Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ Ιστορικές οι στιγμές με τεράστιες ευθύνες για όλους μας

λαζαρακοσΙωάννης Σπ. Λαζαράκος

E-mail: jlazarakosdim@yahoo.grΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ

Προς πολιτικούς και πολίτες:

«Ἅπαντες ἐπιστάμεθα ὅτι Ἀγησίλαος, ὅπου ᾤετο τὴν πατρίδα τι ὠφελήσειν, οὐ πόνων ὑφίετο, οὐ κινδύνων ἀφίστατο, οὐ χρημάτων ἐφείδετο, οὐ σῶμα, οὐ γῆρας προὐφασίζετο, ἀλλὰ καὶ βασιλέως ἀγαθοῦ τοῦτο ἔργον ἐνόμιζε, τὸ τοὺς ἀρχομένους ὡς πλεῖστα ἀγαθὰ ποιεῖν.- Ερμηνεία: Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Αγησίλαος, όπου πίστευε ότι θα ωφελούσε σε κάτι την πατρίδα, δεν τον εμπόδιζαν τα γηρατειά να εργαστεί για το καλό των υπηκόων του. Δεν έπαυε να μοχθεί, δεν απέφευγε τους κινδύνους, δε λυπόταν τα χρήματα, ούτε πρόβαλλε ως δικαιολογία το σώμα ή τα γηρατειά, αλλά θεωρούσε έργο του καλού βασιλιά αυτό, δηλαδή να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα καλά στους υπηκόους του…». (Ξενοφών, Αγησίλαος 7.1-3).

Ο Αγησίλαος ανήκει στα πρότυπα του ιδανικού ηγέτη που χρησιμοποιεί την εξουσία του για να υπηρετήσει την πατρίδα του και τους συμπολίτες του!

Για πολίτες

Η Επιστήμη ασχολείται με την ψυχολογία της μάζας και με τη χειραγώγησή της από τα ΜΜΕ. Αυτό το γνωρίζουμε σχεδόν όλοι, αλλά οι περισσότεροι μόνο μέχρι εκεί γνωρίζουμε.

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ ισχυρίστηκε, στο βιβλίο του η ψυχολογία των μαζών και η ανάλυση του εγώ, πως οι μάζες διακατέχονται από τα αρχέγονα ένστικτα του ανθρώπου (μαζάνθρωπου) τα οποία ως επί το πλείστον είναι βίαια, επιθετικά και σεξουαλικά. Αυτές οι δυνάμεις μπορεί να οδηγήσουν τις κοινωνίες στο χάος. Ακόμη ισχυριζόταν ότι οι μάζες είναι χειραγωγήσιμες, είναι εύπλαστες κι ότι μπορείς να αγγίξεις τις επιθυμίες και τους φόβους τους και να τους χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου.

Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις ξεπήδησαν πολλές και διάφορες θεωρίες. Κύριος εκφραστής των θεωριών αυτών ήταν ο μαθητής και ανιψιός του Φρόιντ, Έντουαρντ Μπερνέζ, ο οποίος θεωρείται και ο πατέρας των «Δημοσίων Σχέσεων» και ο άνθρωπος που έπλασε την κοινωνία της κατανάλωσης. Ο Μπερνέζ, δίδαξε πρώτος πώς «η σύνδεση των προϊόντων μαζικής παραγωγής με ασυνείδητες επιθυμίες, πείθει τον κόσμο να αγοράζει πράγματα που δεν χρειάζεται και να κάνει πράγματα που δεν θέλει». Ας σκεφθεί ο καθένας μας το λεγόμενο SHOPPING THERAPY.

Έτσι μια νέα πολιτική ιδέα προέκυψε για τον έλεγχο της μάζας η οποία υποστήριζε ότι όταν ικανοποιούνται οι ασυνείδητες επιθυμίες του κόσμου, τότε αυτός γίνεται «ευτυχισμένος» και πειθήνιος. Τότε ακριβώς ξεκίνησε η εποχή του καταναλωτισμού η οποία κυριαρχεί έως σήμερα στον δυτικό κυρίως κόσμο και καλά κρατεί εξουθενώνοντας τους ίδιους τους καταναλωτές ποικιλοτρόπως και επηρεάζοντας σταθερά τους φόβους και τις επιθυμίες του μαζάνθρωπου.

Ο Edward Louis Bernays μας λέει: «Η καλή διακυβέρνηση μπορεί να πουληθεί προς μια κοινωνία, ακριβώς όπως και κάθε άλλο αγαθό».

Ο Avram Noam Chomsky ισχυρίζεται ότι: «Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών. Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής».

Τώρα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε γιατί τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών παρουσιάζονται με αυτή ακριβώς τη μέθοδο. Δηλαδή τη στρατηγική της απόσπασης της προσοχής των μαζανθρώπων. Με απλά λόγια λένε δυο-τρεις ενδιαφέρουσες ειδήσεις και τις παρουσιάζουν όπως επιθυμούν και ενδιάμεσα λένε και πολλές άλλες ανούσιες ή ασήμαντες. Έτσι η δημοσιογραφική ροή θυμίζει κινηματογραφικό φιλμ που οι παρουσιαζόμενες σκηνές δεν έχουν αναμεταξύ τους καμία σχέση! Η προσοχή του τηλεθεατή έχει απόλυτα αποσπαστεί από το ό,τι δήποτε ενδιαφέρον. Αυτό δεν συμβαίνει στα δελτία ειδήσεων, αλλά και σε πολλές άλλες εκπομπές;

Ήρθε η ώρα λοιπόν να κάνουμε ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ και να ξεφύγουμε από αυτή την ολέθρια παγίδα του αφανισμού μας. Το πώς είναι μια προσωπική υπόθεση του καθένα μας και δεν είναι δυνατό να προτείνω εγώ, αφού δεν πάω όχι για πρωθυπουργός, αλλά ούτε για διαμερισματικός σύμβουλος.

Εύχομαι ολοψύχως σε όλους υγεία, ευτυχία και καλή χρονιά με γνώση και θέληση να γίνουμε λιγότερο της μάζας και περισσότερο της μονάδας με συλλογική συνείδηση. Γιατί ζούμε ιστορικές στιγμές και οι ευθύνες μας είναι τεράστιες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *