Να μιμηθούμε το παράδειγμα των αγίων μας
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
Στην ιερά αγρυπνία που τελέστηκε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020, παραμονή της εορτής της αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, του οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και του αγίου ιερομάρτυρος Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, προεξήρχε ο π. Πρόδρομος Κολτουκτσόγλου ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Μαυρουδής Γκούμας.
Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» και μεταδόθηκαν διαδικτυακά μέσα από το κανάλι του προγράμματος στο YouTube.
Ο π. Μαυρουδής στον λόγο του, αναφέρθηκε στους τιμώμενους αγίους της ημέρας, που έζησαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της πορείας του κόσμου.
Η αγία Βαρβάρα μαρτύρησε τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού, από το χέρι του ίδιου του πατέρα της. Μεγάλωσε σε ειδωλολατρική οικογένεια, και ήταν τόσο πολύ όμορφη, που ο πατέρας της αναγκάστηκε να την κλειδώσει σε έναν πύργο.
Δεν γνωρίζουμε το πως η αγία διδάχθηκε και ασπάσθηκε τον χριστιανισμό. Ο πατέρας της, πεπεισμένος ότι η κόρη του εγκατέλειψε τα είδωλα και ασπάσθηκε τον Χριστό, θέλησε να την σκοτώσει.
Στη συνέχεια ο π. Μαυρουδής αναφέρθηκε στον όσιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, που έζησε την εποχή της εικονομαχίας. Ανδρώθηκε μέσα σε μια ευσεβέστατη οικογένεια και έλαβε πλούσια μόρφωση.
Πένα οξύτατη και πολυγραφότατη, που άσκησε έλεγχο στον εικονομάχο αυτοκράτορα Λέοντα και αυτός θυμωμένος και οργισμένος, ζητάει να φτιάξουν ένα έγγραφο, προσπαθώντας να αντιγράψουν τον γραφικό χαρακτήρα του αγίου. Το έστειλε στον χαλίφη της Δαμασκού, παγιδεύοντας τον στην ουσία, λέγοντας ότι αυτός του παραδίδει το χαλιφάτο.
Ο χαλίφης οργισμένος του κόβει το χέρι. Και οι σύμβουλοι του, που τον γνώριζαν, παρακάλεσαν τον χαλίφη να δείξει έλεος και να του δώσει το κομμένο του χέρι.
Ο άγιος, πήρε το χέρι του, γονάτισε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και Την παρακάλεσε με θέρμη να το αποκαταστήσει. Και αποκοιμισμένος από τον πόνο, όταν ξύπνησε, το χέρι ήταν κολλημένο στην θέση του, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.
Ο άγιος Σεραφείμ, Επίσκοπος Φαναρίου, για τον οποίο μίλησε στη συνέχεια ο π. Μαυρουδής, μαρτύρησε στα χρόνια της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Γόνος ευλαβούς οικογένειας, γαλουχήθηκε στα νάματα της πίστεως και της πατρίδας και ασπάστηκε τον μοναχισμό.