H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η Συμβολή της Κρήτης στην επανάσταση του 1821» Εκδηλώσεις Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»

225 Οκτωβρίου 2021. Τις πυρετώδεις προετοιμασίες για την εκδήλωση της Αδελφότητας με θέμα: «Η συμβολή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821» διέκοψε η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, η οποία έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη, ότι μια μαχήτρια της ζωής όπως ήταν η Προέδρος του ΚΙΝΑΛ, δεν θα μπορούσε παρά να επιθυμεί διακαώς -αν ήταν εν ζωή- να τιμηθούν οι αγωνιστές που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία του έθνους μας, το απόγ1 ευμα της ίδιας μέρες, οι Κρητικοί του Πειραιά, υποδέχτηκαν στο Δημοτικό θέατρο, τους προσκεκλημένους όπως ακριβώς είχαν προγραμματίσει.

Την εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσαν η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» και η Περιφέρεια Αττικής, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, στήριξαν ο Δ ήμος Πειραιά, ο Ο.Π.Α.Ν. και η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών.

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Θ. Τσόντος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση της βραδιάς.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στ. Αντωνάκου, τον Πρόεδρο του ΟΠΑΝ κ. Ι. Βουράκη, το4ν Πρόεδρο της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών κ. Α. Κούνδουρο, οι οποίοι εξήραν τη συμβολή της Κρήτης στους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας. Στη συνέχεια η Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Α.-Μ. Ντουντουνάκη, αναφέρθηκε σε όλα τα ιστορικά γεγονότα από την πρώτη στιγμή που πάτησαν οι Τούρκοι το πόδι τους στη Μεγαλόνησο και την κατέλαβαν, μέχρι την απελευθέρωσή της και την Ένωσή της με τη μητέρα Ελλάδα. Τα χορευτικά της Αδελφότητας συνόδεψε το συγκρότημα του Μανώλη Κονταρού.

Την εκδήλωση τίμησ3αν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Κατσαφάδος, οι Βουλευτές Ν. Μανωλάκος, Χρ. Μπουτσικάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Στ. Βοϊδονικόλας, Ε. Μπαρμπαγιάννη, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιά π. Δαμασκηνός, ο Αντιναύαρχος Λ.Σ. Α΄ Υπαρχηγός Ν. Ισαάκογλου, ο Γ. Γ. του Δήμου Πειραιά Β. Ταταρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι, Δ. Καρύδης, Α. Αλιγιζάκη, Αλέξανδρος Καμαράτος, η Εντεταλµένες Δηµοτικές Σύµβουλοι Αλέκα Τουμαζάτου, Α. Πάσχου (Καλλιθέα). οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Β. Μελά, Λ. Αποστόλου – Δρίτσα, ο πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Σπ. Σπυρίδων, ο πρόεδρος του Β’ Διαμερίσματος Πε5ιραιά Αλ. Νανόπουλος, οι Κοινοτικοί σύμβουλοι Χρ. Μακρής και Σπ. Αγγελιδάκης. Επίσης οι πρόεδροι των: «Αθηναϊδων», Ρ. Βασιλάκη, Τ.Π.Δ.Σ. Χορού Κ. Βαρουδάκη, Κρητών Β. Β. Βουλιαγμενης. Ν. Αγγελάκης, Όμιλος Ετεοκρήτες Μ. Παπαδάκης, Κρητών Ωρωπού Μ. Μπαχάκης, Ηπειρωτών Πειραιά Κ. Μάτσιας, Συνδέσμου Ν. Φαλήρου Α. Λαγκαδιανού, Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιά Α. Χρονόπ6ουλος, Σκοπευτικού συλλόγου Πειραιά Γ. Βασιλαντωνάκης. Οι πρώην πρόεδροι Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλαδονήσων Π. Συρίγος και Χορωδίας Πειραιά 1960 Δ. Πασβάνη, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, μέλη και φίλοι της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ».

Χαιρετιστήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν οι: Υπουργός Αθλητισμού & Πολιτισμού Λ. Αυγενάκης, ο πρώην υπουργός Θ. Δρίτσας, η βουλευτής Ν. Κασσιμάτη, η πρώην βουλευτής Ε. Σταματάκη, η Αντιπεριφερειάχης Πολιτισμού Μ. Βιδάλη και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πειραιά Ειρ. Νταϊφά.

Ήταν μια όμορφη βραδιά που ανέσυρε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τους ηρωϊκούς αγώνες των προγόνων μας και μας γέμισε για άλλη μια φορά συναισθήματα ευγνωμοσύνης.

Στη μνήμη των ηρώων του 21

Στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία στην Καστέλα, συνεχίστηκε το αφιέρωμα στους ήρωες του 1821, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Κοπελιές και αγόρια με παραδοσιακές ενδυμασίες συνοδευόμενα από τον Πρόεδρο του σωματείου και μέλη του Δ.Σ. παρακολούθησαν με ευλάβεια τη λειτουργία μετ’ αρτοκλασ7ίας υπέρ υγείας των μελών της διοίκησης και των μελών της Αδελφότητας,  ενώ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των ηρώων και μοιράστηκαν κόλλυβα, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των κεκοιμημένων.

 

 

Παρέλαση

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» ολοκληρώθηκαν, με την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, κατά την οποία ολιγομελές τμήμα χορευτών, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, παρέλασε περήφανα στους δρόμους του Πειραιά.

Προηγουμένως παρακολούθησαν τη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδας, η οποία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ. Κατά την κατάθεση στεφάνων που ακολούθησε, το στεφάνι για την «ΟΜΟΝΟΙΑ» κατέθεσε στη μνήμη των ηρώων, ο Πρόεδρος κ. Θ. Τσόντος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *