H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Δει τα πόλεις Κοσμείν.Ουκ αναθήμασιν αλλά ταις των πολιτών Αρεταίς»

Μελιτάς ΧαράλαμποςΑφιέρωμα στον Δικηγόρο Μπάμπη Μελιτά

Στο προηγούμενον πρώτο χρονογράφημα σκιαγραφήσαμε, σύμφωνα με την ιδικήν μας αντίληψη, την γενική εικόνα της πνευματικής ομηγύρεως του βιβλιοπωλείου «Πειραϊκή Φωλιά του Βιβλίου» του Γιώργου Σωτηρόπουλου.

Όμως πρέπει να βάλουμε ζωντανά και δυναμικά την λαλούσα εικόνα με τους πρωταγωνιστάς της για να φανεί το πραγματικό πλαίσιο και να εξαρθεί όλη η αξία της έννοιάς της.

Η συντροφιά εκείνη των ελευθέρων πνευματικών συνδαιτυμόνων ήταν το κέντρο όπου εύρισκε κανείς εκπροσωπούμενον τον επιστημονικόν λόγον στις διάφορες αποχρώσεις της επιστημονικής σκέψεως. Ανάγκη λοιπόν να παρουσιασθούν τα μέλη ένα καθένα.

Διακεκριμένον μέλος της πνευματικής αυτής συντροφιάς υπήρξε ο δικηγόρος Χαράλαμπος Μελιτάς. Αυτός είχε το χάρισμα να αντιμετωπίζει νομικά θέματα, με την ενσυναίσθηση ότι:

-Οι νομικοί ως θεράποντες της Θέμιδος πρέπει να πολεμούν την άμετρη φιλοδοξία και να σέβονται πάντοτε τους κανόνες της δεοντολογίας.

-Είναι αλήθεια ότι οι δικηγόροι, ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις, συναντούν εγγενείς δυσκολίες στο να υπερασπίσουν πάντοτε την αλήθεια και στο να υιοθετήσουν πρακτικές που υπηρετούν πάντοτε το κοινό καλό.

-Κανένας που ασχολείται με νομικά θέματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να διεκδικεί το αλάθητο.

Ο Μπάμπης Μελιτάς, νομικό και βασικό στέλεχος της πνευματικής συντροφιάς του βιβλιοπωλείου «Πειραϊκή Φωλιά του Βιβλίου» ανήκε στην κατηγορία των ανθρώπων που το πρόσωπό τους καθρεπτίζει το χαρακτήρα τους και τον συμπαθεί κανείς από την πρώτη ματιά.

Ήταν πάντα πρόθυμος να εξηγήσει και να ερμηνεύσει νομικά τα όποια περιστατικά, γεγονότα και προβλήματα του ετίθεντο από την ομήγυρη. Δεν φάνηκε ποτέ ανέτοιμος γιατί κατείχε βαθιά και γνήσια την επιστήμη του και η πνευματική του εγρήγορση, ομού με την ρητορική του ικανότητα, οδηγούσε σεμνά και γρήγορα σε αληθώς ευνοϊκά συμπεράσματα.

Διέθετε πανέτοιμο νομικό οπλοστάσιο με πολλαπλές προσεγγίσεις και δυνατότητες. Πολλές φορές ξεκινούσε λέγοντας με εσωτερική γνώση και δύναμη θελήσεως, ότι το δίκαιο, αγαπητοί φίλοι, δεν είναι κάτι το αφηρημένο και φιλοσοφικώς απέραντο. Είναι μια σειρά πρακτικών κανόνων λειτουργίας της κοινωνίας και εδράζεται στην καθαρότητα και απλότητα της καρδιάς του ανθρώπου, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει δύσκολα προβλήματα. Εκφράζεται δε με λογικούς κανόνες σεβασμού και αγάπης της ατομικής και της ελευθερίας του συνόλου.

Η Δικαιοσύνη αποκτά κάποιες φορές μεταφυσικό υπόβαθρο, όσο μεγιστοποιούνται οι δυσκολίες για την επίλυση προβλημάτων, κοινωνικών, οικονομικών και ηθικών, όπου τότε κατ’ ανάγκη γίνεται επίκληση ηθικών παραγγελμάτων, όπως το «Έστι δίκης οφθαλμός ος τα πάνθ’ ορά» και «Μη κρίνετε ίνα μη κριθείτε» και «Μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίν μύθοιν ακούσεις».

Ο δικηγόρος, ως συμπράττων λειτουργός της δικαιοσύνης, δεν μπορεί να αγνοεί τον ρόλο της συνειδήσεως.

Ο Μπάμπης Μελιτάς αγαπούσε την επιστήμη του δικαίου στην ιστορική της εξέλιξη και μας ετόνιζε την συμβολή της επιστήμης αυτής στην αποκατάσταση του ηθικού ρυθμού στην κοινωνία και της ευρυθμίας στην οικονομία.

Έλεγε συχνά: «Αν το Δίκαιο είναι η τέχνη του καλού και του ίσου, η νομική επιστήμη είναι μια υψηλή διανοητική λειτουργία του το νου αλλά και με καρδιά και με επιείκεια όπου αυτό απαιτείται. Στην προέκτασή της η αληθής δικαιοσύνη καλώς θεωρείται ως (μη κυμαινομαίνη εν αστάτοις και ματαίοις λογισμοίς)».

Χαράλαμπος Δρακάτος

Πρόεδρος Πολιτιστικής Ένωσης Περάματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *