H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Πειραιά.Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

πόντιοι 2 Εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή την συμπλήρωση 102 ετών από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Μαΐου το βράδυ, στο Μνημείο Γενοκτονίας, «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας, από τον Δήμο Πειραιά και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας φωτπόντιοι 1αγωγήθηκε συμβολικά σε κόκκινο χρώμα, στην μνήμη των 353.000 Ελλήνων της Γενοκτονίας.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση του Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ, ακολούθησαν ομιλίες και συνεχίστηκε με μουσικό αφιέρωμα  με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης σοπράνο κ. Σόνιας Θεοδωρίδου, η οποία συγκλόνισε με την ερμηνεία της και  τον λυράρη κ. Ηλία Υφαντίδη. Κατά τη διάρπόντιοι 3κεια της εκδήλωσης ακούστηκε η ωδή προς τον Άγνωστο Στρατιώτη «Αητέντς Επαραπέτανεν».

Ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ, δήλωσε:

«Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής, ημέρα βαθύτατου σεβασμού στους μάρτυρες του Ποντιακού Ελληνισμού. Στις ψυχές τις μακάριες που πυργώνουν το πάνθεον των μαρτύρων και των ηρώων του γένους μας. Εδώ στην ναύλοχο πόλη του Πειραιά, μπροστά στο Μνημείο της Ποντιακής Ελληνικής Γενοκτονίας στεκόμαστε γεμάτοι δέος και σεβασμό στους αθάνατους εκείνους ήρωες, οι οποίοι πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας».

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Κώστας Κατσαφάδος, δήλωσε:

«Βρισκόμαστε στην πλατεία Αλεξάνδρας, όπου έχει στηθεί ένα μνημείο για να θυμίζει σε όλους μας τη Γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας, η οποία έγινε από το Τουρκικό καθεστώς. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι δεν ξεχνάμε, είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς οι οποίοι έφυγαν μ΄ αυτόν τον βίαιο τρόπο».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Σταυρούλα Αντωνάκου, δήλωσε:

«Τιμούμε τους Έλληνες Πόντιους, οι οποίοι σφαγιάστηκαν. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι μια ημέρα μνήμης, τιμής, που δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την ανθρωπότητα».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, τόνισε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για ακόμα μια χρονιά,  προκειμένου να τιμήσουμε τους 353.000 Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν σε μια από τις πιο εγκληματικές πράξεις κατά της ανθρωπότητας στη σύγχρονη ιστορία, τη Γενοκτονία των Ποντίων. Έναν αιώνα μετά, σύσσωμη η Ποντιακή κοινότητα παραμένει ψυχικά λαβωμένη, αλλά και ξεριζωμένη από τη μακραίωνη ιστορία της.

Η 19η Μαΐου, έχει καθιερωθεί από την ελληνική πολιτεία ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Για να βρουν όμως δικαίωση όλοι εκείνοι που δολοφονήθηκαν και εκτοπίστηκαν από τις πατρίδες τους, απαιτείται η Γενοκτονία να αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα. Εκδηλώσεις σαν  αυτή,  είναι βέβαιο ότι προσφέρουν και    σ΄ αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να παραμένει το θέμα πάντα στην επικαιρότητα.

Ως δημοτική αρχή, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι  και ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι σε αυτό το σημείο, στην πλατεία Αλεξάνδρας, δίπλα στη θάλασσα, ανεγέρθηκε πριν από 4 χρόνια ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού, το Πυρρίχιο Πέταγμα. Ένα μνημείο με υπερτοπικό χαρακτήρα, το οποίο πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού Ποντίους.

Ο Πειραιάς υπήρξε πάντα μια περιοχή υποδοχής προσφύγων. Λόγω της θάλασσας και του μεγάλου λιμανιού του, αλλά και της ιδιοσυγκρασίας της πόλης, δέχθηκε πολλούς πρόσφυγες είτε από τον Πόντο είτε από τη Μικρά Ασία είτε από αλλού. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ, ενσωματώθηκαν στην τοπική κοινωνία, δούλεψαν σκληρά και προσέφεραν στην ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. 

Για μια ακόμα χρονιά η πανδημία δυστυχώς δεν μας επέτρεψε να τιμήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους με τον τρόπο που θα επιθυμούσαμε, με την παρουσία δηλαδή των πολιτών που δίνουν νόημα σ΄ αυτές τις εκδηλώσεις».

 

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Πέρασε ακριβώς ένας χρόνος από την τελευταία μας συνάντηση εδώ, στη σκιά του εμβληματικού Μνημείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία Αλεξάνδρας του Πειραιά. Ένα μνημείο, για το οποίο οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής νιώθουμε υπερήφανοι για τον εκπληκτικής σύλληψης συμβολισμό του, όσο και ευγνώμονες απέναντι στον  δωρητή του κ. Ευάγγελο Μαρινάκη. Ανάλογες ευχαριστίες αρμόζουν και στον Δήμαρχο του Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη για την πολιτική του πρωτοβουλία, αλλά και στον καλλιτέχνη, τεμέτερον Παναγιώτη Τανιμανίδη για τη σύγχρονη εικαστική του ματιά».

Εκ μέρους του δωρητή του μνημείου κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Φωτεινή Υψηλάντη, Διευθύνουσα Σύμβουλος ALTER EGO MEDIA.

Στεφάνια κατέθεσαν:

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, εκ μέρους του δωρητή του Μνημείου κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, η κ. Φωτεινή Υψηλάντη, η Γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Χριστίνα Χαφουσίδου

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Την εκδήλωση τίμησαν, εκτός άλλων και: οι κ.κ. Βουλευτές, Γιάννης Μελάς, Νόνη Δούνια, Νίκος Μανωλάκος, οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι, Ανδριάνα Ζαρακέλη, Κυριακή Μπουρδάκου, ο ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου κ. Ηλίας Σαλπέας, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, Ταξίαρχος, Πρωτεσίλαος Κωστάζος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΠοντιακώνΣωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων κ. Χρήστος Δημόπουλος, η Δρ. Αναστασία Ψωμιάδη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *