Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Προϋπολογισμός στην ομίχλη και την καταιγίδα της πανδημίας

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς επισημαίΕΒΕΠνει, πως ο Προϋπολογισμός του 2021, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου, βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας, καθώς οι ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις, με την έξαρση της επιδημιολογικής κρίσης και την εφαρμογή του 2ου lockdown, δυσκολεύουν και παρατείνουν την αντιστροφή της διψήφιας ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο πήχης της ύφεσης τοποθετείται πλέον στα 10,5% από 8,2%, επηρεάζοντας ανοδικά και το πρωτογενές έλλειμμα στο 3,88% του ΑΕΠ, έναντι του αρχικού 1,06%. Το πρωτογενές έλλειμμα, το 2021, υπολογίζεται σε 6,67 δις ευρώ μετά από 7,2% φέτος ή 11,76 δις ευρώ. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να υποχωρήσει την επόμενη χρονιά στο 199,6% του ΑΕΠ έχοντας, όμως, προηγουμένως εκτοξευτεί στο 208,9% του ΑΕΠ. Η αργή επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας, λόγω της συνέχισης της πανδημίας, επιφέρει αναθεώρηση της ανάπτυξης το 2021 με ρυθμό 4,8%, αντί του 7,5% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, ενσωματώνει το κόστος των οικονομικών παρεμβάσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με προβλέψεις για μέτρα στήριξης 31,4 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 23,9 δις ευρώ είναι για φέτος και τα 7,5 δις ευρώ για το επόμενο έτος.

Με βάση τη συνισταμένη των οικονομικών επιπτώσεων στην παραγωγή, απασχόληση, την εγχώρια και εξωτερική ζήτηση, το δ’ τρίμηνο, σε ονομαστικούς όρους, η μείωση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να είναι συγκριτικά μεγαλύτερη στο -11,3%, με τον αποπληθωριστή σε αρνητικό έδαφος του -0,8%. Ο προϋπολογισμός προβλέπει περιορισμένη αύξηση της ανεργίας φέτος, στο 18,9%, από 17,3% το 2019, και μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 17,9% του εργατικού δυναμικού το 2021.

Η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι, το 2021, τα φορολογικά έσοδα θα επανέλθουν σε τροχιά αύξησης, στα 47,8 δις ευρώ μετά από συρρίκνωση στα 44,2 δις ευρώ φέτος.

Το ζητούμενο είναι οι νέες χρηματοδοτικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας το 2021, να καλυφθούν χωρίς καθυστερήσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *