Το Δημοτικό Θέατρο
Το ημερολόγιο δείχνει 9 Απριλίου του 1895. Η ελληνική αλλά και η διεθνής πολιτιστική κοινότητα παρίσταται με απέριττο θαυμασμό στα εγκαίνια αυτού του νεοκλασικού αριστουργήματος που στέκεται στις πύλες του λιμανιού του Πειραιά, δώδεκα χρόνια μετά την περιπετειώδη θεμελίωσή του, στις 24 Ιουνίου του 1884.
Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση για την ανέγερση του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά πάρθηκε επί δημάρχου Τρύφωνα Μουτζόπουλου, ο οποίος το 1882, εγγράφει ένα ιδιαίτερα σημαντικό κονδύλι 200 χιλιάδων δραχμών «δι’ ανέγερσιν θεάτρου», σε σύνολο δαπανών για τα δημοτικά έργα 315 χιλιάδων δραχμών. Επίσης αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι τότε του Πειραιά δεν ξεπερνούσαν τις 27.000 ψυχές, και εξ αυτών οι μορφωμένοι δεν ήταν περισσότεροι από 200 και άλλοι τόσοι γνώριζαν απλώς γραφή και ανάγνωση. Επομένως, προκαλεί πράγματι θαυμασμό η απόφαση του τότε δημάρχου Πειραιά να κατασκευάσει ένα τόσο πολυδάπανο έργο
Αμέσως μετά τα εγκαίνια του 1895, η Δημοτική Αρχή του Πειραιά παραχώρησε το θέατρο στους δύο θιάσους Δ. Αλεξιάδη και Ταβουλάρη, για αξιοπρεπή παρουσίαση θεατρικών έργων. Έτσι, τα πρώτα έργα που ανεβάστηκαν με σπουδαία επιτυχία ήταν τα: «Μαρία Δοξαπατρή» του Δ. Βερναδάκη, «Προμηθεύς» του Ι. Καλοστύπη, «Κρίσπος» του Αντωνιάδη, «Βασίλειος Βουλγαροκτόνος» του Γ. Στρατήγη, «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Δ. Κορομηλά κ.ά.
Σημαντικοί σκηνοθέτες όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Γκίκας Μπινιάρης, ο Στέφανος Νικολαΐδης, ο Μιχάλης Κουνελάκης, καθώς και σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Γιάννης Πρινέας, ο Ζάχος Θάνος, ο Αδαμάντιος Λεμός, ο Δημήτης Χορν, ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Μάνος Κατράκης, η Κυβέλη, η Ασπασία Παπαθανασίου και άλλοι πολλοί ακόμη μοιράστηκαν πολύτιμες στιγμές της πορείας τους με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Επίσης, στο φουαγιέ του θεάτρου το κοινό απόλαυσε τα έργα σπουδαίων συνθετών, όπως ο Μενέλαος Παλλάντιος, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, κ.ά.