Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εορτασμός Μάχης Βέργας και Πολυαράβου.Στην Αγία Τριάδα Πειραιά

ρίτσου 1 Την ανεκτίμητη και αυταπόδεικτη από τα Ιστορικά ντοκουμέντα εθνική προσφορά των γυναικών της Μάνης και των Μανιατών, στον τιτάνιο αγώνα  κατά του Ιμπραήμ, με τις καθοριστικές για το μέλλον της Επανάστασης του 1821 Νίκες στις σημαντικότατες μάχες, της Βέργας, του Διρού και του Πολυάραβου, τίμησε την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυναικών Μάνης, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά.

Μετά τορίτσου 3 πέρας της Λειτουργίας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων και ακολούθησε Αρτοκλασσία και δοξολογία, από τον εκ Μάνης καταγόμενο π. Δανιήλ Ψωίνο, προϊστάμενο του Ιερού Ναού, πλαισιωμένου από τους λοιπούς ιερείς του ναού.

Αθρόα ήταν η συμμετοχή του κόσμου, καθώς και εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών φορέων, που τίμησαν με την παρουσία τους και με τα απαραίτητα πάντα μέτρα κοινωνικής προστασίας την εκδήλωση, που έχει γίνει πλέον θεσμός ρίτσου 2στον Πειραιά.

Στην συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Εθνική μας παλιγγενεσία, η Δημοτική Αρχή, η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσαν με σεβασμό παρών στο  προσκλητήριο μνήμης, αποτίοντας με τον χαιρετισμό τους και την κατάθεση Στεφάνου, τον πρέποντα φόρο τιμής σε αυτούς που κράτησαν την επανάσταση όρθια και την Ελλάδα Ελεύθερη στον πιο κρίσιμη στιγμή του απελευθερωτικού αγώνα.

Ήταν το πρωί της 22ας Ιουνίου του 1826 στην Βέργα, όταν άρχισε ο υπέρτατος αγώνας των Μανιατών για να σώσουν τα ιερά τους χώματα. Την προηγουμένη ο πανίσχυρος Ιμπραήμ πασάς που είχε ερημώσει όλο τον ελλαδικό απελευθερωμένο χώρο, στέλνει με πολλή έπαρση τελεσίγραφο: “Να παραδοθή αμαχητί, άλλως θα την περάσει όλη από το σπαθί του και δεν θ’ αφήσει «μήτε ίχνος σπιτίου…»

Και ο Γεωργάκης Μαυρομιχάλης. σ αυτό το τελεσίγραφο, απαντά σαν άλλος Λεωνίδας:

«…Σε περιμένομε με όσας διαθέτεις δυνάμεις… Οι κάτοικοι της Μάνης γράφομε και σε περιμένομε…»

Και έτσι έγινε …Απέναντι στον πολυάριθμο στρατό του Ιμπραήμ η Μάνη ολομόναχη σαν άλλος Διγενής Ακρίτας, κονταροχτυπήθηκε ανελέητα και στο απονενοημένο αυτό πάλεμα μέσα στην γενική απογοήτευση και την εθνική απελπισία που επικρατούσε από τον εμφύλιο σπαραγμό, θαυματούργησε και νίκησε τρεις φορές τον αήττητο μέχρι τότε εχθρό.

Χωρίς τις νίκες αυτές των Σπαρτιατικών αρμάτων, είναι απόλυτα βεβαιωμένο ότι δεν θα είχαμε το Ναυαρίνο, γιατί απλούστατα, η Επανάσταση θα είχε σβήσει μόλις πατούσε το πόδι του ο Ιμπραήμ στο μοναδικό κομμάτι ελληνικής γης που δεν είχε ακόμη υποδουλωθεί.

Η Επίτιμη Πρόεδρος του ΠΑΣΥΓΜ κ Γιωτα Ριτσου έκανε το προσκλητήριο των ηρωικώς πεσόντων μαχόμενων Μανιατισών στις Μάχες της Βέργας Διρού, Πολυάραβου και η Καθηγήτρια κ Μαντούβαλου στην ομιλία της συνέδεσε τα ιστορικά γεγονότα με την σημερινή εποχή.

Θυμίζοντας πως ο Θουκυδίδης αναφέρει πως “Πρώτο καθήκον του ιστορικού είναι να αναζητεί την αλήθεια με πείσμονα επιμονή”, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυναικών Μάνης Ντέπη Στενού στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στην ανάγκη να φωτίσει η εθνική μας ιστορία και παράδοση όλα τα ιστορικά γεγονότα.

Δεσμεύτηκε δε ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυναικών Μάνης θα κάνει ότι είναι δυνατόν, ώστε αυτές οι μάχες να αποκατασταθούν ως ιστορικό γεγονός και να καταλάβουν τη θέση που τους αξίζει, πρώτα στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας και μετά στα Πανεπιστημιακά εγχειρίδια .

Την όμορφη και συγκινητική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό και καταθέτοντας στεφάνι προς τιμήν των ηρωικώς πεσόντων αγωνιστών, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, οι Υφυπουργοί Σοφία Βούλτεψη, Κώστας Κατσαφάδος, καθώς και οι Βουλευτές Ιωάννης Τραγάκης, Ιωάννης Μελάς, Νικόλαος Μανωλάκος, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, ο επικεφαλής του Συνδυασμού “Πειραιάς Πόλη Πρότυπο” Νίκος Βλάχακος, αντιπροσωπεία Μαθητών του 46ου Δημοτικού Σχολείο Πειραιά με την εκπαιδευτικό τους Μανωλάκου, η Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνη του Παραρτήματος του Πειραιά, του ΠΑΣΥΓΜ, Δημ Σύμβουλος Σουλα Λεωτσαάκου, η Επίτιμη Πρόεδρος Γιωτα Ρίτσου.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την Παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι: Κυριακή Μπουρδάκου, Δημήτρης Καρύδης, ο Γιαννης Βοιδονικόλας Πρόεδρος ΠΟΔΕΠ, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Πασχαλιά Καλαγιά – Καραμαλάκου, Ιωάννης Κατσαφάδος,, ο π. Βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος, ο Ναύαρχος Λεωνίδας Μανωλάκος, η Κοινοτική Σύμβουλος κ Λίνα Αθανασίου, το επίτιμο μέλος ΠΑΣΥΓΜ Σιμώνη Σκυλακάκη, ο Γεώργιος Μουνδρέας,, ο Μιχάλης Μητσάκος, τα μέλη του Τμήματος των Φίλων του ΠΑΣΥΓΜ, Μίνα Σαμαρά, Στέλλα Γκένα, Ελένη Κασκούτη – Κορομπόκη, Βασιλική Μουτάφη, Σοφία Μητσάκου, Σταυρούλα Χαμακιώτη η Συγγραφέας και Πρόεδρος του Συλλόγου “Πρόναια Αθηνά” Σοφία Μιχαλοπούλου, ο Γεώργιος Δρούζας από τον “Πειραϊκό Σύνδεσμο”, ο ιστορικός Αντώνης Ξεπαπαδάκος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *