Ευγνώμονες στον Καραμανλή για την ένταξη στην Ε.Ε.
Ο Κ. Καραμανλής ξεκίνησε από το χωριό του ‘’άγνωστος μεταξύ αγνώστων, χωρίς τίτλους και περγαμηνές’’ όπως έλεγε ο ίδιος με στόχο της ζωής του ν’ αλλάξει τη μοίρα της Ελλάδος. Το 1961 πέτυχε να υπογράψει η Ελλάδα την πρώτη Συμφωνία Συνδέσεως με την τότε ΕΟΚ. Όμως, η ένταξη αυτή αντιμετώπιζε σοβαρά εμπόδια αφού πολιτικές δυνάμεις (ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ) είχαν εναντιωθεί, με σύνθημα: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Στο εξωτερικό πολλοί θεωρούσαν την Ελλάδα οικονομικό βάρος και εφοβούντο ότι η Ευρώπη θα επωμίζετο τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και το Κυπριακό. Ο Γερμανός καγκελάριος Σμίτ όταν πληροφορήθηκε το αίτημα μας είπε: «Η Ελλάδα θα μπει στην Ευρώπη πάνω από το πτώμα μου». Είναι ο ίδιος που αργότερα είπε ότι «στην Ευρώπη δεν μπήκε η Ελλάδα, μπήκε ο Καραμανλής». Ακόμα και μετά την επικύρωση της συμφωνίας για ένταξη (Ιούνιος 1979) ο Α. Παπανδρέου αντιδρούσε, αντιπαρατιθέμενος με τον Κ. Καραμανλή στη Βουλή.
Δυστυχώς, οι πολιτικοί μας είναι επιρρεπείς και έχουν στο DNA τους τον εμφύλιο και τις διαμάχες. Η γενιά των εφήβων του 1979 αδημονούσε να συναντήσει την Ευρωπαϊκή μοίρα ενός έθνους και μιας κοινωνίας που είχε δει τους γονείς και παππούδες να είναι εξουθενωμένοι από πολέμους, πραξικοπήματα, δικτατορίες, χρεοκοπίες και κυρίως από τον εμφύλιο που μας πήγε πίσω 300 χρόνια. Το ότι υπάρχει σήμερα στην υφήλιο μια ένωση κρατών, μια όαση δημοκρατίας, ελευθερίας και ισονομίας είναι ένα θαύμα.
Εξάλλου όσον αφορά τις αναρίθμητες επιδοτήσεις, θα ήταν χρήσιμο ένας οικονομολόγος να αθροίσει τα ποσά αυτά από την ένταξή μας μέχρι σήμερα (πακέτα Ντελόρ κ.λ.π.). Η κορυφαία όμως πράξη αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας ήταν η έγκριση (Ιούλιος 2020) του ποσού των 750 δις. ευρώ και την ανεκτίμητη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης. Φυσικά, δεν πρέπει να αγνοούμε την δωρεάν διανομή εμβολίων για να σωθούν εκατομμύρια ζωές αποφεύγοντας τραγικές καταστάσεις (βλ. Ινδία). Τεράστια ήταν η συμβολή της Ε.Ε. στα εθνικά θέματα αφού αυτά θεωρήθηκαν ευρωπαϊκά κι έτσι η επεκτατική / αναθεωρητική Τουρκία δέχτηκε ισχυρότατο ράπισμα. Δυστυχώς, είμαστε καταδικασμένοι να έχουμε ένα γείτονα ύπουλο, ειδικευμένο στις γενοκτονίες και που δεν σέβεται καμία συνθήκη. Είναι γνωστό πως η αχαριστία είναι χειρότερη της ανθρωποκτονίας. Ας είμαστε λοιπόν ευγνώμονες στον Καραμανλή με την ανέγερση ενός ανδριάντα ή … ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη του.
Γεώργιος Τρανταλίδης – Δικηγόρος