Το ταξικό χάσμα θα αποτυπώνεται και στο DNA
Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Σύντομες απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα», ο Χώκιν προδιαγράφει ένα ζοφερό μέλλον για την «μη τροποποιημένη γενετικά» ανθρωπότητα, αφού, όπως λέει, κάποιοι ισχυροί θα χρησιμοποιήσουν την επιστήμη της γενετικής για να «αναβαθμίσουν» το DNA των παιδιών τους. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον συγγραφέα του «Χρονικού του Χρόνου» που έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2018, θα είναι η δημιουργία μιας «φυλής υπερανθρώπων» που αναπόφευκτα θα επισκιάσει και τελικά θα αφανίσει την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
«Είμαι σίγουρος ότι, κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε, οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν τρόπους για να τροποποιούν όχι μόνο την ευφυΐα, αλλά και ένστικτα όπως η επιθετικότητα. Πιθανότατα θα ψηφιστούν νόμοι κατά της γενετικής τροποποίησης ανθρώπινων όντων. Όμως μερικοί άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό να βελτιώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η μνήμη, η αντίσταση στις ασθένειες και η μακροβιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χώκιν. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, οι σημαντικές ανακαλύψεις που πρόκειται να σημειωθούν σύντομα στη γενετική θα βάλουν σε πειρασμό, ιδίως τους ισχυρούς και πλούσιους ανθρώπους, να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα διανοητικό και γονιδιακό «προβάδισμα». Αυτό θα έχει φυσικά επιπτώσεις για τους «μη βελτιωμένους ανθρώπους».
«Μόλις εμφανιστούν οι υπεράνθρωποι, θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τους μη τροποποιημένους ανθρώπους, που δεν θα μπορούν να τους ανταγωνιστούν. Λογικά, κάποια στιγμή θα εκλείψουν ή σημαντικότητά τους θα υποβαθμιστεί. Θα αντικατασταθούν από όντα που θα σχεδιάζουν και θα βελτιώνουν συνεχώς τον εαυτό τους, με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό», γράφει ο φυσικός.
Η θεωρία αυτή, που αναπτύσσεται εκτενώς στο βιβλίο του, αναφέρεται σε τεχνικές όπως το σύστημα Crispr-Cas9, το οποίο αναπτύχθηκε πριν από έξι χρόνια και επιτρέπει στους επιστήμονες να παρέμβουν στο DNA και να τροποποιήσουν επιβλαβή γονίδια ή να προσθέσουν καινούργια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Great Ormond Street στο Λονδίνο χρησιμοποιεί ήδη γενετική τροποποίηση για τη θεραπεία παιδιών που πάσχουν από λευχαιμία.
Ωστόσο πολλοί επιστήμονες εκφράζουν αμφιβολίες αναφορικά με την «προφητεία» του Χώκιν, εξηγώντας ότι ελάχιστοι γονείς θα ρίσκαραν να χρησιμοποιήσουν ανάλογες τεχνικές στα υγιή παιδιά τους, αφού υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχουν παρενέργειες.
Στήβεν Χώκιν