Δήμος Πειραιά.«Σαλαμίς 480 π.Χ. Εικαστική απήχηση 2020» Έκθεση στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε μαζί με τα παιδιά του στην μεγάλη εικαστική έκθεση: «Σαλαμίς 480 π.Χ. Εικαστική απήχηση 2020», που διοργανώνει το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων το 2020 από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας 2021.
Τον κ. Μώραλη υποδέχθηκε η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κ. Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται είκοσι τρία σύγχρονα έργα διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών, πρωτότυπα και συναφή με τη θεματική της έκθεσης, τα οποία δίνουν μία σύγχρονη ερμηνεία στο ιστορικό αφήγημα.
Συμπεριλαμβάνεται το εμβληματικό έργο του μεγάλου θαλασσογράφου του 19ου αιώνα, Κωνσταντίνου Βολανάκη με τίτλο «Ναυμαχία της Σαλαμίνας» (1882), το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και διαλόγου με τα έργα των σύγχρονων δημιουργών.
Ο κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:
«Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος διοργανώνει μια εξαιρετικά σημαντική έκθεση, με αφορμή τα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, η οποία έχει ενταχθεί στον εορτασμό των Ημερών Θάλασσας 2021. Όπως όλοι γνωρίζουμε, αν είχαμε χάσει στη ναυμαχία της Σαλαμίνας η Ευρώπη θα ήταν εντελώς διαφορετική, μπορεί και ο υπόλοιπος κόσμος. Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την πόλη μας να φιλοξενεί εμβληματικά εικαστικά έργα, όπως είναι η «Ναυμαχία της Σαλαμίνας» του Βολανάκη, μαζί και με άλλα έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών. Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος κοσμεί την πόλη μας παράγοντας σπουδαίο πολιτιστικό έργο και στόχος μας είναι το σημαντικό αυτό μουσείο να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».
Η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου- Παλούμπη, δήλωσε:
«Η έκθεση αυτή αναφέρεται στα 2500 χρόνια για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το μεγαλύτερο κομβικό γεγονός της ανθρωπότητας, γιατί όλη η ανθρωπότητα και περισσότερο η Ευρώπη, νομίζουμε ότι θα ήταν πολύ διαφορετική εάν στη Ναυμαχία είχαν κερδίσει οι Πέρσες. Ο πίνακας του Βολανάκη «συνομιλεί» με τους σύγχρονους καλλιτέχνες, 23 στον αριθμό, οι οποίοι εφιλοτέχνησαν ελεύθερο θέμα, με τη δική τους ιδέα φυσικά».
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκης, Στρατής Αθηναίος, Στάθης Βατανίδης, Μάρκος Βενιός, Ιωάννα Βλάχου, Χρήστος Γαρουφαλής, Μίλτος Γκολέμας, Στέφανος Ζαννής, Μαρίνα Ζωγραφάκη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ανδρέας Κοντέλλης, Ζήνα Λιναρδάκη, Αφροδίτη Λίτη, Τάσος Μαντζαβίνος, Καλλιρόη Μαρούδα, Χρήστος Μποκόρος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Παναγιώτης Σιάγκρης, Δημήτρης Τζαμουράνης, Διονύσης Τσάσης, Μανώλης Χάρος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.