Ψήστε κάστανα στο τζάκι
Υποδεχόμαστε τα πρώτα τσουχτερά κρύα και τις μακριές νύχτες με τη συντροφιά του αναμμένου τζακιού να τριζοβολά και το γλυκό, βουτυράτο άρωμα των ψημένων κάστανων.
Φαίνεται πως η δημοφιλία κρατά εδώ και χιλιάδες χρόνια αφού τα κάστανα ήταν βασική χειμερινή τροφή των κατοίκων που ζούσαν σε κρύες ορεινές περιοχές. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που η καστανιά απέκτησε το προσωνύμιο “αρτόδεντρο”, αφού το κάστανο ήταν την περίοδο του Χειμώνα το ψωμί των φτωχών. Το αποξήραιναν, το άλεθαν και έφτιαχναν αλεύρι για να ζυμώσουν ψωμί, να φτιάξουν ζυμαρικά, χυλό και διάφορα άλλα θρεπτικά εδέσματα. “Πενία τέχνας κατεργάζεται”, καθώς λέγεται!
Στη γευστική μας μνήμη το κάστανο έχει συνδεθεί με αυτή την εποχή του χρόνου και το πνεύμα των εορτών που πλησιάζουν. Το τζάκι να μας τυλίγει ζεστασιά και εμείς να απολαμβάνουμε ψημένα κάστανα δίπλα στη φωτιά… Ότι καλύτερο.
Οι καλοφαγάδες θα τα απολαύσετε σε πολλούς συνδυασμούς αφού, εκτός από νόστιμος μεζές, συνοδεύουν ονειρεμένα αλμυρές και γλυκές συνταγές! Με πατάτες, σα γέμιση πουλερικών, σε σαλάτες, σάλτσες και ως πρωταγωνιστής σε διάφορα γλυκά, το κάστανο είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός του Χειμώνα.