H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η όμορφη Ιστορία του Λεκανοπεδίου

Η Πολυβιοτεχνική, Αχαρνών

αχαρνώνΤο κτήριο αυτό θεμελιώθηκε το 1927 για να στεγάσει τον κλήρο, το ορφανοτροφείο και προσωρινό ναό των Ελληνορρύθμων Καθολικών, των Ουνιτών.

Στέγαζε επίσης στο ισόγειο το εργοστάσιο της Πολυβιοτεχνικής, ανώνυμης εταιρείας εκδόσεων και γραφικών τεχνών, η οποία είχε τα γραφεία στην οδό Μάγερ 29, στην Πλατεία Βάθης.

Σύμφωνα με διαφήμισή της, η εταιρεία αναλάμβανε την εκτύπωση βιβλίων, πινάκων, περιοδικών, εφημερίδων, πολυχρωμιών και εν γένει κάθε τυπογραφική εργασία, ενώ διέθετε άρτιο βιβλιοδετείο, που τον γηραιό μάστορά του τον συναντούσε κανείς να δουλεύει έως τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1970. Το τυπογραφείο της Πολυβιοτεχνικής ήταν εξοπλισμένο με γερμανικά και ιταλικά σύγχρονα ταχυπιεστήρια. Δημοσίευση στη σελίδα Κάποτε στην Αθήνα και την Αττική.

 

Νεάπολη (Εξάρχεια)

εξάρχειαΤο κομμάτι που ενώνει τα Εξάρχεια με το Κολωνάκι. Ούτε αναρχικό ούτε αριστοκρατικό. Ίσως το πιο γνήσιο αστικό κομμάτι της πόλης. Αρχιτεκτονική με ταυτότητα, μεγάλη κουλτούρα και το στέκι του βιβλίου.

Συνδυάζει με επιτυχία το οικογενειακό με το νεανικό και το φοιτητικό στυλ. Ιδιαιτερότητα:

Είσαι στο κέντρο, είσαι σε μια όμορφη, δυναμική περιοχή, έχεις το Λυκαβηττό και το Στρέφη πάνω από το κεφάλι σου και είσαι ένα βήμα απ’ όλα, χωρίς να πληρώνεις μια περιουσία σε ενοίκια και αγορές.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Κοντά στα επίπεδα του κέντρου, με πιο πολλές όμως υπερβάσεις στις μετρήσεις για το διοξείδιο του αζώτου. Πράσινο: Λόφος Λυκαβηττού και λόφος Στρέφη. Συγκοινωνίες: Κοντά στις αφετηρίες της Ακαδημίας. Μετρό από στάση Πανεπιστήμιο και Ομόνοια. Επίσης ηλεκτρικός από Ομόνοια. Πάνω από 10 γραμμές λεωφορείων περνάνε από τους κεντρικούς δρόμους. Αγορά: Βιβλία, εναλλακτικά ρούχα και πολύ hand made. Δίπλα στη Silicon Valley των Αθηνών (Στουρνάρη). Κουλτούρα: Το στέκι του βιβλίου. Οι περισσότεροι από τους εκδοτικούς οίκους έχουν εκεί την έδρα τους. Κοντά βρίσκονται και τα κλασικότερα βιβλιοπωλεία των Αθηνών.

Τρία πράγματα που θα έκαναν την περιοχή ακόμα καλύτερη: 1. Να απομακρυνθούν οι αστυνομικοί που την έχουν περικυκλώσει. 2. Να καθαρίσει από τα σκουπίδια και να προσέχουν λίγο οι κάτοικοι τα περιττώματα από τα κατοικίδια τους. 3. Να καθαριστούν και να προσεχτούν οι ελεύθεροι και «πράσινοι» χώροι.

 

Ή εξωπραγματική Γλυφάδα

γλυφάδαΤι κοινό έχουν οι: Φάνη Πάλη Πετραλιά, Μπέσυ Αργυράκη, Έλενα Παπαρίζου, Κατερίνα Στανίση; Μένουν, σύμφωνα με όλες στη Γλυφάδα. Το κέντρο των νοτίων Προαστίων. Ο πληθυσμός της ανέβηκε κατακόρυφα από τη δεκαετία του ‘60 εξαιτίας της εγκατάστασης του αεροδρομίου στο Ελληνικό. Η ύπαρξη της αμερικανικής βάσης ευνόησε την ανάπτυξη εστιατορίων, bar και άλλων ψυχαγωγικών τομέων. Ιδιαιτερότητα: Είναι το κέντρο μιας αχανούς περιοχής που ονομάζεται «νότια προάστια», αν και στην παραλιακή έχει ξεφύγει από την junk αρχιτεκτονική των νυχτερινών κέντρων.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Σε καλό επίπεδο. Δεν παρατηρείται κάτι αξιοσημείωτο στις μετρήσεις. Η θαλασσινή αύρα δημιουργεί ένα καλύτερο κλίμα. Πράσινο: Γκολφ, οδός Καραπάνου και προσεχώς το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Παλιό Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αγορά: Η καλύτερη των νοτίων προαστίων και από τις κομβικές της πρωτεύουσας. Διαθέτει τα πάντα και συνδυάζει κατάλληλα τ’ απρόσωπα εμπορικά κέντρα με τα πιο μικρά καταστήματα. Συγκοινωνίες: Το τραμ που την ενώνει με το κέντρο και το Φάληρο έχει κάνει καλύτερη την επικοινωνία με Αθήνα και Πειραιά. Τη διαπερνούν 32 γραμμές ΕΘΕΛ. Κουλτούρα: Δύο πολυσινεμά με έξι αίθουσες συνολικά. Φημισμένη και για τις γκαλερί της. Έξοδος (bar, café, φαγητό): 48 (καφέ- φαγητό) και 4 (clubs & bars). Spots: Η πλατεία Γλυφάδας, το Γκολφ και η παραλία Γλυφάδας.

Τρία πράγματα που θα έκαναν την περιοχή ακόμα καλύτερη: 1. Μια στάση μετρό. 2. Η απομάκρυνση των κιτσάτων νυχτερινών κέντρων. 3. Ελεύθερη πρόσβαση σε μια πιο προσιτή για τους πολίτες παραλία.

 

 

Παγκράτι

παγκράτιΠαγκράτι Μια από τις μεγαλύτερες συνοικίες της Αθήνας και ίσως μια από τις τελευταίες στα όρια του Δήμου Αθηναίων που διατηρούν τα χαρακτηριστικά μιας γειτονιάς. Είναι σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, αλλά έχει και τη δική του αυτονομία όσον αφορά αγορά και διασκέδαση. Ιδιαιτερότητα: Χαμηλές τιμές, δίπλα στο κέντρο και καλά διαμερίσματα είναι οι λόγοι που η περιοχή γύρω από το Κάραβελ, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και η οδός Ριζάρη γνωρίζουν τώρα μεγάλη ζήτηση.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Στα ίδια επίπεδα με το κέντρο και το Κολωνάκι. Πράσινο: Άλσος Παγκρατίου, Λόφος Αρδηττού και Πάρκο Ριζάρη. Συγκοινωνίες: Το μετρό στον Ευαγγελισμό εξυπηρετεί αυτούς που έχουν όρεξη και για ένα δεκάλεπτο περπάτημα. Κουλτούρα: 3 σινεμά, 1 πολυσινεμά και 1 θέατρο.

Τρία πράγματα που θα έκαναν την περιοχή ακόμα καλύτερη: 1. Δημιουργία θέσεων στάθμευσης 2. Μεγαλύτερα πεζοδρόμια και περισσότερα δέντρα σε αυτά. 3. Περισσότερα μέσα συγκοινωνίας.

 

 

Κηφισιά το κέντρο των βορείων προαστίων

κηφισιάΑπό εκδρομικός προορισμός στα ‘60s σε nightlifetown στις αρχές του 2000. Είναι η περιοχή των Β.Π. που κρατάει μια σταθερή ταυτότητα όσον αφορά την αρχιτεκτονική της. Μνημονεύεται για την ποιότητα και τη διακόσμηση στα καταστήματά της και στα καφέ.

Πράσινο: Άλσος Κηφισιάς, Κήποι της Λεβίδου και Άλσος Συγγρού. Αγορά: Όλο το shopping στην Κολοκοτρώνη. Το αναπαλαιωμένο εμπορικό κέντρο «Μελά», οι δροσεροί κήποι της Λεβίδου όπου βρίσκεται το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, ο θερινός κινηματογράφος Μπομπονιέρα, οι υπέρκομψοι πύργοι της Κασσαβέτη, το πεζοδρόμιο των McDonald’s, τα παλιά αρχοντικά.

Το ιστορικό γαλακτοπωλείο ο Βάρσος που κάποτε έκανε διανομή γάλακτος κατ’ οίκον. Ιδρύθηκε το 1892, το 1916 μεταφέρθηκε στην Κηφισιά και από το 1956 βρίσκεται στο ίδιο σημείο.

Τρία πράγματα που θα έκαναν την περιοχή ακόμα καλύτερη: 1. Κατασκευή περιφερειακής οδού Πεντέλης. 2. Υπογειοποίηση του σταθμού της Κηφισιάς και επέκτασή του προς τα βόρεια. 3. Καλύτερη διαμόρφωση και αξιοποίηση του παραμελημένου Άλσους της Κηφισιάς, απέναντι απ’ το σταθμό του τρένου (με εκθέσεις λουλουδιών και οπωροκηπευτικών, happenings για παιδιά, συναυλίες κ.λπ).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *