Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΛΙΑΝ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΕΠΙ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ»

κατάλογοςΣτο 1: «… θα αποταμιεύονται σ’ έναν ατομικό κουμπαρά & θα επενδύονται….»

δηλαδή: α: θα υπάρχει για τον καθένα ειδικός λογαριασμός.

β: η διοίκηση του νέου ταμείου θα αποφασίζει που θα επενδύσει τις εισφορές των εργαζομένων!

Στο 4: «… έστω και αν όλα θα πάνε στραβά θα υπάρχει εγγύηση του κράτους ώστε ο ασφαλισμένος να πάρει πίσω τις εισφορές του»

Τίθεται όμως το ερώτημα: ο πληθωρισμός θα ληφθεί υπόψη;

 

ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΝ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤτΕ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.

 

Τώρα απλά τα ποσά που θα συγκεντρώνονται θα τα διαχειρίζεται προφανώς κάποια «επιστημονική» επιτροπή υπό την εποπτεία της εκάστοτε κυβέρνησης που θα τα επενδύει σε ομόλογα με υψηλές αποδόσεις (πιο παλιά κάποια funds τα επένδυαν σε ομόλογα με υψηλές αποδόσεις όπως: Lehman bros, Fannie Mae Klp) ή σε μετοχές δυναμικών εταιριών ή ακόμα και σε παράγωγα όπως η DEUTSCHE ΒΑΝΚ που είναι εκτεθειμένη με το δυσθεώρητο ποσό των $ 73+ ΤΡΙΣ.

Δεν χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο καθόσον το νομοσχέδιο μιλάει μόνο του για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ωστόσο επειδή τεκταίνονται αυτές οι αλλαγές και επειδή τα ελληνικά κόμματα όπως φάνηκε στο πρόσφατο «εργατικό» νομοσχέδιο περιορίστηκαν να εξαντλήσουν τη δυναμική τους στο πεζοδρόμιο και χωρίς βέβαια να παρουσιάσουν κάποια δική τους πρόταση, αυτή τη φορά οι σύλλογοι των εργαζομένων έχουν αξιολογήσει το νέο «ασφαλιστικό» & τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στις αποταμιεύσεις των μελών τους;

Έχουν να αντιπροτείνουν κάτι;

Δημήτρης Ζακοντίνος, Οικονομολόγος

Στρατηγικός Αναλυτής

 

Τα βασικά σημεία του νέου καθεστώτος είναι τα εξής :

  1. Tο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης που θα λειτουργήσει από την 1/1/2022 είναι κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή οι εισφορές των νέων εργαζομένων, αντί να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται σ΄ ένα ατομικό «κουμπαρά» και θα επενδύονται για τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων.
  2. Όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη βασισμένη στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεών του. Συνεπώς, δεν θα εξαρτάται η επικουρική του σύνταξη από το δημογραφικό, δηλαδή από το πλήθος των εργαζομένων σε σχέση με το πλήθος των συνταξιούχων, αλλά από τις αποδόσεις των επενδύσεων.
  3. Με βάση την εμπειρία των κρατών στα οποία αυτό το σύστημα λειτουργεί επί πολλά χρόνια, οι αποδόσεις που εξασφαλίζουν οι επενδύσεις είναι μεγάλες και οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις όχι μόνο από τις σημερινές αλλά και από το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβληθεί.
  4. Όμως ακόμα και στην περίπτωση που όλα πάνε στραβά στις αγορές και οι αποδόσεις των επενδύσεων είναι αρνητικές, ο αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου έχει διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι θα υπάρχει η εγγύηση του κράτους και ο ασφαλισμένος θα πάρει πίσω μέσω της επικουρικής του σύνταξης τουλάχιστον τις εισφορές που κατέβαλλε σε πραγματικούς όρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *