Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.Διαδικτυακή συνάντηση με βουλευτές
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020, διαδικτυακή συνάντηση του Προέδρου κ. Θ. Καπράλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΠ με τους Βουλευτές κ.κ. Κ. Κατσαφάδο, Γ. Μελά, Ν. Μανωλάκο, Ν. Δούνια, Χ. Μπουτσικάκη, Θ. Δρίτσα.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΣΠ, στα πλαίσια των προσπαθειών του να επικοινωνήσει τη σωρεία των οικονομικών προβλημάτων που ανέκυψαν στον επιχειρηματικό κόσμο λόγω της πανδημίας.
Τα θέματα – προτάσεις που τέθηκαν ήταν:
1.Το θέμα των ενοικίων. Ζητήθηκε επιδότηση του 40% των ενοικίων για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, αλλά και άμεση στήριξη των ιδιοκτητών με την επιστροφή ενός μέρους των απωλειών τους.
- Τα Προγράμματα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης των Περιφερειών, που όπως έχουν σχεδιαστεί αφήνουν εκτός το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών επιχειρήσεων λιανεμπορίου λόγω των κριτηρίων μοριοδότησης.
- Οι Τραπεζικές χρηματοδοτήσεις και τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των εγγυημένων δανείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που δεν κατάφεραν να φτάσουν στην μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
- Ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός. Τονίστηκε πως είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα minimum ποσό που θα επιτρέπει την κάλυψη παγίων λειτουργικών αναγκών των επιχειρήσεων και των ίδιων των επαγγελματιών.
- Οι επιταγές. Ζητήθηκε ρύθμιση των μεταχρονολογημένων επιταγών που λήγουν στη διάρκεια του lockdown με παράλληλη στήριξη και του χονδρικού εμπορίου, που είναι οι κομιστές τους, θεωρώντας ότι η μοναδική αξιόπιστη λύση είναι η ολιγόμηνη χρηματοδότηση από τις τράπεζες των εκδοτών των επιταγών.
- Η μέθοδος αγορών «click away». Επισημάνθηκε ότι δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία στους χιλιάδες μικρούς και μεσαίους εμπόρους, που θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος αγορών δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
- Να συμπεριληφθούν και οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ, δηλαδή τα μέλη μας που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν. 4756/2020, για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση.
Επισημάνθηκε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους ο επιχειρηματίας στην πραγματική του διάσταση, δηλαδή ως ένας πολύ σκληρά εργαζόμενος, που θα πρέπει να καλύψει τις βιοποριστικές και άλλες ανάγκες, τόσο τις δικές του, όσο και της οικογένειάς του.
Ζητήθηκε η άμεση επαναλειτουργία της αγοράς, με προτεραιότητα τα μικρά – ασφαλή καταστήματα λιανικής, καθώς το λιανεμπόριο είναι ο κλάδος με την μικρότερη υγειονομική επιβάρυνση.