Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοκριτική

«Ο ΦΙΛΙΣΤΩΡ» του Αντώνη Χατζηγιάννη-Σκούμπελου

Ποιητική Καταγραφή της Ιστορίας

DSC00900Μας συγκινεί πολύ ο Συγγραφέας, Ποιητής και Ιστορικός Χατζηγιάννης - Σκούμπελος ΑντώνιοςΕρευνητής Αντώνης Χατζηγιάννης – Σκούμπελος, κάθε φορά που εκδίδει ένα καινούργιο βιβλίο του και τούτο γιατί διαπιστώνουμε πάντοτε την δυνατή πνευματική του προσφορά και παράλληλα βλέπουμε την μεγάλη του αγάπη για την Ελλάδα, το δίκιο, το μόχθο και το έργο του κάθε Έλληνα.

Τέρας μορφώσεως ο Αντώνης, μας τιμά με την αγάπη και την φιλία του και μεις κερδίζουμε πάρα πολλά από τις γνώσεις του.

Ευτύχησε στην ζωή του να σταδιοδρομήσει ως Πλοίαρχος στο Εμπορικό Ναυτικό και να γνωρίσει όλες τις θάλασσες, τους ωκεανούς και τα μεγάλα λιμάνια.

Είδε πολλά, έμαθε άλλα τόσα, διάβασε, ερεύνησε και μας δίνει απλόχερα τα πνευματικά του, εξαιρετικά πονήματα.

Λάτρης της ιστορίας περισσότερο, αρέσκεται να σκαλίζει και ότι βρίσκει να το γράφει όμορφα και μετρημένα, κατανοητά και πολύ γλαφυρά.

Τελευταίο του βιβλίο «Ο ΦΙΛΙΣΤΩΡ» μια ποιητική συλλογή δίκην Ιλιάδας, που καταγράφει με λεπτομέρεια τον αιματηρό, Ελληνικό εμφύλιο πόλεμο του 1944-1947, που τόσα κακά προξένησε στην πατρίδα μας και την πήγε δεκάδες χρόνια πίσω. Οι νεκροί του εμφυλίου ξεπέρασαν δυστυχώς τους νεκρούς που είχαμε από τον νικηφόρο αγώνα μας κατά των Φασιστικών κρατών Ιταλίας-Γερμανίας και την Κατοχή που ακολούθησε.

Με ακρίβεια ο Αντώνης Χατζηγιάννης – Σκούμπελος, αναφέρεται σαυτή την δύσκολη περίοδο και ποιητικά δίνει το πραγματικό της στίγμα.

Αναφέρει σε ένα σημείο: «Ο Διχασμός της κατοχής / και η φρίκη της διετίας 1944-1946 / ο τρομερός εμφύλιος / η Μακρόνησος και τα ξερονήσια της εξορίας / η καταραμένη μετανάστευση / το ολοκαύτωμα της Κύπρου / και οι διεκδικήσεις από την Τουρκία / και όσα δεινά μας περιμένουν ακόμα/ τη ρίζα τους, τα κλαριά, τους ανθούς, / τους καρπούς τους / να μην απορούμε / στον μισελληνισμό των Γλυξμπούργκων / αδέρφια τα χρωστούμε».

Να συγχαρούμε τον Αντώνη για αυτή την αξιόλογη ποιητική συλλογή που μας μαθαίνει την ακριβή ιστορία μιας περιόδου, για την οποία έχουν γραφτεί πολλά και αντικρουόμενα στοιχεία μα πολύ διαφορετικές απόψεις και κριτικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *