Μεγάλη Παρασκευή
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη. Σχετικά τα τροπάρια: «Ο ευσχήμων Ιωσήφ…», και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον…».
Όταν ο Κύριος απέθανε, το σώμα Του μπήκε στον τάφο, η δε ψυχή του ενωμένη με την Θεότητά του κατήλθε στον Άδη και αφού τον νίκησε απελευθέρωσε τις ψυχές. Και την τρίτη ημέρα ενώθηκε και πάλι η Ψυχή με το Σώμα και το Σώμα Ανέστη εκ Νεκρών. Έτσι νικήθηκε ο Άδης και ο θάνατος.
Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητή. Τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…».
Στη συνέχεια γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού και στα όρια της Ενορίας.
Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ’ 62-66): Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Κύριος σε μία αποστροφή των λόγων του είχε πει ότι σε τρεις μέρες θα αναστηθεί. Ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ομάδες παιδιών γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το μοιρολόι «Σήμερα μαύρος ουρανός», γνωστό και ως «Μοιρολόι της Παναγίας». Σε πολλές περιοχές της χώρας τα κορίτσια της ομάδας κρατούν ένα στεφάνι, πλεγμένο με λουλούδια εποχής, το οποίο στη συνέχεια το εναποθέτουν είτε στον Επιτάφιο, είτε στον τάφο του προσφάτως αποβιώσαντος ενορίτη. Τα Κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής, όπως τα ονομάζει η Λαογραφία, τείνουν σήμερα να εκλείψουν.
Στον Πειραιά διατηρούνται αναλλοίωτα όλα τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής.
Στον Άγιο Νικόλαο
Με πλήρη τάξη και με ευλάβεια πραγματοποιήθηκε η αποκαθήλωση του Κυρίου και ο Στολισμός του Επιταφίου. Η Εκκλησία μέσα και έξω με πιστούς, που συμμετείχαν στο Θείο Πάθος και περίμεναν να προσκυνήσουν και να πάρουν την ευλογία του Θεού και Κυρίου τους.
Τις ιερές ακολουθίες τέλεσαν οι ιερείς του Ναού.
Στον Άγιο Σπυρίδωνα
Στον Ιερό Ναό του πολιούχου Πειραιά Αγίου Σπυρίδωνα πραγματοποιήθηκε η αποκαθήλωση του Κυρίου και ο στολισμός του Επιταφίου, με την παρουσία πολλών πιστών με όλα τα μέτρα για την ασφάλεια της Δημόσιας υγείας.
Οι κυρίες του Ναού στόλισαν έναν πανέμορφο επιτάφιο που όλοι προσκυνήσαμε και ζητήσαμε από τον Κύριο να μας έχει καλά.
Στην Αγία Τριάδα
Δύο επιταφίους στόλισαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, έναν μέσα στο Ναό και έναν στο προαύλιο για προσκύνηση των πιστών.
Μεγάλη η προσέλευση των πιστών που με απόλυτη τάξη προσκύνησαν, άναψαν το κεράκι τους και ζήτησαν ευλογία από τον Κύριο για υγεία, ψυχική και σωματική ελευθερία, μακριά από τα δεινά της πανδημίας.
Στον Άγιο Κων/νο
Με ευλάβεια πραγματοποιήθηκε η αποκαθήλωση του Κυρίου και ο στολισμός του επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Κων/νου.
Οι πιστοί από νωρίς το πρωΐ προσήλθαν να λάβουν μέρος στις ιερές ακολουθίες και να προσκυνήσουν τον Βασιλέα των Ουρανών, που οικειοθελώς σταυρώθηκε για την σωτηρία μας.
Στον Άγιο Νείλο
Έναν υπέροχο Επιτάφιο με όμορφα ευωδιαστά λουλούδια στόλισαν οι κυρίες του Ιερού Ναού Αγίου Νείλου Καλλίπολης – Χατζηκυριακείου.
Οι πιστοί με τάξη προσήλθαν και προσκύνησαν τα πάθη του Αναμάρτητου Κυρίου μας.
Ελένη Κισσιώτου.
Στην Αγία Παρασκευή
Εντυπωσίασε με την ομορφιά του ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Καλλίπολης.
Πιστοί κάθε ηλικίας προσήλθαν και με ευλάβεια προσκύνησαν το Θείο Δράμα.
Ελένη Κισσιώτου