H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΟΦΙΑΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΕΛΠΙΔΟΣ ΑΓΑΠΗΣ

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣτις 17 Σεπτεμβρίου εορτάζει η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της. Έζησαν στην Ρώμη τα χρόνια, του ειδωλολάτρη Αυτοκράτορα Αδριανού.

Η Σοφία ήταν ευσεβής και πιστή στον Χριστόν, σαν απόγονος θεοφιλεστάτων προγόνων. Έμεινε χήρα σε νεαράν ηλικίαν και εγαλούχησεν τα παιδιά της με πίστιν, αγάπην και σοφίαν, όπως φανερώνουν και τα ονόματά τους, τα οποία, δεν τα επέλεξεν τυχαία, αλλά και τα τρία συνοψίζουν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Είναι οι αρετές, που πρέπει να φέρει κάθε Χριστιανός. Αναφέρονται από τον Απόστολον Παύλον, στον Ύμνον της αγάπης. (Α΄ προς Κορινθίους επιστολής.13:13).

Είναι απαραίτητη μία σύντομη θεολογική προσέγγισις στα χαρίσματα (ονόματα).

Πίστις είναι το καύχημα ημών, λέγει ο Μάρκος Ευγενικός. Είναι η βεβαιότητα και η πεποίθησις, που έχει κάθε άνθρωπος να πιστεύει, για όσα άμεσα ούτε είδε, ούτε άκουσε. Πιστεύομεν στον Θεόν, ο οποίος είναι αόρατος, αλλά τα έργα του είναι ορατά.

Ελπίδα, είναι η προσδοκία, ότι μπορούμε να ζήσομεν ευτυχισμένοι, αφού νικήσομεν όλα τα εμπόδια, που θα παρουσιαστούν μπροστά του.

Αγάπη, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ορθοδόξου πίστεως και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει «Ο Θεός αγάπη εστί», διότι καταδέχτηκε να φορέσει σάρκα, για να λυτρώσει τον άνθρωπον από την αμαρτίαν και να του δώσει ευκαιρία για αρχή μίας νέας ζωής.

Ο δε Άγιος Μάξιμος ο ομολογητής, έχει γράψει, περί αγάπης στην Φιλοκαλία (τόμος 2ος κεφ, 1ον) «Εκείνος, που αγαπά τον Θεόν, έχει προσηλωμένο το νού του σε Αυτόν, καταφρονεί όλα τα γήϊνα, ακόμη και το σώμα του, το θεωρεί ξένο».

Η μητέρα τους Σοφία, δεν είχεν μόνον το όνομα, αλλά διέθετεν  σοφία, που πηγάζει από τον Θεόν και τα γνωρίσματα της είναι η αγνότητα, η αγιότητα, η ειρήνη, η ευσπλαχνία. Κάθε άνθρωπος, όταν διαθέτει όλα αυτά τα χαρίσματα, έχει την ικανότητα, να δει την ζωή σου, από την οπτική γωνία του Θεού.

Η Σοφία του Θεού είναι εμφανής στην Δημιουργία του κόσμου, αλλά και στην λατρευτικήν ζωήν της Εκκλησίας, διότι σε όλον τον κόσμον είναι αφιερωμένοι ναοί στην Σοφίαν του Θεού και ιδιαίτερα ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολιν.

Όλη η Αγία οικογένεια κοσμημένη με πλήθος αρετών, δεν μπορούσε να μην προκαλέσει το μίσος του διώκτη Αυτοκράτορα.

Όταν έμαθε ότι μία τέτοια Χριστιανική οικογένεια ζούσε στην Ρώμη, με τρεις όμορφες κόρες, διέταξε τον διοικητήν της πόλεως, να τις συλλάβουν και να τις φέρουν εμπρός του. Ξαφνιάστηκεν όμως, όταν είδε  μία συνετή και σεμνή γυναίκα και τις πανέμορφες κόρες της, αποφασισμένες να θυσιάσουν το σώμα τους για να σωθεί η ψυχή τους.

Αμέσως απομόνωσαν την μητέρα από τα παιδιά της, αλλά αυτή  πριν φυλακιστεί, ενθαρρύνει τις κόρες της, να μην φοβηθούν τις απειλές του και αρνηθούν τον Θεόν.

Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΙΩΝ

Με θάρρος όλες αντιμετωπίζουν τις απειλές. Με περιφρόνησιν φέρονται στον Αυτοκράτορα και δεν φοβούνται τα βασανιστήρια.

Και ο δήμιος φέρνει μπροστά του την κάθε μία κόρη χωριστά.

Πρώτη εστάθη εμπρός του η δωδεκάχρονη Πίστις. Ομολόγησεν με θάρρος τα λόγια της Αγίας Γραφής, ότι «εν πίστει ζω» (Γαλάτας2:20). Με φλεγόμενη την ψυχήν από αγάπη προς τον Θεόν, υπομένει τα βασανιστήρια, και θανατώνεται δια ξίφους.

Ακολουθεί η δεκάχρονη Ελπίδα. Την χτυπούν ανελέητα, ξεσκίζουν τις σάρκες της, την ρίχνουν σε αναμμένη κάμινον, ακλόνητος η πίστις, κάνει πράξιν της τα λόγια του Αποστόλου Παύλου,. (Α΄ Επιστολή προς Τιμόθεον (κεφ.δ΄ 4:10), «Ελπίζομεν στον ζώντα Θεόν, ο οποίος είναι Σωτήρ, όλων των πιστών» και ο τύραννος διατάζει τον αποκεφαλισμόν της.

Τέλος έρχεται η σειρά της Αγάπης, εννέα χρονών, ο ακρογωνιαίος λίθος της Ορθοδόξου πίστεως, δεν της διαφεύγει όμως η ρήσις του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου: «Ο Θεός αγάπη εστί» και η μικρή Αγάπη θυσιάζεται για τον Θεόν της αγάπης.

Τέλος η ενάρετη Σοφία με θάρρος προχωρεί στο μαρτύριον.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Μεταφραστής, επειδή έγραψε το μαρτύριον των τριών γυναικών από διάσπαρτες συλλογές, ο μεν Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης αναφέρει, ότι και αυτήν την αποκεφάλισαν, ο δε Συναξαριστής γράφει ότι, αφού ενταφίασεν τις κόρες της, παρέδωσεν το πνεύμα της στον Θεόν.

Αγαπητοί μου Αναγνώστες, ας ανακράξομε από τα βάθη της καρδιάς μας: «Ευφράνθητι Σοφία που εγέννησες τόσον ευλογημένα τέκνα». Με την θυσία της η Αγία οικογένεια εξασφάλισεν την αιώνια δόξα και έδωσε ένα  ύψιστο παράδειγμα στην νεότητα.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΝΤΩΝ ΗΜΩΝ

Mαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *