H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Πειραιά.Αποκαλυπτήρια αγάλματος «Ηρωίδας Μανιάτισσας» στο πάρκο Δηλαβέρη

IMG_0402Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκαλυπτηρίων του αγάλματος της «Ηρωίδας Μανιάτισσας» από τον Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ, τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, τον δωρητή του αγάλματος κ. Ευάγγελο Μαρινάκη, την Πρόεδρο και τον IMG_0398 πρώην Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» κ.κ. Δήμητρα Κούβαρη και Σταύρο Βοϊδονικόλα,  στο πάρκο Δηλαβέρη.

Την τελετή διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά και η Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», προς τιμήν της μανιάτικης παράδοσης και της ιστορίας του πIMG_0405ατριωτισμού, της αρετής και της αυτοθυσίας της «Ηρωίδας Μανιάτισσας».

Το άγαλμα, το οποίο είναι δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, στη μνήμη του πατρός του Μιλτιάδη Μαρινάκη, απεικονίζει μια γυναίκα, η οποία στο υψωμένο δεξί της χέρι κρατά ένα δρεπάνι, ενώ με το άλλο κρατά το μωρό της και συμβολίζει τον γενναίο αγώνα που έδωσαν οι Μανιάτισσες με μοναδικό τους όπλο το δρεπάνι, αποκρούοντας  και ταπεινώνοντας τα στρατεύματα του Ιμπραήμ στο ακρογιάλι του Διρού.

Το άγIMG_0403αλμα  φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Πέτρος Γεωργαρίου και ήταν ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό το 2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά.

Η τοποθέτηση του αγάλματος στο πάρκο Δηλαβέρη είναι προσωρινή μέχρι να ολοκληρωθεί ο σταθμός του μετρό «Μανιάτικα», όπου εκεί θα είναι η οριστική του θέση.

Της τελετήIMG_0390ς των αποκαλυπτηρίων προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν ως αναμνηστικά, αντίγραφα του αγάλματος στον δωρητή του αγάλματος κ. Ευάγγελο Μαρινάκη και στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη από τον τέως Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρο  Βοϊδονικόλα και την νέα Πρόεδρο της Ένωσης κ. Δήμητρα Κούβαρη.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο ένα δημώδες άσμα η κ. Βασιλική Καρακώστα. Ακολούθησε χορευτικό από το Χορευτικό Τμήμα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», το οποίο χόρεψε και τραγούδησε τον «Μανιάτικο».

Στεφάνια κατέθεσαν:

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.

Η εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής κ. Νόνη Δούνια.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Σταυρούλα Αντωνάκου.

Ο δωρητής του έργου κ. Ευάγγελος Μαρινάκης.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» κ. Δήμητρα Κούβαρη.

Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του τόνισε:

«H ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανέγερση του αγάλματος της ηρωίδας Μανιάτισσας, ήταν σωστή και χαίρομαι που επί θητείας του «Πειραιά Νικητή» και της δικής μου ως Δήμαρχος της πόλης, ικανοποιούμε ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών, της μεγαλύτερης κοινότητας του Πειραιά. Ασφαλώς χάρηκα ιδιαίτερα όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε  να δωρίσει  το άγαλμα της «Ηρωίδας Μανιάτισσας», στη μνήμη του αείμνηστου πατέρα του Μιλτιάδη Μαρινάκη και τον ευχαριστούμε γι΄ αυτή την πρωτοβουλία».

Ο δωρητής του αγάλματος κ. Ευάγγελος Μαρινάκης στην ομιλία του ανέφερε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να εγκαινιάσουμε το άγαλμα της Ηρωίδας Μανιάτισσας.

Μην ξεχνάμε ότι η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη και μετά από 200 χρόνια βρισκόμαστε εδώ, σε μία ελεύθερη, δημοκρατική και κυρίαρχη χώρα.

Η ηρωίδα Μανιάτισσα: η σύζυγος, η μάνα, η γιαγιά, η αρχόντισσα της πόλης, του χωριού, η κυρά του σπιτιού, έδωσε μεγάλες μάχες για την πατρίδα μας και μεγάλωσε πολλές γενιές γενναίων ανθρώπων, επιστημόνων, πολιτικών, αθλητών, καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν βοηθήσει πάρα πολύ τον τόπο μας. Ευχαριστούμε γι’ αυτό».

Η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» κ. Δήμητρα Κούβαρη, στην ομιλία της, επεσήμανε:

«Αγαπητοί συντοπίτες και φιλομανιάτες,

θέλω να σας καλωσορίσω και εγώ από μεριάς μου από την Ένωση Απανταχού Μανιατών τον ιστορικότερο και μεγαλύτερο σύλλογο της Μάνης! Είναι πολύ συγκινητικό που βρισκόμαστε εδώ σήμερα να τιμήσουμε επιτέλους και στον Πειραιά, την δεύτερη πατρίδα των Μανιατών την ηρωίδα Μανιάτισσα! Την σύζυγο, την αδερφή, την θεία, την γιαγιά, την μανούλα μας! Η γυναίκα… Ειλικρινής, θρασύς, ντόμπρα, δεν ήξερε από διπλωματία, δεν μάσαγε τα λόγια της. Όλα από αυτήν ξεκινούσανε… και από το δικό της χάδι μόνο γαληνεύανε! Σκληρή, αλλά δίκαιη με χέρια γεμάτα ρόζους από την δουλειά».

Ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας, στην ιστορική του αναφορά για την προσφορά της Ηρωίδας Μανιάτισσας του αγώνα του 1821, σημείωσε:

«Τον Οκτώβριο του 2018 εύνοια της τύχης ή καλύτερα πρόνοια Θεού, βρεθήκαμε στη Δημοτική Αρχή Πειραιά ο αγαπητός Δήμαρχος, τότε και τώρα, Γιάννης Μώραλης, ο ευπατρίδης Πειραιώτης επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης κι εγώ ως αντιδήμαρχος και νέος τότε Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών! Στις 23 Μαΐου αναλάβαμε την νέα διοίκηση και μόλις στις 5 Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε τον Δήμαρχο να του υποβάλλουμε το αίτημα για ανέγερση και τοποθέτηση των αγαλμάτων του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και της Ηρωίδας Δρεπανηφόρου Μανιάτισσας του Διρού! Ένα όραμα γενεών της μεγάλης Μανιάτικης κοινότητας της πόλης, να αποκτήσει τα ηρωικά του  σύμβολα, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά! Είκοσι μόλις μέρες μετά, στις 24 Οκτωβρίου 2018, σε μία ιστορική για τους Μανιάτες συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, υποστήριξα το αίτημα αυτό και η απόφαση υπήρξε ομόφωνη με την σχετική δαπάνη να βαρύνει τον Δήμο».

Ο γλύπτης του έργου κ. Πέτρος Γεωργαρίου, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Το νόημα του έργου είναι πολύ βαθύ. Το παιδί, πλην της μητρότητας συμβολίζει τη νέα ζωή, τις νέες ιδέες, τη ροή των πραγμάτων γενικά, ενώ το δρεπάνι είναι ένα εργαλείο της καθημερινότητας. Η κίνηση του χεριού δείχνει ότι υπερασπιζόμαστε την ύπαρξή μας, τις αξίες, τα ιδανικά και τα μεταλαμπαδεύουμε μέσω της νέας ζωής. Το μαντήλι έχει ανοίξει και αποκαλύπτεται η καθαρότητα, η ελευθερία, η ομορφιά. Το πόδι της είναι γυμνό – συνήθως η γυναίκα ήταν ερμητικά κλειστή –  πατά  στέρεα τη μάνα – γη, τον βράχο και γειώνεται».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης: οι Βουλευτές κ.κ Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Δημήτρης  Μαρκόπουλος και ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός. Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Βασιλική Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη. Ο Δήμαρχος  Κορυδαλλού κ. Νίκος Χουρσαλάς. Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Ρέππας, Λεωνίδας Μανωλάκος, Δημήτρης Αράπης, Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, Χαραλαμπία Ζηλάκου, Κυριακή Μπουρδάκου, Αντωνία Καρακατσάνη. Οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κυρίες Ειρήνη Νταϊφά, Αλέκα Τουμαζάτου. Ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π. κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ.κ. Νίκος Βλαχάκος, Κυριάκος Σιγαλάκος, Σταυρούλα Μελά, κ. Γρηγόρης Μόφορης.

Ο Πρόεδρος της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας κ. Λεωνίδας Μελάς και Κοινοτικοί Σύμβουλοι. Η Πρόεδρος του ΣΕΦ κ. Χριστίνα Τσιλιγκίρη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά κ. Νίκος Πλατανησιώτης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θεόδωρος Τσόντος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ.α Ευγενία Μπαρμπαγιάννη. Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι όμορων Δήμων κ.α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *