Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ.Νέες Τεχνολογίες το υπερόπλο της Νέας Παγκόσμιας Τάξης που όμως θα αποτύχει

λαζαρακοσΙωάννης Σπ. Λαζαράκος

E-mail: jlazarakosdim@yahoo.grΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ο Αμερικανολιβανέζος οικονομολόγος, Nassim Nicholas Taleb είχε πει: «Ο εικοστός αιώνας υπήρξε η χρεοκοπία της κοινωνικής ουτοπίας. Ο εικοστός πρώτος θα είναι η χρεοκοπία της τεχνολογίας». Είναι μια πραγματικότητα το ότι τον περασμένο αιώνα η κοινωνική ουτοπία και οι ψευτοορθολογισμοί χρεοκόπησαν πανηγυρικά. Αλλά και η εικοσάχρονη πορεία στον εικοστό πρώτο αιώνα, που ήδη έχουμε διανύσει, μας προαναγγέλλουν τη χρεοκοπία της τεχνολογίας.

Πως όμως αποδεικνύεται αυτό; Απλούστατα με τη ρήση του Αμερικανού αστρονόμου, Καρλ Σαγκάν (1934-1996) που είπε: «Ζούμε σε μια κοινωνία απολύτως εξαρτώμενη από την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου σχεδόν κανένας δεν ξέρει τίποτα για την επιστήμη και την τεχνολογία». Ποιοι ξέρουν;

Οι άνθρωποι αφού θεοποιήσαμε την επιστήμη και την τεχνολογία, εξ’ αιτίας του υλικού φρονήματος που μας καλλιέργησαν τεχνηέντως, με τη χρεοκοπημένη, κοινωνική ουτοπία του εικοστού αιώνα πιστέψαμε πως με την τεχνολογία θα γινόμασταν θεοί αθάνατοι! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουμε κάθε έννοια του ανθρωπισμού μας.

Πόσο δίκιο δεν είχε ο Γάλλος επιστήμονας και φιλόσοφος, Jean Rostand (1894-1977) που είπε: «Η επιστήμη μας έκανε θεούς πριν να γίνουμε άξιοι να είμαστε άνθρωποι».

Αλλά πόσο δίκιο δεν είχε και ο Γερμανός φυσικός, Μαξ Πλανκ, (1858-1947) που έλεγε: «Η επιστήμη δεν μπορεί να λύσει το ύψιστο μυστήριο της φύσης. Και αυτό επειδή, σε τελευταία ανάλυση, εμείς οι ίδιοι είμαστε μέρος του μυστηρίου που προσπαθούμε να λύσουμε. Από πού έρχομαι και πού πηγαίνω; Αυτό είναι το μεγάλο, ασύλληπτο ερώτημα, το ίδιο για όλους μας. Η επιστήμη δεν έχει απάντηση σ’ αυτό».

Τι έχουμε καταφέρει; Το πολύ θλιβερό, να συγκεντρώνει η τεχνολογία γνώση και η κοινωνία να αποβλακώνεται.

Σήμερα ζούμε στην ηλεκτρονική αλληλεξάρτηση, που προσπαθεί να αναδημιουργήσει τον κόσμο της Γης και μας δίνει μια εικόνα ενός παγκόσμιου χωριού, όπως είχε πει ο Καναδός επικοινωνιολόγος, Μάρσαλ Μακ Λούαν.

Σε αυτό βασίζεται και η παγκοσμιοποίηση της Νέας Τάξης Πραγμάτων και εμείς φωνάζουμε «Ζήτω η Τεχνολογία!».

Τα θεμέλια της Βρετανικής αυτοκρατορίας, έλεγε ο Βρετανός Γουίλιαμ Μπλέικ, είναι η τέχνη και η επιστήμη. Αφαιρέστε τα ή μειώστε τα, και η αυτοκρατορία δεν υπάρχει πλέον. Ας αναρωτηθεί λοιπόν ο καθένας μας, ποια είναι τα θεμέλια που κτίζεται η μία και μοναδική πλανητική αυτοκρατορία; Που θα έχει έναν κυβερνήτη, μία θρησκεία, ένα πολιτικό καθεστώς, μία κυβέρνηση και μία παγκόσμια οικονομία με ένα παγκόσμιο νόμισμα; Που βέβαια δεν θα είναι ούτε το Δολάριο, ή το Ευρώ, ή το Ρούβλι κ.λ.π.

Ε, λοιπόν δεν θέλει πολύ μυαλό για να γίνει κατανοητό πως οι νέες τεχνολογίες αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμιας αυτοκρατορίας του ενός που προσπαθεί να επικυριαρχήσει παντού.

Αυτό όμως είναι ουτοπία γιατί η Γη δεν κινδυνεύει από ανύπαρκτους εξωγήινους γιατί αν υπήρχαν εξωγήινοι και μας ανακάλυπταν, πόσο πιο εξελιγμένα λογικά όντα θα ήταν από εμάς; Θα είχαν λοιπόν ασύλληπτη ανωτερότητα που δεν θα χρειαζόταν να μας επιτεθούν όπως δείχνουν οι κινηματογραφικές ταινίες του Χόλυγουντ για να μας εξοντώσουν. Η εξόντωσή μας θα ήταν πολύ απλό ζήτημα γι’ αυτούς…

Ας κλείσω απομακρυνόμενος με ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ από τη λατρεία της τεχνολογίας και των νέων επιστημών, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Γάλλου συγγραφέα και σκηνοθέτη, Marcel Pagnol: «Πρέπει να φυλαγόμαστε από τους μηχανικούς. Ξεκινούν με ραπτομηχανές και καταλήγουν στην ατομική βόμβα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *