Μην πουλάτε τα φιλέτα της Ελληνικής Οικονομίας
Κάποτε, πριν από 7 περίπου χρόνια, πριν από την μεγάλη Χρηματιστηριακή κρίση της Ελλάδας του 1999, γράφαμε κάποιες σκέψεις, που αποδείχθηκαν όχι απλά σωστές αλλά και πολύ προφητικές για τα δεινά που μας έχουν από τότε συμβεί και που δυστυχώς, όπως μάθαμε πριν από λίγες μέρες, οι υπαίτιοι δεν θα προσαχθούν ποτέ στη Δικαιοσύνη γιατί τα αδικήματα έχουν παραγραφεί! Το μόνο που διαφέρει με τις τότε σκέψεις μας είναι το νόμισμα. Είχαμε μια πολύ αγαπητή δραχμή και έχουμε ένα πολύ ξένο και πολλές φορές εχθρικό Ευρώ που δεν μας αφήνει να ανασάνουμε. Ας δούμε τι λέγαμε τότε και τι μπορούμε να σώσουμε σήμερα. Ας κάνουμε και κάποια αυτοκριτική, κακό δεν είναι!
«Η αθρόα εισροή ξένων Κεφαλαίων στην Ελλάδα και η τοποθέτησή τους στο Χρηματιστήριο, ύστερα από την πρόσφατη υποτίμηση της δραχμής, γεννά πολλά ερωτηματικά και απορίες για το σκοπό που πρόκειται να εξυπηρετήσουν αυτά, όχι μόνο στο εγγύς αλλά και στο απώτερο μέλλον.
Άλλαξε η τακτική των μεγάλων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού, που μέχρι χτές ζητούσαν την δραχμή επί πίνακι ή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλέον καλοστημένο παιχνίδι, με αλλαγή σκηνικού, όπου ο μέχρι πρότινος κακός λύκος, εισέρχεται στο σπίτι και μεταμφιέζεται σε αγαθή ανεξίκακη γριούλα, έτοιμος όμως ανά πάσα στιγμή, από θέση ισχύος, να κορέσει τις ορέξεις του;
Πάνω από 24 χρόνια πέρασαν από την ειρηνική τοποθέτηση πολλών δις $ στις αγορές της Ασίας, που είχε ως αποτέλεσμα την θαυμαστή άνθηση των οικονομιών της περιοχής που βασιζόμενες στα τεράστια ποσά που εισέρεαν από τη μια και στο φθηνό εργατικό δυναμικό που υπήρχε από την άλλη, πραγματοποιούσαν επιδόσεις αύξησης του Ακαθαρίστου Εγχώριου Προϊόντος τους της τάξης του 6 με 7 ακόμη και 8% το χρόνο.
Έφτασε μία στιγμή, τα τεράστια αυτά ποσά, που ευρίσκοντο τοποθετημένα στις εν λόγω περιοχές, να αλλάξουν προσανατολισμό και βυθίστηκαν όλα στο χάος. Λεηλατήθηκαν τα εθνικά νομίσματα, οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις. Εξαθλιώθηκε ο πληθυσμός. Αυτά τα ίδια κεφάλαια που κινούνται αενάως και επιπίπτουν εκεί όπου οσφραίνονται ότι υπάρχει περιθώριο υψηλών άμεσων ή έστω μακροπρόθεσμων κερδών, έχουν από καιρό που ασκούν μία τρομερή πολιορκία στην Ελληνική Οικονομία.
Αφού επί σχεδόν 6 μήνες πιέζοντας τη σκληρή Δραχμή ροκάνιζαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Χώρας, τώρα, μετά την υποτίμησή της, επενδύουν σε Δραχμές μέσω του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ένα μέρος των καρποθέντων κερδών τους. Δοκιμάζουν δηλαδή με υπομονή όλες τις δυνατές μορφές πιέσεων ώσπου να επιτύχουν την ολοκλήρωση του σκοπού τους. Ενεργούν τόσο μεθοδικά και αποτελεσματικά που μπορούν να συγκριθούν μόνο με τους τυφλοπόντικες, οι οποίοι σκάβουν τόσο καλά κάτω από το φαινομενικά στέρεο υπόβαθρο της επιθυμητής στις ορέξεις τους οικονομίας, ώστε το κατακρήμνισμά της να είναι αναπόφευκτο και να επέρχεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έργου τους.
Αγοράζουν μετοχές, κύρια μεγάλων στρατηγικών επιχειρήσεων και Τραπεζών (ΟΤΕ -ΕΘΝΙΚΗ κλπ) με άμεσο κίνδυνο, σε συνδυασμό και με το ύψος του ημερήσιου χρηματιστηριακού τζίρου που υπερβαίνει τα 100 δις δρχ, να μη μείνει ούτε μία μετοχή μεγάλης εταιρίας σε Ελληνικά χέρια.
Ο έλεγχος του Χρηματιστηρίου φαίνεται να ξεφεύγει από την εγχώρια αγορά και οι πραγματικοί ηγετικοί κύκλοι του ευρίσκονται μακράν, μπλοκάροντάς το και συντονίζοντας τις εργασίες του ανάλογα με τις επιθυμίες τους. Ακόμη και οι λειτουργούσες χρηματιστηριακές εταιρίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σένα τόσο γρήγορο και δυνατό παιχνίδι που τους επιβλήθηκε.
Αν στο Μεσαίωνα η Επιστήμη, η Φιλοσοφία και η Τέχνη είχαν καταντήσει ταπεινές υπηρέτριες της Θρησκείας, στη σημερινή εποχή, η Οικονομία, η Αξιοπρέπεια και η Ελεύθερη Σκέψη συνθλίβονται από τον επιστημονικό απολυταρχισμό του πανταχού παρόντος, απάτριδος, Κερδοσκοπικού Κεφαλαίου. Ως αντίσταση θα μπορούσε να προταθεί η παράκληση προς κάθε κατεύθυνση, σε κάθε Έλληνα επενδυτή, μικρό ή μεγάλο .Μη πουλάτε, μη πουλάτε μετοχές, κύρια μεγάλων Ελληνικών εταιριών. Το μικρό βραχυπρόθεσμο κέρδος σας, θα είναι μακροχρόνια σε ζημιά όλων μας».
Και πάλι λοιπόν να θυμίσουμε σε όλους ότι πρέπει να διαφυλάττουν τον εθνικό πλούτο σαν τα μάτια τους. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τον σκόπελο. Όλοι θέλουν τα φιλέτα της Ελληνικής Οικονομίας! Ας μην τους τα χαρίσουμε!