Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα σκοτεινά δωμάτια

Ζαρίφης ΑντώνιοςΠου να χωρέσουν στο μυαλό μας και, πως να ισορροπήσουμε και να μην πέσουμε από τα σύννεφα όταν για τα ινδάλματα και τους δραματουργούς -όχι όλους προφανώς- αποκαλύπτεται το σκοτεινό δωμάτιο του χαρακτήρα τους.

Έχω την εντύπωση ότι σκοτεινά δωμάτια πολλών ή λίγων τετραγωνικών έχουμε περίπου όλοι μας. Ο δρόμος προς την Αγιότητα απαιτεί την υπερβολικά κοπιώδη και χρονοβόρα προσπάθεια, προκειμένου να φθάσει κανείς στην κατεδάφιση των σκοτεινών θαλάμων του υποσυνείδητου.

Μακάριοι λοιπόν όσοι με δύναμη και πίστη προσπαθούν να παλέψουν -με άλλα λόγια-, με τα πάθη τους και να νικήσουν! Όμως υπάρχουν στιγμές που η κυριαρχία των παθών είναι ολοκληρωτική πάνω στις προσωπικότητες των ανθρώπων και είναι καθοριστική των συμπεριφορών τους. Αυτό αν συνειδητά καλύπτεται από τους «πάσχοντες» τότε η συμπεριφορά τους φαντάζει “κανονική”.

Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που τα πάθη υπερτερούν και είναι ανίκητα…, τότε το άτομο “τυφλώνεται” και εκτρέπεται σε ανοίκειες συμπεριφορές, οι οποίες υφίστανται, ως είναι φυσικό, τον τυπικό ή άτυπο κοινωνικό έλεγχο. Βέβαια η κανονικότητα κάθε εποχής καθορίζεται από την κοινωνική δυναμική, δεδομένου ότι το αξιακό σύστημα είναι ρευστό και οι κοινές αποδοχές καθορίζονται από το status της συγκεκριμένης εποχής. Μερικά άτομα με ειδικά χαρίσματα που ξεφεύγουν από τον μέσο όρο των κοινών θνητών όπως επιστήμονες, καλλιτέχνες, διανοούμενοι κ.τ.λ. αντιλαμβάνονται την ιδιαιτερότητά τους ως ανεξέλεγκτη εξουσία, που τους επιτρέπει δηλαδή να παραφέρονται στα πλαίσια της κοινωνικής και ανθρώπινης απαξίας.

Αυτήν την ασυλία των χαρισματούχων σε κάποιο βαθμό και εντός πολύ συγκεκριμένων ορίων την μνημονεύει και η επιστήμη της κοινωνιολογίας .Όταν όμως διαρρηγνύονται τα όρια, είναι βέβαιο ότι η συμπεριφορά αυτή θα είναι άκρως βλαπτική για τα άτομα που την υφίστανται και εξ αυτής να τους προκαλείται σωματικός ή και κυρίως ψυχικό πόνος.

Τέτοια φαινόμενα ”κοσμούν” στις μέρες μας την επικαιρότητα. Δεν θεωρώ ότι όσα καταγγέλθηκαν είναι κεραυνός εν αιθρία, όλοι μας μπορεί να υποπτευόμαστε κάτι, αλλά δεν ξέραμε την έκτασή τους την υφή τους και την υπόγεια διαδρομή τους. Δεν διανοούμεθα ότι οι λάμψεις των ινδαλμάτων και οι θόρυβοι των χειροκροτημάτων μπορεί να κρύβουν το δράμα μιας χείριστης διαχείρισης της εξουσίας, εξουθενωτικής για κάποια ανθρώπινα όντα που διεκδικούσαν το αυτονόητο.

Δεν διανοούμεθα ότι στο παιχνίδι υπάρχουν θλιβεροί θύτες και σιωπηλά θύματα που ξεχρέωναν το ψωμί τους ή την θεμιτή φιλοδοξία τους με πόνο και δάκρυα. Τέλος οφείλουμε όμως να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στους αξιοπρεπείς χαρισματικούς ανθρώπους, που στέκονται πάνω από αδυναμίες τους, παραμερίζουν την αξία των χαρισμάτων τους, δεν διανοούνται να κάνουν χρήση της όποιας εξουσίας τους και συμπεριφέρονται υποστηρικτικά εμψυχωτικά στους υφισταμένους τους. Αυτοί είναι οι περισσότεροι που με την ηθική τους στάση καταξιώνονται σαν δημιουργοί και πάνω απ’ όλα σαν άνθρωποι που δικαιούνται επάξια το χειροκρότημα.

Αντώνης Α. Ζαρίφης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *