Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελεύθερη Άποψη.ΔΕΚΑ ΛΑΘΗ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ

ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ1Το θέμα της πανδημίας απασχολεί τις ημέρες αυτές, τους περισσότερους Έλληνες, αλλά και τους πολίτες του κόσμου.
Πέρσι, την ίδια ακριβώς εποχή, όλοι ήλπιζαν ότι η δυσάρεστη αυτή κατάσταση θα έληγε σύντομα, δυστυχώς όμως, οι ελπίδες διαψεύσθηκαν.
Όσοι είχαμε τη δυνατότητα και την ταπεινοφροσύνη, να σκύψομε μελετώντας συγγράμματα, που περιέγραφαν την περίπτωση της πανδημίας ισπανικής γρίπης του 1918, ανακαλύψαμε πολλά κοινά σημεία, τα οποία, θα ήταν δυνατό και σήμερα να συνεπικουρήσουν στην κατανόηση του σημερινού επιδημιολογικού μοντέλου. Και κατά την εποχή εκείνη, η πανδημία προέκυψε αφού η ανθρωπότητα είχε δοκιμασθεί από πολέμους και οικονομική κρίση, ενώ υπήρξαν επίσης τρία επιδημικά κύματα, που σάρωσαν, για διάστημα περίπου δύο ετών από το Φεβρουάριο του 1918 έως τον Απρίλιο του 1920…
Στη χώρα μας, τον τελευταίο καιρό, η πανδημία θερίζει και δεν υπάρχει πλέον γειτονιά, που να μην έχει θρηνήσει θύματα. Επειδή, πρόκειται η κατάσταση αυτή να διαρκέσει όπως προβλέπεται από ειδικούς, για αρκετό καιρό ακόμη, στην στήλη αυτή, θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθούν οι λάθος χειρισμοί, που στοιχίζουν ζωές.
1. Το lockdown, αξιολογείται ως ένα γενικό μέτρο, που όμως υπήρξε μια στείρα απαγόρευση κυκλοφορίας. Που δεν εξυπηρετούσε σε τίποτα. Αντίθετα ευνόησε το συγχρωτισμό στις οικίες και την ενδοοικογενειακή μετάδοση της νόσου, με οδυνηρά αποτελέσματα για τους ευπαθέστερους.
2. Η έλλειψη ειδικών μέτρων, ανά περίπτωση, εργασία, λειτουργία, δραστηριότητα και νέων τεχνολογικών μέσων όπως οι συσκευές ΕCΜΟ και oι λαμπτήρες αποστείρωσης σε κοινόχρηστους χώρους και ειδικότερα στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
3. Η επικοινωνιακή ανεπάρκεια ανάδειξης των πάσης φύσεως μέτρων. Η στείρα και μονότονη καθημερινή ενημέρωση από το δίδυμο λοιμωξιολόγου – εκπροσώπου Κυβέρνησης, π.χ., των κυρίων Τσιόδρα και Χαρδαλιά, δεν επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ώστε η ελληνική κοινωνία, να αντιληφθεί τον πραγματικό κίνδυνο, με αποτέλεσμα, να εκφράσουν κάποιοι σχόλια, περί κινδυνολογίας. Είναι αλήθεια, ότι μπορεί να είναι κανείς ο άριστος επιστήμων, αλλά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, απαιτείται και η συνδρομή ειδικών παρουσιαστών και επικοινωνιολόγων. Επικοινωνιακά, το καθημερινό αυτό δελτίο, δεν έπεισε, δεν δίδαξε και δεν κατόρθωσε να υποστηρίξει με επιτυχία, το όποιο σχέδιο της κυβέρνησης προς αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Τα τηλεοπτικά στούντιο άλλωστε, δεν είναι πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και τα μέτρα προστασίας, προκειμένου να γίνουν κατανοητά, απαιτούν άλλου είδους παρουσίαση.
4. Η έλλειψη διεπιστημονικών επιτροπών. Κάθε ειδικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας, αποτελεί αντικείμενο διαφορετικής επιστήμης. Παραδείγματος χάριν ο εξαερισμός των χώρων, δεν είναι θέμα, που μπορεί να επιλυθεί από ιατρούς ή λοιμωξιολόγους, αλλά απαιτεί τεχνολογική υποστήριξη από ειδικούς. Ούτε βέβαια, είναι δυνατόν, να επιβιώσουμε εφεξής με ανοικτά παράθυρα…
5. Η θεοποίηση των εμβολίων. Αποτελεί παράδοξο -φαινομενικά- γεγονός, ότι παρά τους εμβολιασμούς, είχαμε αύξηση των κρουσμάτων. Τούτο βεβαίως οφείλεται στην έλλειψη πληροφόρησης -άρα κακό επικοινωνιακό χειρισμό- ως προς την κατάσταση του αμυντικού συστήματος ενός πλήρως εμβολιασμένου ατόμου, ως προς τον κορονοϊό. Και τούτο, σημαίνει ότι ο εμβολιασθείς, ναι μεν αν βρεθεί σε περιβάλλον μολυσμένο από τον ιό, δεν νοσεί, αλλά δεν σταματά να μεταφέρει θεωρητικά και πρακτικά, τον ιό, στους γύρω του, ένα παιδί, ένα ηλικιωμένο ή ευπαθές άτομο, ένα οποιοδήποτε άλλο άτομο, που είτε συμβιώνει, είτε συναντά κατά τη διαδρομή του, το οποίο θα νοσήσει, σε αντίθεση με τον φορέα-ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΈΝΤΑ. Δεν σταματά επομένως ο εμβολιασμένος να είναι φορέας του ιού με τη διαφορά, ότι δεν νοσεί ο ίδιος, αλλά οι πέριξ αυτού, εφόσον δεν τηρεί αποστάσεις ,δεν φορά μάσκα, δεν τηρεί μέτρα υγιεινής και προστασίας.
6. Η έλλειψη επικοινωνιακά, έμφασης ως προς την μεγίστη σημασία τήρησης των αποστάσεων σε κλειστούς κυρίως χώρους, σούπερ μάρκετ, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ανελκυστήρες κ.λπ., υπήρξε μοιραία.
7. Η προστατευτική μάσκα, σωστά φορεμένη, καθαρή και συχνά ανανεούμενη, αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα μέτρο προστασίας είτε έχουμε εμβολιασθεί, είτε όχι, η μάσκα είναι το απόλυτο must στην καταπολέμηση της πανδημίας. Αυτό πρέπει να γίνει στάση ζωής.
8. Η έλλειψη διαγνωστικών δοκιμασιών, στο κρατικό τιμολόγιο των παρόχων του ΕΟΠΥΥ.
Το κόστος των rapid tests (Covid 19 Ag tests), αλλά και των μοριακών δοκιμασιών PCR, δυστυχώς υπήρξε αποτρεπτικό για τον περισσότερο κόσμο, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη διάγνωση με τη βοήθεια του ιατρού της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Η λειτουργία κέντρων διενέργειας των tests σε κρατικές δομές δεν ήταν επαρκής. Όσο για τα self tests, αν είχαν κυκλοφορήσει στο εμπόριο τους τελευταίους έξι μήνες, θα είχαμε πολύ μεγαλύτερο κέρδος σε ζωές. Παρά τούτο, η διανομή τους, αποτελεί επιτυχία του Υπουργείου Υγείας κι όσοι έχουν αντίρρηση, ας ρωτήσουν συνανθρώπους τους, που έχουν δικούς τους ανθρώπους διασωληνωμένους εντός ή εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και βιώνουν αυτό το φοβερό συναίσθημα αγωνίας και φόβου, για την επόμενη στιγμή…
9. Η έλλειψη μοντέρνων αποτελεσματικών, εύχρηστων και ταχύτατων μέσων αποστείρωσης χώρων δημόσιας χρήσης, όπως οι λάμπες uv c. Προσοχή όμως: Απαιτείται ειδική γνώση, μελέτη και σχεδιασμός από έμπειρους τεχνικούς, όχι απλούς αντιγραφάκηδες, διότι για κάθε κακή χρήση, υφίστανται συνέπειες και κίνδυνοι.
10. Η εμμονή των προσώπων ευθύνης της χώρας, να χρησιμοποιούν επιλεκτικά κερί μελισσών, στον ακουστικό πόρο, όταν επί ένα χρόνο και πλέον, ο Καθηγητής Γεώργιος Ζουγανέλης, ένας Πειραιώτης, που αγαπά ανιδιοτελώς τη χώρα του κι ας ευρίσκεται εγκατεστημένος (και επιτυχημένος) στη μακρινή Ιαπωνία, γράφει, μελετά, αναρτά, συμβουλεύει και σε όσα πρόβλεψε, δεν έχει πέσει έξω στο απειροελάχιστο. Τούτο βεβαίως, δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά πηγάζει από ειδικές γνώσεις και σκληρή εργασία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιαπωνία, σε συνολικό πληθυσμό, 120 εκατομμυρίων, έχει μόνον περί το ένα εκατομμύριο εμβολιασθέντες και τα λιγότερα κρούσματα. Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Καθηγητής, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus 103,6 fm, στην εκπομπή της κ. Δέσποινας Μποτίτση, τούτο οφείλεται σε ειδικά μέτρα προστασίας και καθαριότητας, που τηρούνται στη δεύτερη πατρίδα του. Όσοι έχουν διάθεση να ακούσουν για τις συσκευές ECMO, που σώζουν ζωές και άλλα ειδικά μέτρα, η συνέντευξη αυτή είναι αναρτημένη και στο FB, στη σελίδα της γράφουσας, όπου ο Καθηγητής, είναι χείμαρρος, που σαρώνει τα πάντα στο διάβα του και είναι αλήθεια, ότι όποιος τον έχει δίπλα του, κάποτε θα κυβερνήσει τη χώρα… Οι γνώσεις της γράφουσας, σχετικά με την πανδημία, πηγάζουν από τον Καθηγητή Ζουγανέλη, τα άρθρα και τις δημοσιεύσεις του. Με τη βοήθειά του, σας δώσαμε προ έτους, οδηγίες για την δημιουργία μάσκας, από ύφασμα αναδεικνύοντας την αξία του μέσου. Ευφυής άλλωστε είναι όποιος δίχως στείρο εγωισμό ρωτά τον καλύτερο, ειδικά όταν το έργο του αφορά ανθρώπινες ζωές.
Μαρία Μπουκουβάλα
Ιατρός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *