Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι ευθύνες για τους 1600 νεκρούς

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΕίναι γνωστό πως ξιπασμένοι νεοέλληνες τις τελευταίες δεκαετίες είχαν σημαία τον καταναλωτισμό, σε μια κοινωνία παρακμής, με διαλυμένους θεσμούς και τώρα ξαφνικά συνειδητοποίησαν πως λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος προκύπτουν πανδημίες με τεράστιους κινδύνους για την ίδια την ζωή τους. Θα πρέπει λοιπόν πάση θυσία να προστατεύσουμε το περιβάλλον, διαφορετικά οι πανδημίες θα συνεχιστούν. Η καταστροφή της φύσης οδηγεί στην εξάπλωση των πανδημιών. Το δίδαγμα από τον κορωνοϊό είναι πως στη ζωή τίποτε δεν είναι δεδομένο.

Οι αιτίες για τους εκατοντάδες νεκρούς είναι:

  1. Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας δεν άκουσαν τον χαρισματικό βιολόγο καθηγητή στη Γενεύη Δερμιτζάκη που είχε εισηγηθεί: μάσκες σ’ όλο τον πληθυσμό από αρχές Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι για την αμισθί θέση του ΕΣΕΤΕΚ (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας) παραιτήθηκε απογοητευμένος στις 3/8/19. Αρμόδιος Υπουργός όχι μόνο τον εκτόπισε αλλά και εκώφευσε στις εισηγήσεις του. Εάν είχε εισακουσθεί θα είχαν σωθεί 1600 ανθρώπινες ζωές. Στις 10/10 οι νεκροί ήσαν 436 και μέχρι σήμερα εκτοξεύτηκαν στους 1630.
  2. Εάν λοιπόν το lockdown είχε επιβληθεί αρχές Σεπτεμβρίου (που όμως δεν επιβλήθηκε για να δοθεί «ανάσα» στις επιχειρήσεις) δεν θα είχε κοπεί η ανάσα των 1600 ασθενών.
  3. Η επανάπαυση, η μείωση της χαλάρωσης, και ο εφησυχασμός των πολιτών είχαν τραγικά αποτελέσματα.
  4. Η καθυστερημένη έναρξη εντατικών και αυστηρών ελέγχων στους εργάτες γης από όμορες χώρες. Έπρεπε στα σύνορα να επιδεικνύουν αρνητικό τέστ. Μην ξεχνάμε την επιτυχημένη επίδοση της Ν. Κορέας με τεράστια έμφαση στα μαζικά τέστ, και την εκτεταμένη ιχνηλάτηση. Στην Ελλάδα υπήρχε ο ιός και δεν ξέραμε να τον εντοπίσουμε.
  5. Στις φοιτητουπόλεις έπρεπε να είχε επιβληθεί η μάσκα με την έναρξη της φοιτητικής χρονιάς.
  6. Δυστυχώς δεν επιβλήθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών η πυκνότητα των δρομολογίων στα 2 (αντί των 7΄) στο μετρό και ΗΣΑΠ με αποτέλεσμα τον συνωστισμό και την εκτίναξη της μετάδοσης του ιού.
  7. Δεν επιστρατεύθηκαν από τον Αύγουστο οι πνευμονολόγοι από όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
  8. Όπως σοφά δήλωσε ο Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως οι εγωισμοί σκοτώνουν. Αντί να δηλωθεί ομολογία των λαθών, υπήρξε αλλοφροσύνη και έπαρση.

Για να μη γίνονται γκάφες θα πρέπει οι πολιτικοί να αφουγκράζονται και να πειθαρχούν στους επιστήμονες καθώς και να χαράσσεται στρατηγική για τη σωστή διαχείριση.

Μέχρι 18/11 η Ελλάδα είχε 85.261 κρούσματα. Η Κίνα είχε μόλις 12 κρούσματα και κανένα θάνατο. Οι αρμόδιοι γνωρίζουν την απειθαρχία του Έλληνα και όφειλαν να ενεργήσουν έγκαιρα και ταχύτατα, δηλαδή από αρχές Σεπτεμβρίου επιβολή προστίμου 1000 ευρώ σε όσους δεν φορούσαν μάσκα, οπότε δεν θα χρειαζόταν το τωρινό lock down.

Άραγε θα έχει κάποιος «αρμόδιος» την ευαισθησία να παραιτηθεί για τους 1600 νεκρούς.

Γεώργιος Τρανταλίδης- Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *