H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είμαστε όλοι εδώ, δεν είμαστε μόνοι μας.

 

εφραίμΣτο «Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, ο Κώστας Ζουρδός, Θεολόγος, φιλοξένησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, κ. Εφραίμ, σε μια ελεύθερη και «εκ βαθέων» συζήτηση.

Η συζήτηση ξεκίνησε με μία αναδρομή στην ζωή του Σεβασμιωτάτου, ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία, την κλήση του στην ιεροσύνη, ήδη από την περίοδο που διακονούσε στο ιερό Βήμα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα σχολικά χρόνια, την εκκλησιαστική σχολή της Κορίνθου στην οποία ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, την διαμονή του στο οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας.

Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά:

«Η Εκκλησία με σπούδασε, η Εκκλησία με έθρεψε, η Εκκλησία με αγκάλιασε. Κι έχω βαθιά υποχρέωση στην Εκκλησία, δηλαδή στην πρόνοια του Θεού, γιατί βρήκα και σπίτι και φαγητό δωρεάν στην Αθήνα.»

Ακολούθησε μία συζήτηση, σε μια σειρά από πνευματικά ερωτήματα. Αρχικά τέθηκε το θέμα, αναφορικά με το που κερδίζει η Εκκλησία τον άνθρωπο, στον άμβωνα ή στο πεζοδρόμιο.

Σχετικά με το θέμα της πανδημίας, τέθηκε στον κ Εφραίμ το ερώτημα της επόμενης ημέρας και εάν είναι έτοιμη η Εκκλησία να αντιμετωπίσει την ροπή των ανθρώπων, μετά από μια μεγάλη κρίση και από τον φόβο ότι θα έρθει κάτι άλλο, να βγάζουν ότι απωθημένο έχουν.

Απαντώντας τόνισε ότι εξαρτάται ότι από την ωριμότητα και την σοφία που έχει αποκτηθεί μέσα από την εμπειρία, για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Στην πανδημία παρουσιάστηκαν πολλές δυσκολίες και πολλές πληγές που πρέπει να θεραπευθούν δια του λόγου, της κατήχησης.

Αναφορικά με το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών, ο κ. Εφραίμ σημείωσε πως στο μετερίζι αυτό, όταν βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος, μπορεί να κάνει θαύματα.

«Το μάθημα να γίνει ελκυστικό, να παρουσιάσει το Ευαγγέλιο της αγάπης, της ειρήνης, της καταπράυνσης των παθών, να δείξει πόσο ωραίος είναι ο άνθρωπος όταν είναι άνθρωπος. Και άνθρωπος είναι ο Θεάνθρωπος τελικά.

Να μιλήσει για την ομορφιά του ανθρώπου που έχει τον Θεό μπροστά του, τους αγίους, για αυτήν την πίστη που μπαίνει μέσα μας και μας κάνει ανθρώπους.»

Μιλώντας με αφορμή την πρόσφατη ταινία για την ζωή του αγίου Νεκταρίου, σημείωσε ότι οι άγιοι είναι εδώ, βλέπουν, ακούνε. Όταν μοσχοβολούν τα λείψανα τους, είναι η παρουσία της χάριτος του Θεού και των αγίων, που είναι εδώ.

«Είμαστε όλοι εδώ, δεν είμαστε μόνοι μας. Και αυτή είναι η μεγάλη μας ελπίδα και αισιοδοξία. Είναι όλος ο ουρανός, οι κεκοιμημένοι, οι ζώντες, οι πάντες είμαστε εδώ. Και αυτό μας δίνει δύναμη και προχωρούμε. Και έχουμε δει όλοι θαύματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *