Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιφέρεια Αττικής.ώρα μιας βαθιάς τομής στην πολιτική, οργάνωση και καθημερινή διαχείριση της πολιτικής προστασίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ2Την πεποίθηση πως η Περιφερειακή Διαχείριση είναι το κλειδί για τη βελτίωση του συστήματος της Πολιτικής Προστασίας διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε ομιλία του στο 12ο Forum Aυτοδιοίκησης που διοργανώθηκε στο Πόρτο Χέλι-Σπέτσες από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και την υποστήριξη του Δήμου Σπετσών, με θέμα «Τα Δάση μας-Η επόμενη μέρα».

Παράλληλα αναφέρθηκε στη συμβολή της Περιφέρειας στη διαχείριση των πρόσφατων πυρκαγιών, προσδιόρισε τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη διαχείριση των πυρκαγιών και διατύπωσε τις προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής για την αλλαγή του μοντέλου πολιτικής προστασίας με στόχο την καλύτερη θωράκιση της χώρας.

Στο Φόρουμ απεύθυναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Εσωτερικών, Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης Μ. Βορίδης, Επίτροπος, τ. Υπουργός, Επίτιμο μέλος ΕΝ.Δ.Α. Δ. Αβραμόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εσωτερικών Κ. Ζαχαριάδης εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Αξιωματικής  Αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος , ο Πρόεδρος ΕΝ.Δ.Α και πρ. Δήμαρχος Πεύκης Π. Καμάρας, ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ε. Λέκκας, ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης και ο Πρόεδρος Βιλίων και Αντιπρόεδρος ΕΝΔΑ Κ. Μακρυνόρης.

Στην ομιλία του με τίτλο «Η προστασία των ∆ασών – Ρόλοι και αρμοδιότητες» ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε πως με βάση τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και την εμπειρία των πυρκαγιών, «Τώρα, σήμερα, είναι η ώρα μιας βαθιάς τομής στην πολιτική, την οργάνωση και την καθημερινή διαχείριση της προστασίας των δασών και της πολιτικής προστασίας», επισημαίνοντας πως η τομή αυτή θα πετύχει μόνο αν φέρει σε πρώτο και πρωταγωνιστικό ρόλο την Περιφερειακή Διαχείριση με βάση μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. «Σε κάθε άλλη περίπτωση, πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναδούμε τα ίδια και ίσως και χειρότερα φαινόμενα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια τόνισε πως πρέπει να ληφθούν υπόψιν 3 κομβικά στοιχεία:

  1. Οι πιθανότητες ακραίων καιρικών φαινομένων σχεδόν πενταπλασιάζονται στη Μεσόγειο και επομένως αντίστοιχα πρέπει να προσαρμοστούν, ποιοτικά και ποσοτικά, οι αναγκαίες πολιτικές διαχείρισης κρίσεων και πολιτικής προστασίας.
  2. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Moody’s οι πυρκαγιές στην Ελλάδα μπορεί να έχουν άμεσο κόστος ως και 2,5% του ΑΕΠ. Η προσαρμογή μας και η απαιτούμενη διαχείριση της κλιματικής κρίσης δεν είναι απλά ανάγκη περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αλλά είναι και θέμα επιβίωσης κυριολεκτικά.
  3. Οι πυρκαγιές ήταν και είναι αναμενόμενες, επομένως οι επιπτώσεις τους θα ήταν διαχειρίσιμες με κατάλληλη προετοιμασία.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε πως με βάση αυτά τα συμπεράσματα αναδεικνύεται έντονα η ανάγκη να διαμορφωθεί μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη πολιτική πολιτικής προστασίας και δασοπροστασίας.

Αναφερόμενος στη συνδρομή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση και διαχείριση των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως σε στενή συνεργασία με τον πυροσβεστικό μηχανισμό, το πολιτικό προσωπικό και τα στελέχη της Περιφέρειας, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην «πρώτη γραμμή» της προσπάθειας για την ανάσχεση των πυρκαγιών, 24 ώρες το 24ωρο, κινούμενοι πάντα στο όριο που θέτει το ισχύουν θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις αρμοδιότητες μας. «Δώσαμε τη μάχη μαζί με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές» τόνισε και συνόψισε τις δράσεις στις εξής:

 

  • Θέσαμε στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος δεκάδες υδροφόρες και μηχανήματα έργου, προκειμένου να συνδράμουμε την προσπάθειά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών και στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
  • Διαθέσαμε και οχήματα, για την ασφαλή απομάκρυνση και μετακίνηση πολιτών σε περιοχές που δόθηκε εντολή εκκένωσης.
  • Θέσαμε στη διάθεση των πολιτών την ειδική τηλεφωνική γραμμή 1110 που λειτουργεί η Περιφέρεια Αττικής, για παροχή ιατρικών συμβουλών και ψυχολογικής υποστήριξης.
  • Kλιμάκιο ιατρού, νοσηλευτή και ψυχολόγων του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφέρειας βρέθηκε σε περιοχές που επλήγησαν για παροχή υγειονομικών υπηρεσιών καθώς και διανομή μασκών προστασίας .
  • Διαθέσαμε χιλιάδες γεύματα και νερά σε πυροσβέστες, εθελοντές και πολίτες που έδιναν τη μάχη με τις φλόγες.
  • Κλιμάκια υπαλλήλων της Περιφέρειας προχώρησαν άμεσα στην καταγραφή των ζημιών, για να μπορέσουν γρήγορα να αποζημιωθούν από το Κράτος όσοι πολίτες είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *