Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το παραμυθάκι της Φωνής.Ελληνίδες ηρωΐδες

ΜΠΟΥΖΑ”Λεοντόκαρδες γυναίκες όμορφες δυναμικές / καπετάνισσες γενναίες πάντοτε ηρωικές / Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα και Μαντώ του Μαυρογένους / πλοία δώσατε και χρήμα για τη λευτεριά του γένους”.

Το αγαπημένο τραγούδι της γιαγιάς. Πολλές φορές ο παππούς τη φώναζε ”Μπουμπουλίνα” για το θάρρος το ανεπανάληπτο και επειδή τιμούσε την ελληνική ιστορική της κληρονομιά.

Έλεγε ο παππούς πως η Λασκαρίνα κατασκεύασε τρία δικά της πλοία ένα από τα οποία με το όνομα Αγαμέμνων που πήρε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 Το όνομα αυτό το έδωσε στη ναυαρχίδα της από τον ομηρικό βασιλιά των Μυκηνών, Αγαμέμνονα, που οδήγησε τους Έλληνες στον Τρωικό πόλεμο.

Άλλοτε έλεγε τη γιαγιά ”Μαντώ” για τη φιλοπατρία σε όλη της την καθαρότητα, χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας, την απόλυτη αυτοθυσία, αλλά και γιατί το προσωπικό μέλλον το έβαζε τελευταίο.

Κάποτε μου είπε ο παππούς πως η Μαντώ έγραψε μια επιστολή στις γυναίκες του Παρισιού.

“Οι Έλληνες, γεννημένοι να είναι ελεύθεροι, θα οφείλουν την ανεξαρτησία τους μόνο στον εαυτό τους. Επομένως, δεν ζητώ από την παρέμβασή σας να αναγκάσετε τους συμπατριώτες σας να μας βοηθήσουν. Αλλά μόνο για να αλλάξουν την ιδέα της αποστολής βοήθειας στους εχθρούς μας”.

Έλεγε η Μαντώ

”Δε με νοιάζει τι θα γίνω αν είναι να ελευθερωθεί η πατρίδα μου. Όταν θα έχω χρησιμοποιήσει όλα όσα μπορώ να διαθέσω για την ιερή υπόθεση της ελευθερίας, θα τρέξω στο στρατόπεδο των Ελλήνων για να τους ενθαρρύνω με την απόφασή μου να πεθάνω, αν χρειαστεί, για την ελευθερία”.

”Πολεμήσατε σαν άντρες δε σκιαχτήκατε εχθρό / λευτεριά για την Ελλάδα είχατε μόνο σκοπό / Θε να μείνετε για πάντα σ’ όλων μέσα τις καρδιές / Σαν παράδειγμα Ελληνίδων σε στιγμές ηρωικές”.

Ζωή Μπούζα

Σημείωση:

Για τις υπηρεσίες στην Πατρίδα, απένειμαν στη Μαντώ  τον επίτιμο βαθμό του αντιστρατήγου και της παραχώρησαν κεντρικό σπίτι στο Ναύπλιο, το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν, αφού η Μαντώ είδε δώσει ολόκληρη την περιουσία της για την πατρίδα.

Το αρχοντικό της οικογένειας Μπούμπουλη στις Σπέτσες μετατράπηκε το 1991 από τον ιδιοκτήτη και απόγονο της ηρωίδος, Φίλιππο Δεμερτζή-Μπούμπουλη σε μουσείο

Σε αυτό μπορεί κανείς να δει συλλογή όπλων, διακρίσεις που της είχαν απονείμει κυρίως ξένες κυβερνήσεις και πολλά άλλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *