«Επιχείρηση Ρευστότητα» καλοκαιρινή ενημερωτική καμπάνια του Ε.Β.Ε.Π.
Το μείζονος σημασίας θέμα περί την διασφάλιση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η επανεκκίνηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο εισαγόμενος πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.
Αναφερόμενος στο θέμα της ρευστότητας, που απασχολεί τον επιχειρηματικό κόσμο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου γνωστοποίησε ότι στις προθέσεις του Ε.Β.Ε.Π. είναι η πραγματοποίηση καμπάνιας με στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων που υπάρχουν. Αναφορικά με τις επί του θέματος εξελίξεις αναφέρθηκε ότι, σε τηλεσυσκέψεις που είχαν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι τραπεζικές διοικήσεις και τα Επιμελητήρια, το θέμα της ρευστότητας συζητήθηκε εκτενώς. Οι τράπεζες, ερμηνεύοντας τη χαμηλή πιστωτική επέκταση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογράμμισαν ότι, ποσοστό άνω του 80% των αιτήσεων που δέχθηκαν, δεν πληρούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα πιστοληπτικά κριτήρια.
Σημειώνεται πως το Υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε ότι υπάρχουν στην αγορά πολύ περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις από τις 30.000. Υπενθυμίζεται ότι, κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων με την κωδική ονομασία «Ηρακλής». Η συζήτηση στο Δ.Σ. επικεντρώθηκε στα κόκκινα δάνεια και επισημάνθηκε ότι κεντρικός στόχος των τραπεζών είναι η προώθηση ρυθμίσεων με προστασία στους ευάλωτους και κυνήγι στους κακοπληρωτές. Αναφορικά με τις συναινετικές λύσεις τονίστηκε ότι, υπό την αίρεση ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται ετησίως, είναι δυνατόν να αναδιαρθρωθούν και επιστρέψουν στις κανονικές αποπληρωμές πάνω από το 60% των εταιρικών κόκκινων δανείων και το 70% των υπό καθυστέρηση στεγαστικών και καταναλωτικών επισφαλειών. Με αφορμή στοιχεία της ΤτΕ, επισημάνθηκε ότι, στην ίδια λογική, θα «δουλευτούν» και τα δάνεια που βρέθηκαν σε αναστολή το 2020 και δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθούν με τους ίδιους όρους, λόγω μείωσης των εισοδημάτων. Σε πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ αναφέρθηκε ότι η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης θα επιδράσει καθοριστικά στη συναλλακτική συμπεριφορά, χωρίς να αποκλείεται η δημιουργία νέου κύματος επισφαλειών το οποίο, στην παρούσα χρονική συγκυρία, δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια.