Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ναϊάδων και Εσπέρου 1910.Ένας Βέλγος στην Ελλάδα και στο Παλαιό Φάληρο

ναϊάδωνΟ καθηγητής του Ωδείου Αθηνών Armand Marsick και η σύζυγος του Paola Sampieri, βόλτα στην εξοχή στο λοφάκι στο σημείο όπου μετά από χρόνια θα κτιστούν το γυμνάσιο και το δημοτικό του Παλαιού Φαλήρου.

Αριστερά το σπίτι τους στο κέντρο η βίλα Τουφεξή δεξιά το συγκρότημα Ξυροτάγαρου (λουτρά ξενοδοχείο ταβέρνα), και το Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου.

Στο βάθος οι Τζιτζιφιές, το Μοσχάτο και άκρη αριστερά οι δυο καμινάδες είναι από το πρώτο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα στη περιοχή του Νέου Φαλήρου.

Η ανέγερση του κεντρικού κτιρίου του Α.Η.Σ ξεκίνησε το 1869, και ηλεκτροδότησε όλο το λεκανοπέδιο.

Ο Αρμάνδος Μαρσίκ ήταν μαέστρος, καθηγητής, δάσκαλος, συνθέτης και μεταρρυθμιστής του Ωδείου Αθηνών. Εμπνευστής καινοτόμος της ελληνικής μουσικής λαϊκής παράδοσης και διαμορφωτής της λαϊκής μουσικής. Δημιουργός και διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου από το 1908 έως το 1922.

Αναμόρφωσε πλήρως το Ωδείο, επιβάλλοντας, για παράδειγμα, το σύνταγμα του Vincent d’Indy στην ομώνυμη τάξη. Είχε εμπνευστεί από την οργάνωση σπουδών στα Ιδρύματα που γνώριζε καλύτερα, στη Λιέγη και το Παρίσι.

Κατάγραφε τις μελωδίες με μεθόδους παρόμοιες με αυτές ενός αρχαιολόγου. Ολοκλήρωσε την έρευνά του σε μεθόδους διδασκαλίας με μια ευρωπαϊκή περιοδεία το 1913, που ξεπερνούσε στη Γερμανία.

Στο Ωδείο εκπαίδευσε πολλούς μουσικούς, ανάμεσα στους μαθητές του ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Γιώργος Σκλάβος και άλλοι πολλοί που αποτέλεσαν τον σκληρό πυρήνα της ελληνικής μουσικής ζωής και του Ωδείου.

Η μνήμη του παραμένει πολύ ζωντανή ακόμη και σήμερα στην Αθήνα. Γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1877 στη Λιέγη και πέθανε στις 30 Απριλίου 1959 (81 ετών)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *