Επιστροφή στα Μνημόνια με ξήλωμα του 8ωρου
Επιστροφή στις πιό σκοτεινές μέρες της μνημονιακής περιόδου για τα εργασιακά, συνιστά το επερχόμενο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με αιχμή το ξήλωμα του 8ώρου, το οποίο μάλιστα είχε αντέξει την περασμένη δεκαετία, παρά σκληρές πιέσεις των δανειστών.
Στην ουσία, πρόκειται να ισχύσει διάταξη του 2011 για εργασιακό ωράριο-λάστιχο, η οποία έμεινε ανεφάρμοστη, αφού προϋπέθετε τη συμφωνία εργοδότη και σωματείου. Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη το εμπόδιο παρακάμπτεται με τις ατομικές συμβάσεις, δηλαδή με συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου.
Έτσι, για παράδειγμα, με το νομοθέτημα εργαζόμενοι θα δουλεύουν έως και 10 ώρες την ημέρα για ορισμένο διάστημα, χωρίς υπερωριακή αμοιβή και σε αντιστάθμισμα θα εργάζονται λιγότερες ώρες άλλη περίοδο ή θα τους χορηγείται ημερήσια ανάπαυση. Κι αυτό όταν χώρες ακόμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία) εξετάζουν την εφαρμογή τετραήμερης εργασίας ή το 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών και ενώ είναι ζοφερή η εικόνα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, λόγω της νέας σφοδρής κρίσης.
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, για πρώτη φορά δημόσια έδωσε το στίγμα των επικείμενων-το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή μετά το Πάσχα- ανατροπών στα εργασιακά.
«Πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και γίνεται εκτεταμένα χρήση στις άλλες χώρες. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας», υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο αν θέλει ο εργοδότης και δε συμφωνεί ο εργαζόμενος (σ.σ. ατομικές συμβάσεις)
«Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισμα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες», πρόσθεσε.