Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ.ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 

Λαζαρακος ΙωαννηςΙωάννης Σπ. Λαζαράκος

E-mail: jlazarakosdim@yahoo.grΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ

Η λέξη «Χριστούγεννα» σημαίνει απλά Γέννηση Χριστού. Αιώνα με τον αιώνα, 2.000 χρόνια η ανθρωπότητα με ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ απομακρύνθηκε από τις φανερές και μυστικές αλήθειες της λέξης «Χριστούγεννα». Φανερή αλήθεια είναι πως με τη λέξη Χριστούγεννα αγάλλονται  οι ουρανοί και χαίρει η φύση όλη. Οι καρδιές των ευσεβών Ορθοδόξων Χριστιανών σκιρτούν ευτυχισμένες και αισθάνονται ιδιαίτερα την αγάπη του Αγιοτριαδικού Πατέρα Θεού και Δημιουργού ορατών και αοράτων. Χαίρουν γιατί πιστεύουν απόλυτα ορθολογικά στη σωτηρία τους.

Οι αιρετικοί Δυτικοί χαίρονται με διαφορετικό τρόπο, με υλικό και όχι πνευματικό φρόνημα. Αυτό, δυστυχώς, κατόρθωσαν να μας το περάσουν και σε μας. Έτσι φθάσαμε να ερμηνεύουμε τη λέξη «Χριστούγεννα» με πολύχρωμα λαμπιόνια, γλυκά και ξεχωριστά φαγητά, «ρεβεγιόν» και διασκέδαση, ρουχισμό, υποδήματα κ.λ.π.

Αν είναι πολλά αυτά που μας φανερώνει η λέξη «Χριστούγεννα» και μπορούμε σήμερα να αντιληφθούμε όλοι, είναι πολλά περισσότερα τα μυστικά που κρύβει η λέξη και τα οποία αντιλαμβάνονται μόνο οι πιστοί! Το προαιώνων Μυστήριο του Θεού, που δεν γνώριζε κανείς ούτε οι Άγγελοι των ουρανών, είναι ένα από αυτά τα μυστικά που κρύβει η λέξη. Ένα άλλο είναι η Γέννηση του Κυρίου μας, η ενανθρώπιση, από την Παρθένον Μαρία, αλλά και η συνέχιση της παρθενίας της. Παρθένος δηλαδή πριν τη Γέννηση, παρθένος κατά τη Γέννηση και πάντα παρθένος μετά από τη Γέννηση! Αειπάρθενος Θεοτόκος.

Τα Μυστήρια που μας αποκαλύπτει η λέξη «Χριστούγεννα» είναι τόσα μα τόσα πολλά…

Οι περισσότεροι Χριστιανοί γνωρίζουν μόνο τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης που έγιναν γεγονότα και περιγράφονται στην Καινή Διαθήκη· όπου κατά την πλειοψηφία τους προφητεύουν τον ερχομό του Μεσσία, Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και τη Γέννησή Του από Παρθένον Κόρη, καθώς επίσης τον αμόλυντο βίο Του, τον σωτήριο ευαγγελικό λόγο Του, τα Πάθη και το θάνατό Του και τέλος την Ανάσταση και το Σωτήριό Του, όπου οι αγαπώντες αυτό λέγουν: «Μεγαλυνθήτω ο Κύριος» με αγαλλίαση και ευφροσύνη. (Δαυίδ  ΞΘ΄69 Ψαλμός).

Όμως συγκλονίζουν τους πάντες και οι προφητείες για τον Μεσσία, Κύριο Ιησού Χριστό και Θεάνθρωπο, από τους αρχαίους Έλληνες, που επρόκειτο να έρθει στον κόσμο και να υποφέρει για τη δική μας σωτηρία. Αυτές τις προφητείες οι Πατέρες της Αγίας Εκκλησίας μας έχουν ονομάσει «σπερματικό λόγο» και υπάρχουν σε όλους τους λαούς και εποχές.

Απ’ ό,τι έχει αποδειχθεί όλη η π.Χ. ανθρωπότητα ανέμενε τον ερχομό ενός Σωτήρα, Μεσσία που θα λύτρωνε την ανθρωπότητα από τη φθορά της αμαρτίας και τον θάνατο. Ο αρχαίος κόσμος, λοιπόν, τεκμηριωμένα προφήτευσε με διαφόρους τρόπους το χαρμόσυνο γεγονός. Τα Χριστούγεννα! Οι προ Χριστού προφητείες είναι διάσπαρτες μεταξύ των λαών, όπως και στους Έλληνες.

Ο Σωκράτης στην απολογία του έλεγε: «Ω Αθηναίοι, σ’ όλη σας τη ζωή θα κοιμάστε. Με καταδικάζετε σε θάνατο εμένα που κατάφερνα να σας ξυπνώ από τον ύπνο του σκοταδιού. Θα κοιμάστε μέχρι που να σας λυπηθεί ο Θεός και να στείλει σ’ εσάς εκείνον, που θα σας ξυπνήσει πραγματικά». (Πλάτωνος, Απολογία Σωκράτη, 31 Α)/Λιναρδάκη Μαρία -neakriti.gr).

Ο Πλάτων είχε γράψει στο βιβλίο του «Νόμος και Επινομείς»: «Ο δίκαιος χωρίς να έχει αδικήσει θα μαστιγωθεί, θα δαρεί και τέλος θα σταυρωθεί». Στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα (B, V, 362)επίσης περιέχεται μία προφητεία ισάξια μ’ αυτές των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης: «Θα απογυμνωθεί απ’ όλα εκτός της δικαιοσύνης, διότι ήταν εκ φύσεως αντίθετος στην ως τότε συμπεριφορά. Χωρίς να αδικήσει κανέναν θα δυσφημισθεί πολύ ως άδικος ώστε να βασανισθεί για την δικαιοσύνη και θα γεμίσει με δάκρυα εξαιτίας της κακοδοξίας, αλλά θα μείνει αμετακίνητος μέχρι θανάτου και ενώ θα είναι δίκαιος θα θεωρείται άδικος για όλη του τη ζωή. Έχοντας τέτοιες διαθέσεις ο δίκαιος θα μαστιγωθεί, θα στρεβλωθεί, θα δεθεί. Και από τις πολλές πληγές στο πρόσωπό του θα κοκκινίσουν και θα φλογισθούν τα μάτια του και στα τελευταία του αφού πάθει κάθε κακό θα καρφωθεί πάνω σε υψηλό ξύλο, και να ξέρεις ότι δεν είναι δίκαιο, αλλά αφού έτσι το θέλει ας γίνει» (B, V, 362/Λιναρδάκη Μαρία -neakriti.gr). Αυτά προφητεύει μεταξύ άλλων ο Σωκράτης.

Ο Σόλων γράφει. «Οποτεδήποτε εις την διηρημένην ανθρωπότητα η άσαρκος Θεότης θα λάβει σάρκα. Αυτή η Θεότης θα φέρει την απαλλαγή από τα πάθη. Ο άσαρκος αυτός Θεός θα κρεμασθεί υπό αγνώμονος λαού και όλα τα πάθη θεληματικά θα υποστεί».

Η Σίβυλλα της Κυμαίας προφητεύει: «Στα έσχατα χρόνια αντάλλαξε με την γη (τον ουρανό) και αφού ήλθε άσημος από τους λαγόνες της παρθένου Μαρίας εξέπεμψε νέο φως… και σαν ήλθε από τον ουρανό, ενδύθηκε θνητή μορφή, έγινε σάρκα μετά από πάροδο χρόνου και γεννήθηκε, πλάσθηκε όμοιος με μορφή θνητού και γεννήθηκε ως παιδί, με παρθενικό τοκετό, γεγονός που είναι μέγα θαύμα για τους θνητούς, αλλά καθόλου θαύμα για τον Θεό Πατέρα και τον Θεό Υιό. Όταν γεννιόταν το βρέφος, η γη ήταν γεμάτη χαρά, ο Ουράνιος θρόνος λαμπρύνθηκε και ο κόσμος ευφράνθηκε».

Η ίδια (Σίβυλλα της Κυμαίας) μάντισσα στο βιβλίο του Πλάτωνα «Φαίδρος» προφητεύει: «Δύστυχε δεν ανεγνώρισες τον Θεό σου, τον οποίο έλουσε, στο τριπλό ρεύμα του Ιορδάνη και πέταξε πνεύμα επί πολύ (χρόνο). Αυτός ο οποίος πριν και της γης και του γεμάτου άστρα ουρανού υπήρξε κυρίαρχος, με τον λόγο του πατέρα και το πνεύμα το αγνό, και μολονότι ήταν δυνατός κατά σάρκα, πέταξε γρήγορος στον οίκο του πατέρα».

Είθε με αυτά τα λίγα να κατανοήσουμε τα πλείστα που κι εγώ δεν γνωρίζω για να αντιληφθούμε, επί τέλους, το βαθύ και πνευματικό νόημα της λέξης «Χριστούγεννα». Χρόνια Πολλά – Καλά Χριστούγεννα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *