H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ.Ας διδάξει ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός:Κληρικούς, Μοναχούς, Λαϊκούς και κυρίως τη λεγόμενη  «Επιστημονική Κοινότητα»

ΛΑΖΑΡΑΚΟΣΙωάννης Σπ. Λαζαράκος

E-mail: jlazarakosdim@yahoo.gαναποδα βηματαr

Στις 24 Αυγούστου, επομένη της Κυρίας Θεοτόκου της Φανερωμένης, εορτάσαμε τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του  Αιτωλού, ή Πατροκοσμά. Πολλά, που θα ακολουθήσουν, περί του Μεγάλου Αγίου μας, είναι από την ύλη του βιβλίου του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Χαραλάμπους Δ. Βασιλόπουλου. Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ – 7η Έκδοση 1988 – «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ».

Ο Άγιος Κοσμάς γεννήθηκε το 1714, στο χωριό Μεγαδένδρο της Τριχωνίδας της Αιτωλίας. Την πατρίδα του (Απόκουρο) την αποκαλούσε ψεύτικη και γήινη και μάταιη, αφού αληθινή και αιώνια είναι η ουράνια Πατρίδα για τους ευσεβείς. Οι γονείς του, από τα Γραμμενοχώρια της Ηπείρου, και το γένος του ήταν ευσεβείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Το αρχικό του όνομα ήταν Κώνστας Δημητρίου.

Κάποτε στην Ιερά Μονή της Μυρτιάς πήγαν οι «Φραγκοπαπάδες» και λειτούργησαν δια της βίας στην Αγία Τράπεζα. Από τότε την εγκατέλειψαν οι Πατέρες. Δεν μπορούσαν αυτοί, ορθόδοξοι ιερείς, να ξαναλειτουργήσουν εκεί, που ελειτούργησαν παπικοί και βεβήλωσαν τα Άγια. Σήμερα είναι ερείπια.

Ιεραπόστολος. Ο Άγιος Κοσμάς ως Ιεραπόστολος είναι ο ολοκληρωμένος άνθρωπος. Είναι ο άνθρωπος της θυσίας και της αγάπης. Δικαίως αποκαλείται «ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ», έδρασε σε μια μαύρη εποχή που οι κάτοικοι της χερσονήσου του Αίμου είχαν σχεδόν εξαχρειωθεί και εξαγριωθεί. Ακόμη και σήμερα λίγοι γνωρίζουν πως ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός υπήρξε μία εκ των μεγαλυτέρων χριστιανικών και εθνικών μορφών της Ελλάδος. Είναι σύμφωνα με την Εκκλησία ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣ. Και βεβαίως, θα συμπληρώσουμε, ο «μπουρλοτιέρης» των ψυχών των Ελλήνων για το «ποθούμενο». Δηλαδή την απελευθέρωση του Γένους. Αλήθεια, η σημερινή, λεγόμενη, «Επιστημονική Κοινότητα» έχει αποτιμήσει την τεράστια εθνική προσφορά του Αγίου; Ξεκάθαρα θα πω ΟΧΙ.

Για απόδειξη του όχι θα χρησιμοποιήσω τα λεγόμενα του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, ο οποίος μεταξύ των άλλων λέει: «Μία από τις αιτίες που νεκρώνουν την πίστη: “Ψευδοεπιστήμη και Ψευδοθεολογία”. Ψευδοεπιστήμονες και ψευδοθεολόγοι, οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος».

Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς μεταξύ των επτά αιτιών που εξασθενούν και νεκρώνουν την πίστη στον Θεό, βάζει ως πέμπτη αιτία και τα δύο άκρα του φανατισμού, την ψευδοθεολογία και την ψευδοεπιστήμη. «Η ψευδοεπιστήμη δημαγωγεί εναντίον της πίστης, η ψευδοθεολογία δημαγωγεί εναντίον της επιστήμης».

Συνεχίζοντας ο Άγιος μας λέγει: «Να ξέρετε ότι όταν ένας επιστήμονας ξεσηκώνεται εναντίον της πίστης εν ονόματι της επιστήμης, αυτός ξεσηκώνεται εναντίον της χείριστης μορφής της πίστης εν ονόματι της κάλλιστης επιστήμης.

Και όταν ένας θεολόγος ξεσηκώνεται εναντίον της επιστήμης εν ονόματι της πίστης, αυτός ξεσηκώνεται ενάντια στη μέγιστη κατάχρηση και μέγιστη επιζήμια μορφή της επιστήμης εν ονόματι της κάλλιστης πίστης.

Η κάλλιστη επιστήμη όμως στέκει στην τέλεια αρμονία με την κάλλιστη πίστη. Ενώ οι κάλλιστοι ποτέ δεν φιλονικούν, οι κάλλιστοι καταλαβαίνονται και αγαπιούνται…». (Πηγή: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς “Αργά Βαδίζει ο Χριστός”. Εκδόσεις “Εν Πλω”. Σελ. 161-163 – ιστότοπος Άγιος Σώστης Νέας Σμύρνης).

Ο Πατροκοσμάς ανήκε στην τότε Επιστημονική Κοινότητα, αφού ήταν απόφοιτος της Αθωνιάδος και ως γνωστό εκεί διδάσκοντο όλες οι επιστήμες. Ήταν όμως και Μέγας Προφήτης. Είχε το θεοδώρητο χάρισμα του Αγίου Πνεύματος να προλέγει τα μελλούμενα. Σχεδόν όλες οι προφητείες του έχουν εκπληρωθεί με απόλυτη ακρίβεια, Και αυτές που αφορούσαν τη Λευτεριά του Γένους και άλλες της τεχνολογίας κ.λ.π. Ελάχιστες παραμένουν ανεκπλήρωτες, που κατά πολλούς, αφορούν τα χρόνια του Αντιχρίστου.

Ας διδαχθούμε λοιπόν οι πάντες από τον Μεγάλο αυτό Άγιο γιατί οι καιροί χαλεποί και αποκαλυπτικοί είναι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *