Γειτονιές και Ιστορία του Πειραιά
Πλαζ βοτσαλάκια
Μια όμορφη φωτογραφία τραβηγμένη πάνω στο νησάκι του Κουμουνδούρου (Σταλίδα). Χαρακτηριστικό είναι το γυαλιστερό της χαρτί και τα λευκά περιθώρια με οδοντώσεις. Αν και δείχνουν ότι μπορεί να είναι πρόσφατες ή αντίγραφα (αφού κάποιοι χρησιμοποίησαν σκόπιμα παλαιό χαρτί για να αναπαράγουν κατοχικές φωτογραφίες), έχει στο πίσω μέρος την σήμανση Agfa Lupex που παραπέμπει σε γερμανική προπολεμική και εντός του πολέμου παραγωγή. Διαστάσεις, περίπου 6Χ4,3. Με μολύβι έχει γραφτεί σε η χρονολογία 7-5-44.
Δείχνει δυο όρθιους λουόμενους στην άκρη του βράχου με θέα τα κτίσματα της απέναντι παραλίας.. Η ένδειξη ″Kastella/ Karl Fritz″ (το όνομά του;) βρίσκεται πίσω από την φωτογραφία.
Μια ωραία εποχή που έχει μεν περάσει αλλά που κανένας μας δεν ξεχνά καθώς τα ίδια μέρη αυτά υπάρχουν και τίποτα δεν μπορεί να τα αλλοιώσει.
Ιερός Ναός Υπαπαντής του Κυρίου στα Ταμπούρια
Ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου βρίσκεται στον Πειραιά και στην περιοχή Ταμπούρια μεταξύ των οδών Χορμοβίτου, Αγχιάλου και Υπαπαντής 110. Είναι προσφυγικός Ναός. Εθεμελιώθη από τους προσφυγές Μικρασιάτες την 9η Μοΐου 1924 και εγκαινιάσθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1929.
Ιδρυτής και θεμελιωτής του Ιερού Ναού υπήρξε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Σιατίστης κυρός Πολύκαρπος ο οποίος διετέλεσε και πρώτος εφημέριος.
Είναι αγιογραφημένος Ναός με αρκετά ξυλόγλυπτα. Οι δύο τελευταίοι σεισμοί δημιούργησαν μεγάλες ζημιές και προβλήματα στον Ιερό Ναό και έγινε ανακαίνιση εκ βάθρων. Σήμερα είναι σχεδόν τελειωμένος.
Δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο και παρ’ όλα ταύτα με την πολύτιμη βοήθεια των ευλαβών ενοριτών όχι μόνο ανακαινίσθηκε αλλά όπισθεν αυτού ανηγέρθη και 5όροφο πνευματικό κέντρο!
Η Χριστιανική και πνευματική δράση του Ναού είναι μεγάλη και η συμπαράσταση και συμμετοχή των ενοριτών αμέριστη.
Ένα όμορφο μουσείο
στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά
Το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων στον Πειραιά αποτελεί πόλο έλξης για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων ταξιδεύοντας μέσα σε ένα ξύλινο βαγόνι. Η γέννηση και η εξέλιξη του μουσείου μέχρι σήμερα οφείλεται αποκλειστικά στο Σωματείο Συνταξιούχων του ΗΣΑΠ.
Το Μουσείο υποστηρίζει μια δράση, που στόχο έχει να φέρει πιο κοντά τα παιδιά και τους γονείς τους, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ιστορία και ανάπτυξη της πόλης, που παρουσιάζεται μέσω των εκθεμάτων στους χώρους του.
Για το σκοπό αυτό διαθέτει τους χώρους του, κατόπιν συνεννόησης, για εκδηλώσεις παιδιών, που αναζητούν έναν εναλλακτικό τρόπο να γιορτάσουν διάφορα γεγονότα όπως οι γιορτές τους ή τα γενέθλιά τους. Τους παρέχεται η δυνατότητα να υποδεχθούν τους συμμαθητές τους, τους φίλους τους και τους γονείς των, συνδυάζοντας την εορταστική τους εκδήλωση, με μια μοναδική εμπειρία αποκλειστικής ξενάγησης στο Μουσείο μας μαζί με τη διασκέδασή τους.
Πληροφορίες για εκδηλώσεις και επισκέψεις: τηλ. 214 4141552.
1962 Ηρακλέους με Ελλησπόντου
Καθημερινά περνούσαν αραμπάδες και τροφοδοτούσαν τις γειτονιές μας με ψωμί, λαχανικά, πάγο!
Οικεία πρόσωπα, αγαπημένα, οι νοικοκυρές τους σέρβιραν και το καφεδάκι τους μέχρι να διαλέξουν τα καλούδια τους!
Εμείς μικρά παιδιά χαζεύαμε και στηνόμασταν για μια αναμνηστική φωτογραφία. Αυτά μένουν και φυσικά δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους εορτάζοντες!
Ευχές και χαιρετισμοί προ 115 ετών από την Σύρο στον Πειραιά μέσω μιας παλιάς Carte postale.
“Σύρος τη 5/12/1905
Αγαπητέ μου Νικολάκη σε φιλώ.
Επί τη αύριον ερχομένη εορτή σου σού εύχομαι έτη πολλά και αγαθά. Σου έστειλα μίαν κάρταν καθώς και της Μαμάς Ζελίτσας και δεν έλαβον τίποτα. Μήπως έχει τίποτα η Μαμαζέλ. Χαιρετισμούς ειπέ εις αυτήν.
Σε φιλώ: Σταυρωνία
Παραλήπτης: Κύριον Νικόλαον Ι. Μπαρμπαρέσον. Πειραιά.
Τότε που φυσικά δεν υπήρχαν ούτε τα κινητά, αλλά ούτε και τα σταθερά τηλέφωνα και η επικοινωνία είχε ένα πιο αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο.
Πάντα στο παιδικό μυαλό μας το Rose Poupée
Πειραιάς, 1955. Στην οδο Βασιλέως Γεωργίου, τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι, πλάι στο Δημοτικό Θέατρο, ιδρύεται το πρώτο κατάστημα παιχνιδιών Rose Poupée από το Νίκο Σακιώτη. Οι εποχές είναι διαφορετικές. Τα ποιοτικά παιχνίδια δυσεύρετα και η αξία τους ιδιαίτερη. Τα παιδιά ανυπομονούν για μήνες μέχρι να σκίσουν το περιτύλιγμα από το δώρο της ονομαστικής εορτής ή των Χριστουγέννων.
Το Rose Poupée γίνεται συνώνυμο του καλού παιχνιδιού σε όλο τον Πειραιά και όχι μόνο. Εικόνες από το τραινάκι να γυρίζει στη Χριστουγεννιάτικη βιτρίνα και το πολύχρωμο περιτύλιγμα με το καραβάκι έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό σχεδόν κάθε παιδιού που μεγάλωσε εδώ και 65 χρόνια στην περιοχή του Πειραιά.
Ψυττάλεια
Η Ψυττάλεια είναι μικρό νησί του Σαρωνικού Κόλπου που βρίσκεται ανάμεσα στο λιμάνι του Πειραιά και τη Σαλαμίνα. Έχει έκταση 0,375 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 1500 μ. μήκος, ενώ δεν έχει μόνιμους κατοίκους. Ανήκει διοικητικά στο Δήμο Πειραιά. Στο νησί υπάρχουν εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων των κατοίκων του Νομού Αττικής, που είναι οι μεγαλύτερες της Ευρώπης και από τις μεγαλύτερες του κόσμου.
Παλαιότερα το νησάκι ανήκε στο Πολεμικό Ναυτικό και πάνω σαυτό υπήρχαν οι φυλακές του Ναυτικού.
Πάνω σαυτό το νησί που πραγματικά έχει μεγάλη ιστορία σκοτώθηκαν όσοι Πέρσες είχαν αποβιβαστεί πρίν την νικηφόρο ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 πχ.
Επίσης στο νησί υπάρχει και μεγάλος φάρος για την διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας, λόγω της νευραλγικής του θέσης.