H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επίσκεψη – Ξενάγηση στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

«Όλβιος, όστις της Ιστορίας έσχε μάθησιν»: Ευριπίδης

IMG_0516Η Εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ» μαζί με την «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ» και την «ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ», πραγματοποίησαν, το πρωΐ του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου 2021, προσκύνημα τιμής και μνήμης στον Τύμβο των πεσόντων Σαλαμινομάχων εις την θέσιν ΤΡΟΠΑΙΟΝ ΝΙΚΗΣ, Μαγούλα Κυνοσούρας.

Προσήλθον και παρηκολούθησαν με σεβασμόν και ενδιαφέρον υπέρ τα 100 μέλη και φίλοι εκ των τριών αυτών φορέων.

Επί του λόφοIMG_0512 υ Μαγούλα όπου ίσταται ακρόπλωρον τριήρεως χαλκού μετά δύο τοξο τών, εγένετο και η ιστορική ενημέρωση και ανάλυση της ξακουστής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας (22 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ), από τον Πρόεδρο της Πολιτιστικής Ένωσης Περάματος κ. Χαράλαμπο Δρακάτο.

Ετονίσθη ιδιαιτέρως το φρόνημα που εδονούσε τις ψυχές των Σαλαμινομάχων ως αποIMG_0483τέλεσμα της ευψυχίας των, που ωφείλετο εις την ελευθέραν υψηλή παιδείαν των.

Η άπιαστη ψυχική ανωτερότητα των Ελλήνων συνέτριψε την χειροπιαστή υλική υπεροχή των Περσών.

Εύκολος ο δρόμος των Περσών οι οποίοι εξεστράτευσαν αναρίθμητοι και μετά σπουδαίας πολεμικής προπαρασκευής -μη αρκούμενοι του απεράντου αυτώIMG_0493ν πλούτου- προς χείροσιν και υποταγή του πτωχού μεν αλλά ελευθερόφρονως λαού των Ελλήνων.

Σεμνόν παιάναν εφύμνουν οι Έλληνες κατά την έναρξιν ης Ναυμαχίας, εφορμούντες κατά των Βαρβάρων της Ανατολής.

Και δια λόγων υψηγόρου μεγαλοπρέπειας ενεθάρρυναν αλλήλους, ότι πρόκειται περί δικαίου αγώνος αμύνης υπέρ της Ελευθερίας της πατρίου γης.

Τοιουτοτρόπως ο Ξέρξης ευρέθη εις την ανάγκην να αντιπαλαίσει με μικράς αλλά ελευθέρας πολιτείας, τας οποίας δεν ηδυνήθη  να καταλάβει, παρIMG_0533’ όλο τον χρυσόν και το απειράριθμον στράτευμά του.

Το ιδανικό του ήτο η εισβολή, κατάκτησις, σφαγή, λεηλασία και υπουδούλωσις. Μικρό και λίγο μπροστά στα ιδανικά της Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Αρετής.

Η Σαλαμίνα έγινε ο αιώνιον σύμβολον που ξεπηδά απ’ τα νερά της θάλασσας και εμπνέει αιώνες τώρα, τα άτομα και τους λαούς, στον αγώνα για την λευτεριά.

Για τούτο και η νίκη εκείνη απετέλεσε την γενέθλιον ημέρα του δυτικού πολιτισμού. Είναι δε οικουμενική, ανήκει σ’ όλους τους ανθρώπους και το πνεύμα της ίπταται υπεράνω λαών και φυλών και κοσμικών υποχρεώσεων. Μένει ελευθερία καθαρή χωρίς να επιδέχεται καμία άλλη σκοπιμότητα ή κοσμικό προIMG_0546σδιορισμόν.

Ο δε πρωτεργάτης της Νίκης Θεμιστοκλής, μεγαλοφυής και δυνατός, στάθηκε η αιτία που τα πράγματα έγιναν όπως έγιναν.

Η σύνθεσις όλων των ικανοτήτων συνέκλινε στο μεγαλείο της Αθήνας. Και στην μάχη ήξερε όσο κανένας άλλος να προκαλεί την διάσπαση της Περσικής παρατάξεως και να την εκμεταλλεύεται αμέσως. Η Θέλησή του δεν πIMG_0565άθαινε διαλείψεις.

Γι’ αυτό ανήκει στον Θεμιστοκλή ο πρώτος νικητήριος στέφανος.

Χαράλαμπος Δρακάτος

Πρόεδρος Πολιτιστικής Ένωσης Περάματος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *