H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα σίριαλ αυξάνουν την εγκληματικότητα

Γεώργιος Τρανταλίδης-Είναι δεδομένο πως τα σίριαλ και τα ριάλιτι έχουν αυξήσει κατακόρυφα την εγκληματικότητα, την βία στα σχολεία, τις καταλήψεις, τις συζυγοκτονίες κλπ. Τα ριάλιτι μετατρέπουν τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους σε εμπόρευμα. Ο ανθρώπινος πόνος, η δυστυχία, η αμάθεια, η ματαιοδοξία των συνανθρώπων μας γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους καναλάρχες.

Τα ριάλιτι είναι το «έπος της βλακείας». Η χυδαιότητα είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την άνοδο της θεαματικότητας των ριάλιτι και σίριαλ. Καταργούν την ευπρέπεια, τον σεβασμό, την ευαισθησία, το καλό γούστο. Διέπονται από ευτέλεια, αμετροέπεια, ανοησία. Το τίποτα μεγεθύνεται, αποθεώνεται, λατρεύεται.

Αν οι μαθητές τρέφονται με τηλεοπτικά ψυχαγωγικά σκουπίδια, εθίζονται στη βαρβαρότητα και τη βία αφού είναι ευάλωτοι. Υποβιβάζουν και εξευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προσωπικότητα.

Δεν δώσαμε και δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία στην καλλιέργεια του ωραίου και του καλού που φέρει μέσα του ο άνθρωπος. Αυτό είναι το τεράστιο σφάλμα του Υπ. Παιδείας. Ο Σοφοκλής υμνεί τον άνθρωπο ως το υπέρτατο ον της δημιουργίας, διαπιστώνει όμως παράλληλα, ότι ο άνθρωπος μπορεί από τη φύση του να κάνει το κακό εξίσου εύκολα με το καλό, «πολλὰ τὰ δεινὰ κοὐδὲν ἀνθρώπου δεινότερον πέλει». (Πολλά γεννούν το δέος, το μέγα δέος ο άνθρωπος γεννά…) (Αντιγόνη στ.332). Μια ηθική επανάσταση γίνεται το πρωταρχικό αίτημα της εποχής μας.

Τα κανάλια με τα κατάπτυστα σίριαλ κρατούν την σημαία της ηθικής σήψης. Αιτία είναι οι ανεγκέφαλοι καναλάρχες οι οποίοι φυσικά δεν νοιάζονται για το ήθος της νεολαίας αλλά μόνο για υψηλή τηλεθέαση με τα τεράστια κέρδη. Όπως έγραψε ο Norman Mailer «το χρήμα κατατρώει όλες τις αξίες μας». Μάλιστα δεν ορωδούν προ ουδενός και δεν διστάζουν να προβάλλουν τούρκικα σίριαλ ώστε να ακούμε… τουρκική γλώσσα.

Οι ψυχολόγοι που εμφανίζονται κάθε μέρα στα κανάλια το καλύτερο που θα μπορούσαν να προσφέρουν στη νεολαία θα ήταν να συστήσουν στους καναλάρχες τη διακοπή των σίριαλ και των ριάλιτι. Έτσι διαπιστώνουμε, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, ότι εξακολουθεί να ισχύει η ρήση των Ρωμαίων: «lupus est homo homini» (ο άνθρωπος είναι λύκος για τον συνάνθρωπό του).

Δυστυχώς δεν μπορεί να περιμένει τίποτα ο πολίτης από τους κυβερνητικούς προϊσταμένους των ΜΜΕ, διότι προφανέστατα προτιμούν την απραξία, αλαλία και παραλυσία. Η μόνη λύση είναι να επιβάλλουν φραγμούς στην ασυδοσία των καναλαρχών με μεταφορά των κατάπτυστων σίριαλ στις πρωινές ώρες για να προστατευθούν οι ανήλικοι. Άραγε θα το τολμήσουν;

Αλίμονο εάν οι προεστώτες χαλεπαίνωσι (Αίσωπος).

 

Γεώργιος Τρανταλίδης- Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *