Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σκέψεις της Πέμπτης.ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Ζακοντίνος ΔημήτριοςΜε βάση το «come back» των ΗΠΑ που εξήγγειλε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ας δούμε λίαν περιληπτικά πως έχει διαμορφωθεί ο γεωπολιτικός προσανατολισμός των ισχυρών ευρωπαϊκών δυνάμεων ως προς την Ανατολική Μεσόγειο, Β. Αφρική & Ευρασία καθώς και οι σχέσεις τους με τη Ρωσία.

Η υφιστάμενη κατάσταση θα καθορίσει και τον τρόπο που θα επιχειρήσουν οι αμερικανοί να καταστήσουν το “come back” τους επιτυχές.

1: Η Γαλλία βλέπει την Τουρκία ως στρατηγικό ανταγωνιστή και ως δύναμη που απειλεί την επιρροή της στην Αφρική και τη Ρωσία ως δυνητικό εταίρο.

2: Το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει τη Ρωσία ως ανταγωνιστή που έχει απειλήσει τα συμφέροντά της στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και την Τουρκία ως δυνητικό εταίρο.

3: Η Γερμανία βλέπει την Τουρκία ως αγορά και ως εταίρο αλλά και το μέσο για την προώθηση των συμφερόντων της στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, της Β. Αφρικής & της Ευρασίας.

Την Ρωσία ως τροχοπέδη μεν στην υλοποίηση των σχεδίων της για επέκταση της επιρροής της σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, μεγάλη αγορά δε αλλά και σημαντικό εταίρο – προμηθευτή ενέργειας & πρώτων υλών.

Στη βάση αυτή τουλάχιστον προς το παρόν δεν θα μπορεί να τη θεωρεί ως ανταγωνιστή στην Α. Μεσόγειο & σίγουρα δεν παραγνωρίζει τη συμβολή της στη διατήρηση του σημερινού “status” που τόσο εξυπηρετεί τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή.

4: Ως προς τους Αμερικανούς: τα συμφέροντά τους αλλού συμπλέουν & αλλού αντικρούονται με αυτά των Νατοϊκών εταίρων τους.

Δημήτρης Ζακοντίνος

Στρατηγικός Αναλυτής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *