H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιφέρεια Αττικής.Η Αττική άντεξε 6 αλήθειες για τα πλημμυρικά φαινόμενα

πατούληςΗ Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αισθάνεται την ευθύνη απέναντι στους πολίτες του Λεκανοπεδίου, να προχωρήσει σε μια αποτίμηση των ενεργειών που έκανε τις προηγούμενες ημέρες, για την αντιμετώπιση των πλημμυρικκακοκαιρίαών φαινομένων που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάλος», η οποία έπληξε και την Αττική.

Οι 6 Αλήθειες

Πρώτη Αλήθεια: Η Αττική άντεξε. Παρά το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες έπεσε στο Λεκανοπέδιο τεράστια ποσότητα νερού (το 1/3 της ετήσιας ποσότητας βροχής), δεν υπήρξαν καταστροφές σαν αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν και δεν θρηνήσαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Την ίδια ώρα το περιστατικό με το βυθισμένο στα νερά λεωφορείο, είναι ένα παράδειγμα που αναδεικνύει την ανάγκη να αναλαμβάνει ο καθένας και τις δικές του ευθύνες, καθώς στην προκειμένη περίπτωση η επιλογή του οδηγού του λεωφορείου να συνεχίσει να οδηγεί μέσα από ένα ήδη πλημμυρισμένο δρόμο, ήταν άστοχη.

Δεύτερη Αλήθεια: Η Περιφέρεια Αττικής το προηγούμενο διάστημα είχε έγκαιρα προχωρήσει στον καθαρισμό όλων των ρεμάτων, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παρατηρηθεί πουθενά πλημμύρα από υπερ-χείλιση ρέματος. Με δεδομένο ότι ευθύνη κι αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων, τα γεγονότα απέδειξαν ότι ανταποκριθήκαμε στην ευθύνη αυτή με επάρκεια κι αποτελεσματικότητα. Επισημαίνουμε ότι η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει δημιουργήσει Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ρεμάτων, αναρτημένο στην ιστοσελίδα της, όπου σε καθημερινή φάση καταγράφεται η κατάσταση των ρεμάτων της Αττικής και οι παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτά.

Τρίτη Αλήθεια: η Αττική έχει τεράστια ανάγκη από νέα αντιπλημμυρικά έργα. Όλοι οι επιστήμονες συνηγορούν στο ότι η κλιματική κρίση θα προκαλέσει στο μέλλον ακόμη πιο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές. Τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί ή πρόκειται στο επόμενο διάστημα να ολοκληρωθούν , έχουν σχεδιαστεί με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν το 2000. Τα δεδομένα αυτά αλλάζουν, αφού σε αυτά δεν έχει ληφθεί υπόψη ούτε η κλιματική αλλαγή, αλλά ούτε και η αποψίλωση των δασών της Αττικής, ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών. Μια πρώτη γεύση των νέων συνθηκών που ισχύουν πήραμε με την εικόνα του Κηφισού, που βρέθηκε στο όριο της υπερχείλισης. Η εικόνα αυτή θα πρέπει να μας κινητοποιήσει. Χρειάζονται επειγόντως νέες μελέτες, νέα έργα, περισσότερα χρήματα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.

Τέταρτη Αλήθεια: Από το 2014 ως σήμερα έχουν εκτελεστεί, εκτελούνται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης συνολικά 150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΠΕΠ Αττικής.

Τα έργα αυτά δυστυχώς δεν επαρκούν, για να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς για τις ζωές και τις περιουσίες τους. Χρειάζονται νέες μελέτες και νέα έργα , που απαιτούν επιπλέον 550 εκ. ευρώ και τουλάχιστον 4-5 χρόνια για να εκτελεστούν, αν αύριο το πρωί είχαμε τα χρήματα εξασφαλισμένα για να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αντιπλημμυρικά είναι σύνθετα έργα, δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, γι’ αυτό ένας ασφαλής τρόπος για να προστατευθούν, είναι η πρόληψη. Να εκπαιδευθούν, με τη συνεργασία Πολιτικής Προστασίας,  Περιφέρειας Αττικής και Δήμων, ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να αποφύγουν και τι να κάνουν σε περίπτωση εμφάνισης καταστροφικών φυσικών φαινομένων.

Όσον αφορά το αντιπλημμυρικό έργο του Φαληρικού Όρμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα, αυτό λειτούργησε όσον αφορά το Μοσχάτο, το δίκτυο ομβρίων του οποίου είχε συνδεθεί με το νέο έργο. Γι’ αυτό η περιοχή δεν πλημμύρισε. Η σύνδεση με το δίκτυο ομβρίων της Καλλιθέας θα ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου και μέχρι τότε, η περιοχή θα εξακολουθεί να υποστηρίζεται αντιπλημμυρικά από το παλιό δίκτυο, η ανεπάρκεια του οποίου αναδείχθηκε λόγω της υπερβολικής ποσότητας νερού, τις προηγούμενες ημέρες με την μερική υπερχείλιση του Ιλισού.

Πέμπτη Αλήθεια. Σε κάθε δύσκολη κατάσταση, παρατηρούμε το ίδιο ακριβώς φαινόμενο. Να στοχοποιείται η Αυτοδιοίκηση. Είναι ξεκάθαρο από την ισχύουσα νομοθεσία ποιος ευθύνεται και για τι. Είναι ξεκάθαρο ότι για τα ρέματα υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια, για τα φρεάτια οι Δήμοι, για τη διαχείριση των έκτακτων καταστάσεων το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Αυτήν την μετάθεση ευθυνών τη βιώσαμε ξανά το χειμώνα με την κακοκαιρία Μήδεια, όπου ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έκανε τότε τη δουλειά του κι έπεσε στην αυτοδιοίκηση η ευθύνη, για το γεγονός ότι διακόπηκε η ηλεκτροδότηση από πεσμένα δέντρα.

Το διαχρονικό πρόβλημα να δίνονται στην Αυτοδιοίκηση ευθύνες κι αρμοδιότητες, χωρίς να συνοδεύονται από τους αναγκαίους πόρους, πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να μπει τέλος και στην απαράδεκτη κατάσταση να μην έχουμε το απαραίτητο προσωπικό για να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν μπορούμε ούτε σε προσλήψεις να προχωρήσουμε, ούτε να αντικαταστήσουμε το προσωπικό που μας φεύγει, με την κινητικότητα. Η πολιτική δέσμευση του ΥΠΕΣ, για προώθηση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους μας ικανοποιεί και περιμένουμε η δέσμευση αυτή, να γίνει πράξη.

Έκτη Αλήθεια: Τις προηγούμενες ημέρες η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δέχθηκε αδικαιολόγητες και συκοφαντικές επιθέσεις για τη διαχείριση της κατάστασης.

Συνεχίζουμε με ευθύνη κι αποτελεσματικότητα.

Η Αττική δικαιούται περισσότερα έργα

Είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια η Αττική θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, σε όλα τα επίπεδα. Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με επιστήμονες κύρους , διαμορφώνει ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης των καταστροφικών φυσικών φαινομένων, με ορίζοντα όχι τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά τις επόμενες πέντε δεκαετίες.

Το σχέδιο αυτό θα είναι ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο και θα διεκδικήσουμε να χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του,  από τους πόρους των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που είναι διαθέσιμα.

Η Αττική δικαιούται έργα και παρεμβάσεις που προστατεύουν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της. Τα έργα αυτά θα τα διεκδικήσουμε, γιατί η Αττική αξίζει να παραμείνει πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *