Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μουσείο Μπενάκη – Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος

μπενάκης 1 Ο Εμμανουήλ Μπενάκης (1843 – 1929), πριν γίνει οδός στη Αθήνα, ήταν Έλληνας επιχειρηματίας και πολιτικός που διετέλεσε βουλευτής, υπουργός και δήμαρχος Αθηναίων. Με τη σύζυγό του, Βιργινία Χωρέμη, απέκτησε πέντε παιδιά, μεταξύ των οποίων η Πηνελόπη Δέλτα και ο Αντώνης Μπενάκης.

Η Πηνελόπη Δέλτα ήταν Ελληνίδα συγγραφέας, γνωστή κυρίως από τα ιστορικά της μυθιστορήματα για παιδιά, η σημαντικότερη ίσως γυναικεία φυσιογνωμία στις κρίσιμες για τον Ελληνισμό πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. Το περίφημο μυθιστόρημα «Τρελαντώνης» αναφέρεται στον αδελφό της και στα παιδικά τους χρόνια.

Ο Αντώνης Μπενάκης (1873 – 1954) ήταν επιχειρηματίας, εθνικός ευεργέτης, πολιτικός και ιδρυμπενάκης 2τής του Μουσείου Μπενάκη. Σπουδαίος ευπατρίδης αλλά και αθλητικός όσο και κομψός τύπος. Το 1919 ζήτησε από τον Μαξ Οερτζ, έναν από τους διασημότερους ναυπηγούς της εποχής του, να σχεδιάσει ένα σκάφος για εκείνον. Το 1921 καθελκύστηκε το Αελλώ. Το σκάφος μετά από πολλές περιπέτειες και έχοντας περάσει από διάφορα χέρια, εγκατάλειψη και ανασκευή, το 2005 αγοράστηκε πάλι από Έλληνες που το πήραν από την οικογένεια Ροκφέλερ και σήμερα βρίσκεται ακόμα στην Ελλάδα. Από αυτό το σκάφος πήρε το όνομά του και το περιοδικό του Ομίλου που κυκλοφορεί ακόμα.

Ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου του 1933 από τον Αντώνιο Μπενάκη ως Ναυτικός Όμιλος Αθηνών. Ο Μπενάκης θεώρησε πως το καταλληλότερο σημείο για τη δημιουργία ενός ναυτικού ομίλου ήταν ο λιμένας της Μουνιχίας, το σημερινό Μικρολίμανο, λόγω και του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος του. Ο ίδιος μάλιστα ανέλαβε το κόστος αγοράς του λόφου του Κουμουνδούρου, όπου ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος θα εγκαθίστατο, άλλο ένα εξαιρετικά σημαντικό ιστορικά σημείο.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έφτιαξε εκεί οχυρωματικά έργα, ενώ αργότερα στην περιοχή άρχισαν να χτίζονται μεγαλοπρεπείς εξοχικές κατοικίες, ανάμεσά τους η έπαυλη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Το 1935, έπειτα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, η διοίκησή του ΝΟΕ ανέθεσε στον σπουδαίο αρχιτέκτονα Κίμωνα Λάσκαρη την εκπόνηση των σχεδίων για το νέο κτίριο του Ναυτικού Ομίλου, ένα σύγχρονο οικοδόμημα που θα θύμιζε γέφυρα πλοίου και που προκάλεσε συζητήσεις, ένα μοναδικό κτήριο σε ένα μοναδικό σημείο. Μέχρι σήμερα αποτελεί ίσως το ωραιότερο σημείο της πόλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *