχει καλή πολυποίκιλη διατροφή.
Το φρέσκο, ωμό αγελαδινό δεν υπάρχει πια σχεδόν πουθενά. Υπό το φόβο του μελιταίου πυρετού αλλά και – για να μην ξεχνιόμαστε – για καλύτερη εμπορικότητα αναπτύχθηκαν μέθοδοι σαν την παστερίωση που καθιστούν μεν το γάλα ασφαλές (αφού έχουν σκοτώσει όλα μα όλα τα βακτήρια που όμως βοηθούν και στην πέψη του) αλλά και πλέον διατροφικά… παντελώς ακατάλληλο για τον άνθρωπο. Καλύτερα καθόλου γάλα, ή άλλο γάλα, ή ακατέργαστο γάλα από υγιή ζώα, παρά αυτό το γάλα που βρίσκουμε στο ράφι!
Λυπάμαι που τα λέω όλα αυτά – αλλά επειδή είμαι λίγο μεγαλύτερη σε ηλικία, πρόλαβα ακόμα τα γυάλινα μπουκάλια του γαλατά με το μη παστεριωμένο/ομογενοποιημένο γάλα. Ξίνιζε σε 2-3 μέρες στο ψυγείο γιατί ήταν ζωντανό με φυσιολογικά κύτταρα και μικροοργανισμούς.
Αργότερα ήρθε το πιο επεξεργασμένο αγελαδινό γάλα, μου άρεσε τότε και μου αρέσει τώρα η γεύση του. ΑΛΛΑ: δεν ήμουν ιδιαίτερα υγιής στα εφηβικά μου χρόνια. Η υγεία μου βελτιώθηκε θεαματικά μετά τα 24, οπότε και τελείωσα την Ιατρική και άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά με την Υγεία (υπάρχει μεγάλη διαφορά).
Προβιοτικές τροφές και συμπληρώματα
Εδώ μπαίνουμε στα χωράφια του μικροβιακού περιβάλλοντος εντός και εκτός του σώματός μας και ασχολούμαστε κυρίως με το «εντός». Αν δεν έχετε ασχοληθεί με το θέμα, εξηγώ το μικροβίωμα και την τρομερή σημασία του σε άλλο άρθρο και είναι από τα αγαπημένα μου θέματα!
Μερικές βασικές αρχές, σε υπερ-σύντομη βερσιόν:
Ο άνθρωπος έχει στο σώμα του 10 ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βακτήρια παρά ανθρώπινα κύτταρα. Απίστευτο, ε; Από τη σκοπιά των βακτηρίων δεν είμαστε παρά ένα ενδιαφέρον ξενοδοχείο με διάφορα κλίματα, επίπεδα οξύτητας, θερμοκρασίες, περιοχές που περιέχουν και δεν περιέχουν οξυγόνο κλπ.
Η επιστήμη έχει εξετάσει από κοντά περίπου ένα 1% όλων αυτών των βακτηρίων. Με άλλα λόγια, δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα μετά για το 99% του βακτηριακού κόσμου. Αναρωτιέμαι μερικές φορές πόσο τρελά πρωτόγονοι θα φαινόμαστε σε 200 χρόνια από τώρα.
Τα περισσότερα βακτήρια είναι ΚΑΛΑ (ιθαγενή) βακτήρια και συμβάλλουν σημαντικά στο μεταβολισμό, στην πέψη, στο ανοσοποιητικό αλλά και στην παραγωγή ενζύμων και ορμονών (άρα και στην ψυχολογία, στη συμπεριφορά και στα συναισθήματά μας). Αν ενδιαφέρεστε για αυτή την πλευρά του μικροβιώματος, διαβάστε π.χ. για τη δίαιτα GAPS σε παιδιά με αυτισμό ή άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.
Στη δική μας εποχή όμως έχουμε απομακρυνθεί πολύ από τις «ρίζες» του ανθρώπου: ζούμε σε πολύ καθαρά περιβάλλοντα, τα σπίτια μας έχουν συνθετικές μπογιές, χαλιά και υφάσματα. Τα ρούχα μας περιέχουν συχνά συνθετικά (έχετε πρόσφατα προσπαθήσει να βρείτε κάλτσες με πάνω από 90% βαμβάκι;; Εύχομαι καλή επιτυχία, εγώ πάντως μόνο online βρίσκω). Οι τροφές μας είναι επεξεργασμένες, τα προϊόντα περιποίησης είναι κάθε άλλο παρά αγνά. Τα απορρυπαντικά είναι χημικά, ειδικά στην Ελλάδα έχουμε ερωτική σχέση με τη χλωρίνη που δημιουργεί ανθυγιεινέστατο περιβάλλον και σκοτώνει τεράστιο αριθμό καλών βακτηρίων, δυσχεραίνοντας την ανοσότητά μας.
Για να μην σας στενοχωρήσω περαιτέρω, ας επιστρέψουμε ξανά στο «εντός» και να δούμε τί μπορούμε να τρώμε για να ωφελήσουμε το μικροβιακό μας πλούτο εκ των έσω:
Κατσικίσιο ή πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι, Σοκολάτα υγείας, Φρέσκος αρακάς, Κεφίρ, Μηλόξυδο (π.χ. στη σαλάτα) και άλλα ξύδια, Τουρσιά όλων των ειδών, όχι μόνο αγγουράκι, Μη παστεριωμένα τυριά, Ελιές σε άλμη, Ψάρια σε άλμη, Ξινολάχανο (σάουερκραουτ), (κρασί και μπίρα για σας, όχι για τα παιδιά).
Δεν αναφέρω άλλες γνωστές προβιοτικές τροφές (μίζο, κομπούτσα, νάττο, κίμτσι, κβας) όχι γιατί δεν είναι ωφέλιμες – σίγουρα είναι. Απλά δεν βρίσκω πως πρέπει οπωσδήποτε να τρώμε εξωτικά προβιοτικά για να είμαστε υγιείς. Βάζω στοίχημα πως υπεραιωνόβιοι της Ικαρίας δεν έχουν ποτέ φάει νάττο ή πιει κβας και τα πάνε θαυμάσια.
Αυτά λοιπόν, τί λέτε, σας φτάνουν; Αν όχι, ρίξτε μια ματιά και για γενικότερους τρόπους ενίσχυσης του παιδικού οργανισμού – που έχουν αποτέλεσμα, εννοείται.