H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας.Συνάντηση στο Δήμο Πειραιά

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ1Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Πειραιά, η συνάντηση εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού προγράμματος BeSecure-FeelSecure (BSFS) με εκπροσώπους θεσμικών και κοινωνικών φορέων της πόλης με στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας και συνεργειών μεταξύ των φορέων και της νέο-ιδρυθείσας Μονάδας Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (Μ.Ε.Θ.Ε.) στον Δήμο Πειραιά.

Η Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (Μ.Ε.Θ.Ε.) συστάθηκε στις 25/05/2021 και σκοπός της είναι να παρέχει ολιστική υποστήριξη σε θύματα κάθε τύπου εγκλήματος και στο περιβάλλον τους, γεγονός το οποίο αποτελεί καινοτόμο δράση για τα ελληνικά δεδομένα. Η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της Μονάδας  πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σκοπός της είναι να παρέχει στους ωφελούμενους χρήσιμες πληροφορίες για την περίοδο αμέσως μετά την τέλεση ενός εγκλήματος, ψυχολογική υποστήριξη, ενημέρωση και κατευθύνσεις προς άλλους αρμόδιους φορείς, καθώς και νομική συμβουλευτική.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν α) την ατομική αξιολόγηση από κοινωνικό λειτουργό, β) συνεδρίες µε ψυχολόγο ή και κοινωνικό λειτουργό, γ) παραπομπές σε αρμόδιους φορείς, δ) νομική συμβουλευτική, ενημέρωση και καθοδήγηση σχετικά µε τα δικαιώματα, τις διαδικασίες, τους νόμους, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά το πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης (δεν θα παρέχονται νομικές υπηρεσίες).

Η ανταλλαγή απόψεων και η οργάνωση της συνεργασίας μεταξύ της Μ.Ε.Θ.Ε. και των φορέων της πόλης ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης. Το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (ΕΑΣΤΕ), παρουσίασε το πλαίσιο λειτουργίας της και στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνικών και θεσμικών φορέων, των στελεχών της Μονάδας και των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος BeSecure-FeelSecure (BSFS).

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ανέφερε σχετικά:

«Το ζήτημα της αστικής ασφάλειας και η επιτυχής πρόληψη και αντιμετώπιση των κρουσμάτων παραβατικότητας αποτελεί πρόκληση, αλλά και προτεραιότητα για την πόλη μας.

Με στόχο της εξασφάλιση μίας αστικής καθημερινότητας δίχως φαινόμενα βίας και παραβατικότητας και για να αυξήσουμε το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών, ξεκινήσαμε και διεξάγουμε από το 2019 το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, “Be Secure Feel Secure”. Πρόκειται για ένα έργο που προσεγγίζει το ζήτημα της αστικής ασφάλειας ολιστικά, καθώς περιλαμβάνει χωρικές και κοινωνικές παρεμβάσεις, χρησιμοποιεί την τεχνολογία ως δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ πολιτών, αρχών και φορέων, και βασίζεται στην συμμετοχή άμεσων και ευρύτερων stakeholders για την πραγματοποίηση των στόχων του.

Για τον λόγο αυτό, ιδρύσαμε την Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας, η οποία έχει ως σκοπό να παρέχει στους ωφελούμενους πολίτες χρήσιμες πληροφορίες για την περίοδο αμέσως μετά την τέλεση του εγκλήματος, νομική και ψυχολογική συμβουλευτική υποστήριξη, ενημέρωση και σωστή καθοδήγηση προς τους λοιπούς αρμόδιους φορείς».

Στην συνάντηση παρευρέθησαν:

Από το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας:

Η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας κ. Κυριακή Μπουρδάκου και η Γραμματέας κ. Βλαχάκου Έλενα.

O Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης Ταταρόπουλος.

Από το έργο BeSecure-FeelSecure (BSFS):

Η κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου Καθηγήτρια Εγκληματολογίας. Η κ. Χαρά Βλαστάρη – Δυοβουνιώτου κοινωνιολόγος και ψυχολόγος, οι Δικηγόροι κ.κ. Χαράλαμπος Καραγιαννίδης, Ειρήνη Τάνου.

Από την Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (ΜΕΘΕ):

Οι κυρίες: Ανισιάδου Μελένα νομικός, Μανάτου Θεοδώρα ψυχολόγος, Αρτέμη Ιωάννα και Κουτσογιαννούλη Μάρθα κοινωνικοί λειτουργοί.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά: ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Αλέξανδρος Σπηλιώτης. Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά οι κ.κ. Τζεφεράκος Παναγιώτης, Καπάτου Γεωργία – Δανάη, Κοντολάτη Βασιλική, Λαμπράκης Φώτιος.

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά: ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Καπράλος. Από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά: ο Αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Καραμιζάρης

Από τη  Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά «Ο Καλός Ποιμήν»: η κ. Παναγιώτα Αλεξανδρή.

Από το ΚΕΘΕΑ «ΝΟΣΤΟΣ»: ο κ. Διονύσης Ποταμιάνος.

Από τη Διεύθυνση Παιδείας και Δια βίου Μάθησης του Δήμου: η Διευθύντρια κα Βασιλική Σωτηρίου.

Από την ΚΟ.Δ.Ε.Π. οι κυρίες: Ψωρογιάννη Χριστίνα, Σακελλαράκη Ουρανία.

Και εκπρόσωποι άλλων φορέων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *