Η παραλυσία της ΕΛ.ΑΣ και ο απροστάτευτος πολίτης
Το δημοσίευμα της αγγλικής «SUN» με τίτλο: «Η αστυνομία απέτυχε» δεν είναι καθόλου τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας διαλεύκανσης της στυγερής δολοφονίας στα Γλυκά Νερά. Σε αντίθεση με την πρώτη αστυνομία στην Ευρώπη (Scotland Yard) η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε βαθύ ανατολίτικο λήθαργο και είναι έκθετη για τη μη διαλεύκανση δολοφονιών. Οι αιτίες είναι οι εξής:
- Ο συνδικαλισμός (που σημειωτέον είναι ανύπαρκτος στην Αγγλία) οδηγεί στη παραλυσία, λούφα και σε αποτυχίες.
- Οι αμέτρητες τηλεοπτικές εμφανίσεις των συνδικαλιστών (αντί να κυνηγούν το έγκλημα που οργιάζει) εκθέτουν την αστυνομία. Ο μόνος που πρέπει να κάνει δηλώσεις είναι ο εκπρόσωπος Τύπου.
- Στον Λονδίνο 40 αξιωματικοί της Αστυνομίας, σε αμφιθέατρο, απαντούν σε ερωτήσεις των πολιτών. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και δεν θα γίνει ποτέ διότι δεν υπάρχει κουλτούρα διαλόγου.
- Οι Υπουργοί Δημοσίας Τάξης – Προστασίας του Πολίτη των τελευταίων 40 ετών ως νηπιώδεις απλοϊκοί νόες διόρισαν 55.000 αστυνομικούς για τα ψηφουλάκια, ενώ γνώριζαν ότι ο σωστός αριθμός είναι 5.500. Επίσης, διόρισαν χιλιάδες αστυνομικούς εκτός πανελλαδικών.
- Σπατάλες για πρόσληψη 400 φυλάκων στα ΑΕΙ ενώ θα έπρεπε να επιλεγούν φοιτητές από τους 55.000 για το σκοπό αυτό.
- Επιβάλλεται παράταση του χρονικού ορίου του αυτοφώρου πέραν των 24ωρών με δυνατότητα ανάκρισης υπόπτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να χτυπηθεί η μαφία των εγκληματιών. Η τραγωδία είναι πως εγκληματικές οργανώσεις έχουν συνδεθεί με τουλάχιστον 60 συμβόλαια θανάτου την τελευταία 20ετία. Κατά το αγγλικό πρότυπο θα πρέπει να καταργηθεί το πιστόλι για να μην καίγεται η Αθήνα (βλ. δολοφονία Γρηγορόπουλου κ.λ.π.).
- Οι θερμοκέφαλοι αστυνομικοί θα πρέπει να απολύονται όπως στην περίπτωση της Ν. Σμύρνης. Έκτοτε, η ΕΛ.ΑΣ κάνει λευκή απεργία και κανείς δεν βλέπει στο δρόμο αστυνομικό. Άλλωστε και ο πρύτανης του Α.Π.Θ. επιβεβαίωσε ότι καίτοι εκλήθη η ΕΛ.ΑΣ ουδείς εμφανίστηκε.
- Το παράλυτο Υπ. Δικαιοσύνης δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την ανέγερση νέων φυλακών και θα συνεχίσει να συμβαίνει το αδιανόητο: να αποσύρονται δικογραφίες λόγω έλλειψης χώρου στις φυλακές.
- Είναι αυτονόητο ότι οι αποφυλακιζόμενοι αλλοδαποί βαρυποινίτες θα πρέπει να απελαύνονται αμέσως.
- Σωστά έπραξε ο Χρυσοχοΐδης που παρέδωσε απόρρητη έκθεση με 500 ποινικούς στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά αυτό έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια.
- Ο Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να ενθαρρύνει την εγκατάσταση καμερών παντού έτσι ώστε σε 2’ να συλλαμβάνεται ο δράστης, όπως συμβαίνει στο Λονδίνο.
- Τοποθέτηση ενός φρουρού σε συγκεκριμένα πρόσωπα και όχι το αδιανόητο να έχει ο Αρχιεπίσκοπος 11 φρουρούς και ο Φλαμπουράρης 8.
Δυστυχώς, ο Παρακευόπουλος εγκλημάτισε διότι έδεσε τα χέρια των Εισαγγελέων και τώρα 12.140 βαρυποινίτες σκορπούν τον θάνατο και κάνουν πάρτι. Τα θύματα πάντα είναι οι ανυπεράσπιστοι πολίτες.
Η ΕΛ.ΑΣ πρέπει να κατανοήσει ότι η πρόληψη είναι το παν γιατί αν συμπεριφέρονται ως μωρές παρθένες, το έγκλημα θα οργιάζει.
Γεώργιος Τρανταλίδης – Δικηγόρος