Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

πατερικές διδαχές

Ο Χριστός είναι κοντά σου

βαρσανούφιοςΜη φοβηθείς κανένα πειρασμό που έρχεται κατεπάνω σου για να δοκιμασθείς. Διότι ο Θεός δέν σε παραδίδει στον πειρασμό. Όταν λοιπόν σου έλθει κάτι τέτοιο, μήν κοπιάσεις να ερευνάς τα πράγματα, αλλά λέγε το όνομα του Ιησού, ως εξής: «Ιησού, βοήθα με» και επακούει Εκείνος, διότι είναι πολύ κοντά σε όσους Τόν επικαλούνται. Μή λιγοψυχήσεις, αλλά τρέξε πρόθυμα και θα νικήσεις με τη χάρη του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, στον οποίο ανήκει η δόξα αιωνίως. ‘Αμήν.

Άγιος Βαρσανούφιος ο Μέγας

 

 

Συζυγική εγκράτεια και αγάπη

πορφύριοςΈνα ζεύγος ευσεβές και πολύ αγαπημένο και μονοιασμένο, που ήδη είχε έξι παιδιά, μάλιστα σε μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, η σύζυγος- μητέρα πρότεινε στο σύζυγο να μείνουν στα έξι παιδιά ασκώντας εγκράτεια. «Μας φθάνουν», είπε, «έξι παιδιά και στο εξής να ζούμε εγκρατευόμενοι». Ο σύζυγος με ηρεμία και ψυχραιμία άκουσε τη σεμνή σύζυγό του, αλλ’ επιφυλάχθηκε να μη συμφωνήσει αμέσως. Πίστευε πως, για ένα τέτοιο θέμα, σοβαρό και λεπτό, τον πρώτο λόγο είχε ο Πνευματικός τους, που ευτυχώς ήταν ο Γέρων Πορφύριος. «Πριν από κάθε απόφαση για το θέμα αυτό», είπε ο σύζυγος στη σύντροφό του, «θα πρέπει να συμβουλευθούμε το Γέροντα».

Επισκέφθηκαν λοιπόν το Γέροντα και το θέμα έθεσε πρώτη η σύζυγος λέγοντας επί λέξει:

– Όπως ξέρετε, Γέροντα, έχουμε έξι παιδιά και είπαμε να μείνουμε σ’ αυτά ασκώντας από εδώ και πέρα εγκράτεια.

Τότε ζήτησε το λόγο ο σύζυγος, που είναι και ευγενής και διακριτικός, για να εξηγήσει αρχικά μόνο τη λέξη «είπαμε».

– Με την ευλογία σας, Γέροντα, να κάμω μιαν εξήγηση.

Και στρεφόμενος στη σύζυγό του είπε:

– Με συγχωρείς ,αλλά είπες «είπαμε», ενώ έπρεπε να ειπείς «είπα». Δική σου γνώμη είναι, αφού εγώ δεν είπα ακόμη τη γνώμη μου και πρότεινα αυτή τη συνάντηση και συζήτηση με το Γέροντα.

Ο Γέροντας μειδίασε και είπε στο πολύτεκνο και αγαπημένο ζεύγος:

– Το πρόβλημα δεν είναι η εγκράτεια. Το πρόβλημα είναι ότι θα πληγώσετε την αγάπη σας. Ο διάβολος θα ρίξει τόση γκρίνια μεταξύ σας, που για το παραμικρό θα εκνευρίζεστε και θα μαλώνετε, πράγμα που θα επηρεάσει και τα παιδιά σας. Γι’ αυτό καλό είναι να το σκεφθείτε περισσότερο το θέμα αυτό και να προσευχηθείτε και θα σας δείξει ο Θεός το θέλημά Του.

 

 

Προσευχή στον Άγγελό σου

'αγγελοιΆγιε Άγγελε, ο εφεστώς της αθλίας μου ψυχής και ταλαιπώρου μου ζωής, μή εγκαταλίπης με τον αμαρτωλόν, μηδέ αποστής απ’ εμού διά την ακρασίαν μου. Μή δώης χώραν τω πονηρώ δαιμόνι κατακυριεύσαι μου τη καταδυναστεία του θνητού τούτου σώματος. Κράτησον της αθλίας και παρειμένης χειρός μου, και οδήγησόν με εις οδόν σωτηρίας. Ναι, Άγιε Άγγελε του Θεού, ο φύλαξ και σκεπαστής της αθλίας μου ψυχής και του σώματος, πάντα μοι συγχώρησον, όσα σοι έθλιψα πάσας τα ημέρας της ζωής μου, και εί τι ήμαρτον την σήμερον ημέραν. Σκέπασόν με εν τη παρούση νυκτί και διαφύλαξόν με από πάσης επηρείας του αντικειμένου, ίνα μή εν τινι αμαρτήματι παροργίσω τον Θεόν. Και πρέσβευε υπέρ εμού προς τον Κύριον, του επιστηρίξαι με εν τω φόβω Αυτού, και άξιον αναδείξαι με δούλον της Αυτού αγαθότητος. Αμήν.

 

 

Μεγάλη η καρδιά της γυναίκας

παΐσιος”Οἱ γυναῖκες ἔχουν πιο πολύ καρδιά ἀπό τούς ἄνδρες καί ἀγαπᾶν τόν Θεό μέ ὅλη τους τήν καρδιά. Γι’ αὐτό κάνουν καί περισσότερη προκοπή…”

Ἅγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

 

 

Η ευεργεσία σώζει

ιωάννης«Δὲ βλέπεις πόσο βλασφημεῖται ὁ Θεὸς κάθε μέρα; πόσο βρίζεται ἀπὸ τοὺς ἀπίστους καὶ τοὺς πιστούς, καὶ μὲ τὰ λόγια καὶ μὲ τὰ ἕργα;

Τί λοιπόν; μήπως ἑσβησε γι’ αὐτὸ τὸν ἥλιο; κοίμισε τὴ σελήνη; ερριξε ὁ οὐρανὸς καταρρακτώδη βροχή, συγκλόνισε τὴ γῆ; ξήρανε τὴ θάλασσα; εξαφὰνισε τὶς πηγὲς τῶν ὑδάτων; ἀναστάτωσε τὸν ἀέρα,

Καθόλου, ἀλλ’ ἐντελῶς τὸ ὰντίθετο· ἀνατέλλει τὸν ἥλιο, ρίχνει τὴ βροχή, δίνει καρπούς, δίνει ετήσιες τροφὲς στοὺς βλάσφημους, στοὺς ἁνόητους, στοὺς μιαρούς, στοὺς διῶκτες, ὄχι μόνο μιὰ μέρα, οὔτε δύο, οὔτε τρεῖς, ἀλλὰ σ’ ὅλη τὴ ζωή.

Αὑτὸν μιμήσου καὶ εσύ, αὑτὸν ζήλεψε ὅσο σοῦ τὸ ἐπιτρεπουν οἱ ἀνθρώπινες δυνάμεις. Δὲν μπορεῖς νὰ ἁνατείλεις τὸν ἥλιο; μὴ κακολογήσεις. Δὲν μπορεῖς νὰ δώσεις βροχή; μὴ βρίζεις. Δὲν μπορεῖς νὰ θρέψεις μὴ φερεσαι σὰν μεθυσμένος. Αὐτὰ τὰ δῶρα εἶναι ἀρκετὰ γιὰ σενα.

Ἡ εὐεργεσία τοῦ Θεοῦ πρὸς τοὺς ἐχθροὺς γίνεται μὲ ἔργα. Ἑσὺ κάμε μὲ λόγια τὴν εὐεργεσία, προσευχήσου γιὰ τὸν ἐχθρό. ’Έτσι θὰ εἶσαι ὅμοιος μὲ τὸν Πατέρα σου τὸν οὐράνιο».

Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος

 

 

Θαύμα είναι η Μετάνοια

σκουτήςΣκέφτηκες μήπως πως όταν παρακαλάς να γίνει το θαύμα, αν δεν γίνει ίσως είναι κι αυτό ένα θαύμα; Μήπως τελικά ο Θεός κάνει το θαύμα Του κάποιες φορές όταν μας απαντήσει όχι ή όταν σιωπά; Θαύμα δεν είναι να γίνει αυτό που θέλουμε εμείς ή να γίνει όπως το βλέπουμε εμείς. Θαύμα είναι να γίνει το θέλημα του Θεού στη ζωή μας. Φυσικά η οπτική του Θεού διαφέρει από την οπτική του ανθρώπου. Τελικά η εμπιστοσύνη μας στον Θεό εκεί φαίνεται, όταν μας πει όχι κι εμείς αντί να τον αμφισβητήσουμε ή να βλασφημήσουμε, πούμε: “Να είναι ευλογημένο”.

Θαύμα είναι να Τον συναντήσω, να Τον δω, να Τον βιώσω ως Παναγάπη στη ζωή μου. Πάντα η πορεία της συνάντησης είναι σταυρική. Γιατί; Διότι εκεί φαίνεται πόσο Τον αγαπάμε, όταν μπορούμε να κουβαλήσουμε έστω κάτι ελάχιστο από αυτό που κουβάλησε Εκείνος.

Στην Εκκλησία ένα είναι το μεγαλύτερο θαύμα που αγκαλιάζει τα πάντα. Η μετάνοια.

Αυτό είναι το βασιλικό ένδυμα για να μπούμε στη Βασιλεία των Ουρανών…

Μετάνοια… Η κίνηση αποκατάστασης όταν συνειδητοποιώ ότι πρόδωσα την αγάπη Του.

π. Σπυρίδων Σκουτής

 

 

Αυστηρότητα, συμπάθεια, πίστη

βατοπαιδινόςΤρία πράγματα νὰ κρατᾶτε στὴ ζωή σας: αὐστηρότητα στὸν ἑαυτό σας, συμπάθεια στοὺς συνανθρώπους σας, καί, πίστη στὸ Θεό. Ὅλα αὐτὰ ἑλκύουν τὴ χάρη καὶ τὸ ἔλεος τοῦ Θεοῦ.

Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπεδινός

 

 

Η Θεία Χάρη

μαξίμοβιτς«Η αγιότητα δεν είναι απλά “ορθότητα” ή “τιμιότητα”, για την οποία οι “ηθικοί” πρόκειται να “ανταμειφθούν” στην Ουράνια Βασιλεία του Θεού.

Είναι εκείνο το ύψος, κατά το οποίο οι άνθρωποι είναι πλημμυρισμένοι με τη Χάρη του Θεού, η οποία διοχετεύεται από αυτούς προς όλους όσους τους συναναστρέφονται.

Η αγιότητα των αγίων, προέρχεται από τη δική τους άμεση και συνεχή θεωρία της δόξας του Θεού.

Άγος Ιωάννης Μαξίμοβιτς

 

Δόξα Αιώνια στην Παναγία μας

παναγίαH Παναγία μας άνοιξε τον Παράδεισο…

Η Παναγία με την αγάπη της και την αγνότητα της μας έφερε πάλι κοντά στον Χριστό και Υιό της..

Η πιο γλυκειά μητέρα του ουρανού κατεβαίνει καθημερινά στη γη για να ακούσει τα προβλήματα μας και να μας δώσει τη βοήθεια της…

Πόσες φορές δεν προσπέσαμε με δάκρυα στα μάτια μπρος στην εικόνα της κι εκείνη στοργικά άκουσε τις προσευχές μας;

Όπως μια μητέρα αγαπάει και συγχωρεί τα παιδιά της ό,τι κι αν κάνουν… έτσι και η ουράνια μας μητέρα μας συγχωρεί και μας βοηθά πάντα όταν προστρέχουμε στη βοήθεια της…

«ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *