Ευθύνες νομοπαρασκευαστικής για τον ΠΚ
Ο Ποινικός Κώδικας – κατ’ αντιγραφή βαυαρικού νόμου ήταν και επιτυχής και λειτουργικός. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, που δεν μπόρεσαν να λύσουν τις εγγενείς αδυναμίες για την μη ικανοποιητική λειτουργία της ποινικής δικαιοσύνης. Η βραδύτητα στην απονομή της εκθέτει την Δικαιοσύνη. Οι εκάστοτε Υπουργοί Δικαιοσύνης ουδέποτε νοιάστηκαν για την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας ούτε και στο να υπάρχει μαγνητοφώνηση της διαδικασίας αφού είναι γνωστό πως στα νομικά ακόμη και μια λέξη έχει τεράστια βαρύτητα και επιπτώσεις στην έκδοση μιας απόφασης. Όφειλαν να γνωρίζουν πως (αφού δεν υπάρχει μαγνητοφώνηση) είναι απολύτως αναγκαίο ο τηρών τα πρακτικά γραμματέας να είναι οπωσδήποτε απόφοιτος Νομικής και να γνωρίζει απαραιτήτως στενογραφία.
Είναι αδιανόητο και πρωτοφανές για τις ευρωπαϊκές χώρες να ρωτάει ο Δικαστής τον γραμματέα στις 15:00 αν θα τηρήσει το ωράριο. Η λύση είναι απλή: θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα έχει ρεπό ο γραμματέας την επομένη. Οι παλιοί νομικοί εξιστορούν πως οι Δικαστές (1950-1970) δίκαζαν μέχρι την ανατολή του ηλίου! Οι δύο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την αναθεώρηση των δύο κωδίκων (ΠΚ και ΚΠοινΔ) που έχουν συσταθεί εδώ και 10 χρόνια παρέδωσαν στον Υπουργό Καλογήρου τα νέα κείμενα.
Οι νέοι κώδικες ανέτρεπαν το νομικό πλαίσιο που ίσχυε και με τις ανατροπές αυτές θα τρίζουν τα κόκκαλα του αειμνήστου καθηγητή Χωραφά, θεμελιωτού του ποινικού δικαίου. Για τις αλλαγές αυτές δεν ρωτήθηκε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ούτε οι Δικηγορικοί Σύλλογοι. Με τις νέες ρυθμίσεις σκληροί κακοποιοί και τρομοκράτες αποφυλακίσθηκαν, σωρεία υποθέσεων τέθηκαν στο αρχείο, άλλες χαρακτηρίστηκαν ως πλημμελήματα και παρεγράφησαν. Έτσι πλέον η ποινική μας νομοθεσία διέπεται από εξαιρετικό φιλάνθρωπο πνεύμα υπέρ των παρανομούντων. Ενδεικτικό παράδειγμα της προχειρότητος της επιτροπής υπήρξε η απάλειψη του άρθρου 232Α ΠΚ για την μη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση. Και αν ακόμη γινόταν δεκτό ότι πρόκειται για αβλεψία του εισηγητή είναι αδιανότητο για τέτοιο νομοθέτημα και οι ευθύνες του είναι τεράστιες.
Όλες οι ανωτέρω ρυθμίσεις άφησαν απροστάτευτους δεκάδες χιλιάδες πολιτών που αδίκως περίμεναν για πολλά χρόνια δικαίωση και έννομη προστασία. Στην αβελτηρία, βιασύνη και αβλεψία υπάρχουν κυρώσεις; Πάντως όλα αυτά είναι αδιανόητα για ένα κράτος δικαίου και για τον νομικό μας πολιτισμό.
Γιώργος Τρανταλίδης- Δικηγόρος